„Abordarea transdisciplinara a adictiilor”

Conferintai nationala cu participare internationala „Abordarea transdisciplinara a adictiilor”

Detalii

Categorie
Evenimente sanatate
Modificat
acum 4 ani si 11 luni
Vizualizari
361

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai frecvente, dar și cele mai noi adicții din România vor fi abordate de specialiști de renume la conferința „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor” (Iași, 20-22 aprilie 2018) Prima ediție a Conferinței cu participare internațională „Abordarea transdisciplinară a adicțiilor”, dedicată celor mai noi abordări terapeutice ale adicțiilor, dar și metodelor de destigmatizare a adicțiilor în percepția socială, se va desfășura la Iași, în perioada 20-22 aprilie a.c., la Palatul Culturii. Agenda evenimentului va include prezentări și dezbateri dedicate atât celor mai frecvente adicții conform statisticilor mondiale (adicția la alcool, droguri, jocuri de noroc, tutun, internet, pornografie), care plasează România pe locuri fruntașe, cât și unor adicții de dată mai recentă, incluse în statisticile oficiale (adicția la tehnologie și sindromul Selfie, adicția alimentară, adicția la medicamente, adicția la opioide în îngrijirile paleative etc).

Conferința, organizată de Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania, va fi consacrată dialogului profesioniștilor din mai multe domenii, psihiatri, psihologi, medici de diferite specialități, în vederea discutării problemelor complexe, transdisciplinare legate de dependență, care sunt insuficient dezbătute de specialiști și puțin adresate ca tratament, în țara noastră. Evenimentul vizează crearea unei retele de profesioniști care să colaboreze concret pentru identificarea pașilor de tratament în dependență și a structurilor din România care oferă tratament. Printre cele mai frecvent întâlnite adicții din România se numără: adicția de alcool, adicția la droguri, adicția la jocurile de noroc. În prezent în România, conform statisticilor, consumul de droguri, cu predilecție consumul de canabis și de etnobotanice, apare frecvent la persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.Tot referitor la această categorie de vârstă a crescut și numărul persoanelor diagnosticate cu dependență de alcool și dependență de jocuri de noroc.

Referitor la adicția la alcool, România cunoaște o ascensiune dramatică, conform statisticilor OMS eaocupă locul 5 la nivel mondial cu un model de consum excesiv de alcool. Aproximativ 4% din deficitul speranței de viață la femei și 18% la bărbații din România se datorează consumului abuziv de alcool. Numărul persoanelor dependente de jocuri de noroc este, de asemenea, în creștere proporțională cu creșterea numărului sălilor de jocuri. Dependența de jocuri de noroc este în sine o tulburare legată de controlul impulsurilor. Un studiu din 2016 al GfK România, realizat la comanda patronatelor din industria jocurilor, vorbește despre 98.000 de dependenți de jocuri de noroc, la o populație de sub 20 de milioane.