Jump to content
Forum Roportal
Darianna

Sindromul premenstrual

Rate this topic

Recommended Posts

Schimbari bruste de dispozitie, balonare (meteorism), apetit excesiv, oboseala, iritabilitate si depresie. Prezenta acestor simptome in zilele care preceda menstruatia indica sindromul premenstrual.

Se estimeaza ca trei din patru femei sufera de o forma a sindromului premenstrual. Aceste probleme afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 20 si 40 ani. Simptomele de ordin fizic sau afectiv ale sindromului premenstrual au o intensitate variabila la fiecare ciclu menstrual.

Cu toate acestea, nu trebuie sa lasati sindromul premenstrual sa va controleze viata. In prezent se cunosc mai multe despre acest sindrom, datorita studiilor efectuate recent. Semnele si simptomele sindromului premenstrual pot fi reduse cu ajutorul unor tratamente si prin modificarea stilului de viata.

Semnele si simptomele sindromului premenstrual:

Pentru numeroase femei, semnele sindromului premenstrual sunt o parte neplacuta si nedorita a ciclului menstrual. Cele mai frecvente semne si simptome fizice si emotionale asociate cu sindromul premenstrual sunt:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

DSM IV, referindu-se la aceeasi conditie, dar subliniind simptomele de natura psihologica, introduce diagnosticul de tulburare disforica premenstruala (PMDD – Premenstrual Dysphoric Disorder).

 

Pentru a fi diagnosticata cu aceasta tulburare, o persoana trebuie sa fi manifestat cel putin 5 din simptomele descrise mai jos, in cele mai multe cicluri menstruale survenite in cursul anului trecut.

 • sentiment de tristete, disperare sau autodepreciere
 • senzatie de tensiune, anxietate sau nervozitate
 • labilitate marcata a dispozitiei interferand cu plans frecvent
 • iritabilitate persistenta, manie si conflicte interpersonale sporite
 • scaderea interesului pentru activitatile uzuale, care poate fi asociata cu retragerea din relatiile sociale
 • dificultate in concentrare
 • senzatia de fatigabilitate, letargie sau lipsa de energie
 • modificare marcata a apetitului, care poate fi asociata cu mancatul compulsiv sau cu dorinta ardenta de anumite mancaruri
 • hipersomnie sau insomnie
 • senzatia subiectiva de a fi depasita sau ca a scapat situatia de sub control
 • simptome somatice : durerea, cresterea de volum a sanilor, cefalee, senzatia de ''balonare'' sau de luat in greutate, dureri articulare, mialgii.

Simptomele se remit dupa declansarea ciclului menstrual si devin absente mereu in saptamana care urmeaza menstruatiei.

Problemele de functionare ale femeilor in timpul manifestarii simptomelor sunt in contrast evident cu modul in care acestea functioneaza in restul timpului.

 

Dpdv psihosocial si sociocultural s-au formulat teorii care explica PMMD ca o manifestare a conflictelor inconstiente dintre rolul feminin si cel matern, sau ca o expresie a nemultumirii femeii fata de rolul traditional atribuit ei in societate.

Edited by Tancut
 • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doamnelor, in numele utilitatii, as sugera ca, daca pentru voi s-a deschis un topic cu referire la Loteria 3 din 28, sa se deschida si pentru noi, victimele sindromului, nu 1, ci 2 topice:

 

1

-ce sa facem cand femeia este la PMS;

-ce sa nu facem cand femeia este la PMS

 

2

-ce sa facem cand femeia nu este la PMS;

-ce sa nu facem cand femeia nu este la PMS

 

3

-ce ne facem cu cele care au 'PMS-ul in revers' si dupa o perioada de aproximativ 28 de zile, incep sa se comporte normal.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desi lista semnelor si simptomelor potentiale este lunga, majoritatea femeilor care sufera de sindromul premenstrual se confrunta doar cu o parte a acestor probleme.

 

Multumim creatorului!

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am pofta mare de mancare in general inainte. :doh:

Vai dar numai tu ? Eu omor frigiderul, ba sunt in stare sa rup si o bucata din el sa o mananc. :lol:

 

Doamnelor...

Tu mai bine taci ca acush deschidem un topic si pentru voi. Cica sa descoperit ca exista menopauza si la barbati, care este insa denumita andropauza. N-are chiar deaface cu PMS-ul dar tot prin acelasi ball park se situeaza.

Shhhhhhh shhh.gif :rot:

Edited by Naeema

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doamnelor, in numele utilitatii, as sugera ca, daca pentru voi s-a deschis un topic cu referire la Loteria 3 din 28, sa se deschida si pentru noi, victimele sindromului, nu 1, ci 2 topice:

 

Be my guest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sindromul premenstrual

 

Acesta poate fi ameliorat prin diverse metode pornind de la cele medicamentoase ( care se fac sub indrumarea medicului) si care pot avea ca efect secundar instalarea unei false stari de premenopauza sau cele naturiste cum ar fi ceaiurile din plante ca sunatoarea, zmeur, papadia, galbenele si evitarea substanţelor excitante, gen cafea ori ciocolată.

 

Dar cel mai eficient tratament este prin reflexoterapie. Aceasta reduce durerea, stimulează producţia de endorfine, substanţe care atenuează durerea şi induc starea de relaxare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of pe mine adesea ma ia cu toate enumerarle de mai sus, doar foamea si pofta de dulce in special ma omoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu `beneficiez` de majoritatea simptomelor PMS. Cel mai mult ma afecteaza schimbarile de dispozitie. Concret, ma supar din diverse nimicuri si devin furioasa si suparacioasa. Desi sunt constienta de ceea ce mi se intampla, parca nu pot sa ma controlez.

 

Facand din tantar armasar, am reusit sa stric niste relatii cu persoane apropiate. Altfel spus, supar bine omu', apoi devin senina pentru ca, gata, s-a potolit sindromul!

 

Am vorbit despre asta cu ginecologul, endocrinologul, medicul de familie, dar degeaba! Am primit numai raspunsuri de genul: `Da! Asa suntem noi, femeile. Toate ne luptam cu problemele astea...`.

 

Daca stie cineva vreun remediu care chiar da rezultate, il rog sa o faca! 

 

Sanatate!  :dance4:

Edited by Eveline C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×