Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
BOBOANTA

Balada "Mesterul Manole" sub alta forma

Rate this topic

Recommended Posts

Stau de ceva timp si ma gandesc la aceasta balada,ce semnifica ea? As vrea sa intram in esenta problemei si sa punem accentul pe ideea de SACRIFICIU.Ana in balada se sacrifica pt.binele iubitului,sotului,poate viitor tata,dar care in acele momente nu vede,nu aude durerile Anei,lacrimile ei,putin ii pasa,el stie ce stie,el vrea zidirea manastirii cu orice sacrificiu pt.mandria lui,pt.a parea in ochii celoralti mai tare decat e,pt.ca la un moment dat ar vrea ca divinitatea s-o impiedice sa ajunga la el,deci nu el,ceilalti.

 

Voi ce parere aveti? Si ea avea varianta de a refuza sa fie sacrificata,dar nu a stiut cum s-o faca,nu a avut curaj sa-i spuna stop,eu sunt mai importanta pt.mine decat esti tu pt.altii...

 

Ce parere aveti,merita sa ne sacrificam pt.ceilalti si daca da care este limita inferioara sau superioara a sacrificiului?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stau de ceva timp si ma gandesc la aceasta balada,ce semnifica ea? As vrea sa intram in esenta problemei si sa punem accentul pe ideea de SACRIFICIU.

 

Se pare ca maestrul Manole-Fasole era un Fanatic religios precum Avraam care ar fi fost în stare sa-si sacrifice propriul fiu, Isaac. Dumnezeu i-a deschis fanatismul prostiei din cap, introducîndu-i o graunta de întelepciune...mai bine sacrifica o oaie !

 

Asa se face ca mai marii Fanarioti-Fanatici ai aceste lumi nu-si sacrifica proprii copii ci copii si parintii altor familii. :beach: e fiul meu... :boss: ... si oaia voastra :frusty:

 

250px-Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_035.jpg

Edited by GeoFiloRo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pare ca maestrul Manole-Fasole era un Fanatic religios precum Avraam care ar fi fost în stare sa-si sacrifice propriul fiu, Isaac. Dumnezeu i-a deschis fanatismul prostiei din cap, introducîndu-i o graunta de întelepciune...mai bine sacrifica o oaie ! :frusty:

 

Asa se face ca mai marii Fanarioti-Fanatici ai aceste lumi nu-si sacrifica proprii copii ci copii si parintii altor familii. :beach: e fiul meu... :boss:

 

Draga d-le Geo e minunat ce spui,dar ca idee de sacrificiu esti pe langa tema mea,dar sa presupunem ca ar fi si asta ce ai zice daca am vorbi despre cineva care ti-ar impune sa-ti sacrifici copiii ca sa traiesti tu? si ai avea de ales dupa ce ti se impune asta, ori tu ori ei? ce ai alege,desi e departe de tema mea Edited by lupini

Share this post


Link to post
Share on other sites

... ce ai zice daca am vorbi despre cineva care ti-ar impune sa-ti sacrifici copiii ca sa traiesti tu ?

 

Si cine ar fi, acest cineva,:spiteful: care ti-ar impune sa faci ceva contra vointei tale ?

 

D.p.d.v. filosofic , acest cineva, nu este ea oare, prostia-ignorantei ce locuia confortabil în capul încapatînat al lui Manole, Avraam si a altora de teapa lor.

 

Si cine îl împiedica pe ne-om sa-si sacrifica propria prostie ? Nu tot prostia însasi ! Lozinca 'Noi muncim, nu gîndim !', nu e destul de graitoare. Cine te-ar împiedica sa sacrifici continutul aberant al acestei lozinci comunist-capitaliste ?!

 

Nu uita, esti la rubrica filosofie ! Nu în fata unui zid ne-cugetator :frusty:

 

Întrebarea ar fi, de ce ai introdus notiunea de sacrificiu, pentru ca esti adeptul ei, ori pentru a dezbate si a întelege ce se ascunde în spatele acestei mari viclenii ? Viclenie ce a contribuit la îmbogatirea peste masura a unora si la mentinerea în sclavia ideologica a sacrificiului, a altora.

Edited by GeoFiloRo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si cine ar fi, acest cineva,:spiteful: care ti-ar impune sa faci ceva contra vointei tale ?

 

D.p.d.v. filosofic , acest cineva, nu este ea oare, prostia-ignorantei ce locuia confortabil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simplu,tu ce cauti in viata mea? Inca o sansa putem vorbi normal,daca nu lasa-ne,bye,bye

 

Daca vrei sa vorbesti normal, fara sa-ti sacrifici ignoranta la dezbatere, dute bye, bye, la rubrica necugetatoarelor ! :gum:

 

oaietv2_tn.jpg

Edited by GeoFiloRo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Draga d-le Geo vreau sa-ti spun ca esti un om minunat,care-mi face placere sa te cunosc

 

Nu Geo e subiectul de discutie ci Cunoasterea de Sine (a fiecaruia) prin interactie cu interlocutorii !

 

Morala baladei maestrului Manole-Fasole ar fi urmatoarea...

Ori ce femeie, desteapta ca o oaie, care se va casatorii cu un cioban-zidar (care a facut avere pe spinarea celor ce credeau

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu sunt de acord cu viziunea pragmatica.

 

Cu toate acestea, in viata facem multe sacrificii de sine, pe un altar sau altul. Din pacate, viata asta este pentru multi o goana nebuna dupa satisfactii si impliniri, realizari, care de multe ori ne insingureaza de ceilalti. Chiar noi sacrificam Ane poate zi de zi, azi nu am timp, maine nu am chef, poimaine intervine o datorie urgenta.. si tot asa.

 

Povestea e o parabola, dar ce spune ea e in esenta adevarul. Goana dupa idealuri in detrimentul lucrurilor care conteaza, familie, copii, dragoste, valori umane sanatoase. Dar cine sa le mai poata simti bucuria? Le sacrificam ca prostii si le pierdem, dar perseveram pana imbatranim si ne intrebam la urma ce am facut cu viata si daca am trait-o sau am uitat sa o traim.

 

O fi filosofia la care ne ridicam noi oamenii, din nevoia de a ocupa golul, si un loc fruntas pe firmament. Sau doar o vraja care ne ia mintile ca si in jocul de-a baba oarba.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stau de ceva timp si ma gandesc la aceasta balada,ce semnifica ea?

Las de-o parte necesitatea sacrificiului, fireşte că nimeni astăzi nu ar proceda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×