Jump to content
Forum Roportal
The Bitch

Dinamica dintre marile religii

Rate this topic

Recommended Posts

1. Crestinismul despre alte religii

 

Dea lungul istoriei sale, creştinismul a fost o religie "exclusivista" . Acesta a propovaduit că m

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca buddhismul este singura religie intemeiata de un om inteligent.

 

Si eu ca buddhismul este cea mai avansata religie .

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

De acord cu ce s-a spus mai sus :yes:

Buddhismul nici macar nu are pretentia ca este religie, nu are pretentia ca e unica si nu incearca sa convinga pe nimeni ca i-ar aduce.. mantuirea.Actualul Dalai Lama mereu a spus ca buddhismul nu e o religie in sine si nici nu exclude alta religie; vrea doar sa ajute omul sa ajunga la pace cu el insusi si cu universul in care traieste. Nici nu cere tuturor a urma cu strictete regulile pe care le urmeaza un calugar buddhist; considera ca orice activitate cat de mica, care ii poate beneficia omului si celor din jurul sau, e buna si suficienta. Consider ca invataturile buddhismului sunt de urmat, independent de ce au facut sau nu Dalai Lama care au condus de-a lungul timpului.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budismul nu este religie.

N-auzi ca nici macar nu are pretentia ca este. Pesemne ca a fost clasificata drept religie in occident. Nu conteaza. Eu o vad ca pe o ideologie, filozofie si ca fiind cea mai evoluata si inteligenta ideologie spirituala, ever.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budismul nu este religie.

 

Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru mine budismul este o invitatie la a fi prezent in propria viata, o invitatie la constientizare, la testarea naturii realitatii, la toleranta fata de semeni, la acceptare. Dar eu ma refer la un budism non-devotional, la unul secular. La un budism cu care am intrat in contact prin noile si vechile tendinte din psihologie/psihoterapie.

Este budismul o religie? In primul rand budismul nu este unitar, diferentele intre curente (scoli) fiind destul de mari. Diferenta intre agnosticismul pragmatic al budismului Theravada, considerat cel mai apropiat de budismul primitiv, si budismul Mahayana, cu veneratia sa pentru diferiti bodhisattvas/lamasi, si accentul pus pe credinta, par a fi ireconciliabile. Par. In esenta ambele raspund unei nevoi a fiintei umane, nevoia de-a transcende. Iar asta e una din posibilele definitii ale religiei. Chiar daca rezultatul acestei transcenderi este diferit, intr-una fiind vorba de iesirea din ignoranta si atingerea starii de Nirvana, pe cand cealalta asigura un loc ca floare de lotus intr-una din lumile (paradisurile) lui Buddha.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Desigur. De altfel orice filozfie de viata care nu este un cult de personalitate dedicat proslavirii unui ego cat casa, care nu propovaduieste lucruri bune numai pentru aderentii sai, care nu incita la intoleranta si ura, care nu ameninta cu focurile iadului, care propovaduieste egalitate intre toti este o balarie. Ca o filozofie sa fie non-balarie ea trebuie sa mearga neaparat pe principiul :

 

"Eu sunt Seful, voi ma proslaviti. kiss_ass.gif Daca nu, Dracul va ia, fira-ti voi sa fiti de necredinciosi afurisiti care va inchinati la pietre si nu mie. Io v-am facut si sunt Tatuca voarsta, io va omor cu mana mea."

Edited by nu vreau
am scos citatul
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×