Moftangiu 396 Report post Posted November 4, 2012 Sistemul electoral actual nu ne permite votul de protest cu efect in popularea Parlamentului, dar putem da un vot de protest fara efecte parlamentare. Am pledat de nenumarate ori pentru votul impotriva tuturor ca vot valabil, care sa aiba ca efect locuri libere in parlament proportional cu voturile de protest exprimate. Ar fi fost utila o rublica pe buletinul de vot pentru "vot impotriva", pentru cei care considera ca nu sunt reprezentanti de nici un partid politic inscris in cursa. Votul impotriva ar fi rezolvat si problema reducerii numarului de parlamentari. Electoratul care nu se considera reprezentant de nici un partid politic, ar fi fost motivat sa se prezinte la vot, deci ar fi crescut participarea la vot. Unii au sustinut "votul alb". Nu este o solutie pentru ca daca membrii comisiei ajung la intelegere, ceea ce este foarte posibil si probabil, poate fi stampilat si transformat in vot valabil in favoarea unui partid. Exista numeroase semnale de blat la alegeri. Unele semnale au aparut inca de la schimbarea pozitiei UNPR si UDMR, cand au sustinut rocada la guvernare si suspendarea presedintelui. Migratia parlamentarilor/politicienilor de la PDL la USL si acceptarea lor este un alt semnal. Alocarea unor candidati noname, la candidatii opozanti cu notorietate confirma aranjamentele intre ARD si USL. PP-DD este un fel de UNPR - care, fie se va destructura dupa alegeri din cauza migratiei parlametnare, fie va fi partidul "balama" care v-a decide majoritatea parlamentara. Daca nu ne prezentam la vot o sa spuna ca facem pare din electoratul indiferent. Daca ne prezentam si dam buletinul alb exista riscul ca votul sa devina valabil. VOTUL cu STAMPILE MULTIPLE este vot nul si in acelasi timp un vot de protest. Ideea mi-a fost sugerata de o relatare de la TED Poate democraţia exista fără Share this post Link to post Share on other sites
Dingo25 8 Report post Posted November 4, 2012 (edited) La fiecare alegeri se anuleaza cateva zeci de mii de voturi pentru ca au fost stampilate de mai multe ori. Crezi ca ii pasa cuiva de ele? Sau macar pomeneste cineva de ele? Daca chiar vrei sa faci un vot de protest impotriva actualei clase politice voteaza cu un partid care nu a fost pana acum in parlament. Altfel votul tau chiar este degeaba. Edited November 4, 2012 by Dingo25 1 Share this post Link to post Share on other sites
Moftangiu 396 Report post Posted November 4, 2012 (edited) Da se stie ca voturile nule reprezinta aproximativ 2-3%, dar se in unele sectii se anuleaza de comisii voturile adversarilor, si procentul creste. Daca vor avea 20% voturi anulate vor trebui sa dea niste explicatii. Edited November 4, 2012 by Moftangiu Share this post Link to post Share on other sites
Burel001 1051 Report post Posted November 4, 2012 La fiecare alegeri se anuleaza cateva zeci de mii de voturi pentru ca au fost stampilate de mai multe ori. Crezi ca ii pasa cuiva de ele? Sau macar pomeneste cineva de ele? Daca chiar vrei sa faci un vot de protest impotriva actualei clase politice voteaza cu un partid care nu a fost pana acum in parlament. Altfel votul tau chiar este degeaba. Nu exista valoare in zona partidelor fara sanse.Oricine reprezinta ceva ca om politic, fie prin competenta, fie prin avere sau relatii politice , charisma sau notorietate publica, se indreapta in cele din urma catre un vehicol electoral dintre cele mari, performante ,in sensul ca pot asigura intr-o masura mai mare victoria. Oricum este intotdeauna preferabil un hot decat un prost.Pe hot poate il convingi sau constrangi sa vina la sentimente mai bune,insa la prost nu ai ce-i face. Ma gandesc ca nu-i bine de loc sa votam prosti, doar pentru ca nu au fost inca la putere si nici hoti flamanzi dispusi la orice, din acelasi motiv. Despre PP-DD am aceiasi parere.O parte din ei sunt hoti si alta parte prosti.Neeligibili cu toate ca in majoritatea lor nu au mai fost partasi la guvernarea corupta.Din pacate este foarte posibil sa avem un scor mare conjunctural al PP-DD.De exemplu la mine in colegiul deputatesc, am un candidat USL competent pe care nu-l agreez ca apartenenta politica si comportament de tip nesincer, politicianist, fata in fata cu un candidat ARD idiot.Daca sunt slab de inger ma infurii si il votez pe ala de la PP-DD, numai de al dracului pentru ca n-am alternativa.Cum nu sunt, nu-l voi vota pe OTV-ist, insa sa mor eu daca stiu ce o sa votez!!!!! 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dingo25 8 Report post Posted November 4, 2012 (edited) De exemplu la mine in colegiul deputatesc, am un candidat USL competent pe care nu-l agreez ca apartenenta politica si comportament de tip nesincer, politicianist, fata in fata cu un candidat ARD idiot.Daca sunt slab de inger ma infurii si il votez pe ala de la PP-DD, numai de al dracului pentru ca n-am alternativa.Cum nu sunt, nu-l voi vota pe OTV-ist, insa sa mor eu daca stiu ce o sa votez!!!!! Din pacate nu esti singurul intr-o astfel de situatie. La mine in colegiu candidat USL e un mare mafiot impus de la Bucuresti si din acest motiv filiala locala USL refuza sa ii faca campanie. De candidatul ARD nu are rost sa vorbesc pentru ca el e pe blat si face propaganda candidatului USL. Va dati seama daca candidatul ARD le-a zis prietenilor lui sa voteze cu USL, cum sta treaba in colegiul meu. Si pe langa astia 2 mai e candidatul PP-DD, care e un tanar care din ce am inteles lucreaza in IT la ceva salon de mentenanta PC. Altceva nu stiu despre el. Deci eu cu cine sa votez? Cel mai probabil o sa votez cu cel din urma din simplul motiv ca nu il stiu si macar pot sa am speranta ca e altfel. Edited November 4, 2012 by Dingo25 Share this post Link to post Share on other sites
octav.c 49 Report post Posted November 7, 2012 (edited) Sistemul electoral actual nu ne permite votul de protest... Ar fi fost utila o rublica pe buletinul de vot pentru "vot impotriva", pentru cei care considera ca nu sunt reprezentanti de nici un partid politic inscris in cursa. Electoratul care nu se considera reprezentant de nici un partid politic, ar fi fost motivat sa se prezinte la vot, deci ar fi crescut participarea la vot. Daca nu ne prezentam la vot o sa spuna ca facem pare din electoratul indiferent. Daca ne prezentam si dam buletinul alb exista riscul ca votul sa devina valabil. VOTUL cu STAMPILE MULTIPLE este vot nul si in acelasi timp un vot de protest. Votul cu stampile multiple este vot nul si atat. Ma intrebam si eu zilele trecute, ce se poate face (legal deci prin prin vot) in situatia aparent fara iesire in care ne aflam. Intreg procesul de votare este practic 'arestat' de politicul actual, despre 'nocivitatea' caruia nu are nici cel mai mic rost sa mai amintim aici. Si ma gandeam la ceva ce poate ca ar functiona. Ma gandeam ca, ce ar fi daca "cei care considera ca nu sunt reprezentanti de nici un partid politic inscris in cursa" ar desena pe buletinul de vot un nou patrat, in care sa puna stampila? Si repet intrebarea: ce s-ar intampla daca toti cei care considera ca nu sunt reprezentati ar face-o?. Adica si o buna parte din cei 50% ce nu voteaza tocmai din acest motiv. Sa dam procente? Ce ar fi daca vorbim de 60% din populatia votanta? Sau de 70, 80%? Bine, n-am mai fi romani, stiu... :) Numarul din spatele procentelor ar reprezenta tot atatea locuri in parlament rezervate acestor noi politicieni. Indiferent cat de multi sau putini, acestia ar forma nucleul de incredere care ar polariza interesul si recastiga increderea votantilor in alegerile urmatoare. Initiativa s-ar putea numi: "Am votat un patrat" Justificarile 'patratului' fiind: - acesta este votul meu liber exprimat, nu am stampilat multiplu sau gresit - nimeni de pe buletinul de vot nu merita sa fie votat - patratul gol reprezinta nevoia de alti politicieni, de unii cinstiti Altfel spus, schimbarea intregii clase politice. Noii politicieni trebuie sa nu fi fost niciodata inregimentati in politica, in administratia numita politic, si fara nici o 'pata neagra'. Azi este foarte usor ca datorita conexiunilor dintre noi facilitate de internet, sa dam si sa primim informatiile necesare. In plus mai exista inca destui jurnalisti ramasi neatinsi de mizeria politica a ultimilor 20 si ceva de ani, astfel incat sa poata fi popularizati toti viitorii candidati - ce se declara a fi onesti - cu bunele sau relele lor. Sigur ca, nu este nimeni naiv sa creada ca daca vor apare 60% patrate goale votate, actualii politicieni isi vor lua talpasita, insa nu poti sa sti niciodata ce poate iesi pana la urma din dezbaterile publice facute pe aceasta tema. Benefic ar fi, de asemenea, sa stim cati doresc acest lucru, in definitiv. Stiindu-ne numarul, ne vom afla si adevarata putere. In plus, acei oameni onesti vor aparea cu siguranta, de indata ce noi toti ii vom solicita... Nu am nici cea mai mica indoiala. Personal nu vad nici o alta cale de a realiza schimbarea in mod legal. Edited November 7, 2012 by octav.c Share this post Link to post Share on other sites
Kilkoana 1265 Report post Posted November 7, 2012 Nu protestez nici un nimic, eu am votat intotdeauna intr-un singur fel. Share this post Link to post Share on other sites
Allexandrra 8936 Report post Posted November 7, 2012 Credeti ca este un efort prea mare sau inutil sa transmiteti mesajul mai departe? Nu e un efort prea mare, dar sunt sanse mari sa fie inutil. Ideea asta ar trebui popularizata altfel (nu numai printr-un topic pe un forum, ci incepand cu un blog, o pagina web, mai stiu eu ce). Sa inteleaga toata lumea (inclusiv politicienii) ca stampilarea multipla inseamna protest. Crezi ca e un efort prea mare sa faci un blog in care sa expui ideea asta impreuna cu altele pe care le mai ai (am observat ca nu duci lipsa)? Pt. inceput, nu cred ca ti-ar fi greu sa dai copy/paste la topicul asta plus cateva pe care le-ai mai deschis pe aici. Protestele in strada s-ar putea organiza si ele, dar tot dupa ce se va populariza ideea in mod eficient. 1 Share this post Link to post Share on other sites
octav.c 49 Report post Posted November 7, 2012 (edited) Nu protestez nici un nimic, eu am votat intotdeauna intr-un singur fel. Stiu, exista intotdeauna familiile lor, prietenii lor, acolitii lor, angajatii lor, profitorii lor samd. Initiativa nu este pentru acestia, ci pentru toti oamenii responsabili care tin atat la tara cat si la poporul asta chinuit de toti si dintotdeauna. Edited November 7, 2012 by octav.c Share this post Link to post Share on other sites
Moftangiu 396 Report post Posted November 7, 2012 (edited) Votul cu stampile multiple este vot nul si atat. ... Initiativa s-ar putea numi: "Am votat un patrat" Justificarile 'patratului' fiind: - acesta este votul meu liber exprimat, nu am stampilat multiplu sau gresit - nimeni de pe buletinul de vot nu merita sa fie votat - patratul gol reprezinta nevoia de alti politicieni, de unii cinstiti Altfel spus, schimbarea intregii clase politice. .. Personal nu vad nici o alta cale de a realiza schimbarea in mod legal. Votul inr-un patrat desenat este tot un vot null, dar un vot null care poate fi valorificat de membrii comisiei, transformandu-l in vot valabil. Legea electorala considera vot valabil daca a fost votat un singur candidat de pe buletunul de vot, a carui candidatura a fost inregistrata la BEC. Buletine cu mai multi candidati votati, sau cu nici un candidat votat sunt considerate nule. Un patrat desenat de alegator si stampilat este echivalent cu un vot alb, dar un vot alb poate fi stampilat de membrii comisiei la numararea voturilor, si transformat in vot valabil pentru un candidat oficial. Votul in casuta desenata de tine este nul si poate fi deturnat spre un candidat, la fel ca votul absentilor sau a buletinelor albe. Nu e un efort prea mare, dar sunt sanse mari sa fie inutil. Ideea asta ar trebui popularizata altfel (nu numai printr-un topic pe un forum, ci incepand cu un blog, o pagina web, mai stiu eu ce). Sa inteleaga toata lumea (inclusiv politicienii) ca stampilarea multipla inseamna protest. Crezi ca e un efort prea mare sa faci un blog in care sa expui ideea asta impreuna cu altele pe care le mai ai (am observat ca nu duci lipsa)? Pt. inceput, nu cred ca ti-ar fi greu sa dai copy/paste la topicul asta plus cateva pe care le-ai mai deschis pe aici. Protestele in strada s-ar putea organiza si ele, dar tot dupa ce se va populariza ideea in mod eficient. Am un blog, dar un blog nu are trafic prea mare. Ideea a fost popularizata pe mai multe forumuri si la comentarii la atricole din publicatii online. Edited November 7, 2012 by Moftangiu Share this post Link to post Share on other sites