Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
NASTYPRIMUL

Relatia spirit materie.

Rate this topic

Recommended Posts

Atentie. Subiectul e f serios.

Nu l-am pus pe subiecte de tip paranormal sau religie, sau stiinta. Fiindca am considerat ca nu e cazul. Se va vedea ca un astfel de subiect e mai important, ca definire a existentei noastre decit subiecte din acele domenii. As pune mai degraba intr-un domeniu numit general....gnoseologie, sau cunoastere.

Am observat ca se discuta pe alte subiecte, o astfel de relatie.

Pe care nici eu nu o inteleg. O intuiesc.

Spiritul e ca un...ceva complet invizibil din lumea noastra. Si mai viu decit un corp viu. Dar ce se poate evidentia si manifesta in lumea fizica, precum laserul invizibil ce se vede in....fum.

O modalitate de a-mi explica aceasta relatie.

 

Noi oamenii avem spirit cu mult mai dezvoltat decit urmatoarele dupa noi, animalele. Insa nu este creierul. E ceva in alta dimensiune. Dar tot noi.

Edited by NASTYPRIMUL
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am dezvoltat eu într-un mod sumar, ideea de "spirit" şi "materie", aici, prin aducerea în discuţie a analogiei liniei divizate a lui Platon. Acesta afirma că existenţa e împărţită în două părţi esenţiale: lumea vizibilă şi lumea inteligibilă. Cea vizibilă e lumea percepută de simţuri, iar cea inteligibilă e lumea percepută prin intuiţie şi cunoaştere. Prima formă a existenţei, poartă numele de realitate obiectivă, sau lume materială, fizică. A doua, lumea inteligibilă, poartă denumirea de lume spirituală.

 

Atât materia cât şi spiritul (informaţia), sunt forme ale aceluiaşi corp, doar că prima formă - cea pe care o percepem cu simţurile - e efemeră, putând fi ştearsă din realitatea obiectivă, însă, în urma ei rămânând spiritul (informaţia).

 

Importanţa realaţiei spirit-materie, devine tot mai însemnată în sociologie, informatică, neurologie, medicină, deoarece, informaţia fiind cea care determină forma materiei, drept urmare, o modificare a informaţiei (spiritului), afectează corpul fizic. Asta se poate vedea cel mai bine în copiii abandonaţi în Casele de copii, care, când sunt în societate, au un comporament specific de mişcare a corpului în faţă şi în spate. Acesta e efectul spiritului care nu a beneficiat de afecţiune, asupra corpului fizic.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spiritul e ca un...ceva complet invizibil din lumea noastra. Si mai viu decit un corp viu. Dar ce se poate evidentia si manifesta in lumea fizica, precum laserul invizibil ce se vede in....fum.

:lol: Asa e cand nu intelegi cum functioneaza lucrurile. Laserul nu e invizibil. Nu il vezi pentru ca nu e indreptat spre ochii tai. Atunci cand este fum, fotonii din laser se lovesc de particulele de fum si sunt imprastiati in toate partile, ajungand si la ochii tai. De aceea pare ca e vizibil cand e fum si invizibil altfel. Dar lumina laserului exista intotdeauna.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta se poate vedea cel mai bine în copiii abandonaţi în Casele de copii, care, când sunt în societate, au un comporament specific de mişcare a corpului în faţă şi în spate. Acesta e efectul siritului care nu a beneficiat de afecţiune, asupra corpului fizic.

 

Cred ca este vorba de autostimulare, prezenta atat la copiii institutionalizati cu tulburari de dezvoltare, cat si la cei din spectrul autist. Autostimularea consta in miscari stereotipice, cum ar fi clipitul des, miscarile corporale de leganare, de izbire etc.

Posibil ca acest comportament sa aibe doua cauze:

a) de stimulare senzoriala, in lipsa unor alte variante mai adaptive, cum ar fi joaca, interactiunea sociala etc.

b) de calmare, de reducere a excitatiei nervoase, a stresului.

Edited by Olywar
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se spune ca cersetorii se lovesc cu spatele de perete pentru a stimula corticosuprarenala sa produca catecolamine. Asa s-ar simti ei mai bine. Cat despre spirit, nu am nimic de spus despre lucrurile de acest gen, nu cunosc. Si eu am obiceiul sa ma legan.

Edited by Renaissance'91

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×