Jump to content
Forum Roportal
ToDieFor

Fotografia feroviara sau "train-spotting"!

Rate this topic

Recommended Posts

Ei bine, in ultimii ani, si in Romania, fenomenul "train-spotting" a luat amploare. In fapt acest termen desemneaza fotografiile cu si despre trenuri si cale ferata in general. Iata ca in mod inveitabil a aparut si un nou gen de fotografie, cea feroviara, care de multe ori nu este recunoscuta de catre fotografii consacrati. Deja fenomenul a luat o amploare destul de mare si nu mai poate fi marginalizat. Dupa un calcul estimativ, in Romania exista cel putin cateva sute de pasionati de trenuri si inevitabil tot cam atatia fotografi (amatori sau cunoscatori ai regulilor fotografice).

 

post-3788-1298955844_thumb.jpg

 

Un scurt istoric: Fotografia feroviara in Romania, pana in anii de dupa comunism, a fost practicata cu precadere de catre turistii germani nimeriti in spatele "cortinei de fier" care pastreaza si acum in memoria fotografica instantanee extrem de pretioase. Tot in aceeasi perioada, acest gen a fost dominat de oameni precum Radu Dragan, Ilie Popescu, Serban Lacriteanu, Mircea Dorobantu si alti cativa pionieri ai genului. In acele perioade tulburi ale comunismului, fotografiatul prin gari si grupe tehnice era intr-adevar aproape imposibil...

 

post-3788-1298956061_thumb.jpg

post-3788-1298956090_thumb.jpg

 

Odata cu caderea sistemului comunist, lucrurile s-au mai relaxat putin in aceasta privinta si in ultimii ani cel putin, fenomenul acesta a explodat de-a dreptul ajungand la cote de neimaginat vreodata, ceea ce este un lucru bun. In schimb, atitudinea unor agenti ai Politiei TF sau angajati de la calea ferata a ramas mai mult decat comunista... Pentru a va convinge ca acest gen de fotografie (ca si filmarile de profil) reprezinta de multe ori o aventura periculoasa, va invit sa urmariti un link (si ceea ce veti citi nu este mare lucru....): fara cuvinte...

 

post-3788-1298956117_thumb.jpg

 

Imi place sa cred ca pe forumul Railnet.ro, am reusit sa adunam pe unii dintre cei mai priceputi fotografi din domeniu. Nu ramane decat sa urmariti cu atentie subforumul FOTOGRAFIE FEROVIARA unde va recomand sa aruncati un ochi pe topicurile dedicate cat si pe galeriile foto ale unora dintre membrii forumului. Va asigur ca merita! ;)

 

Oricum, eu imi doresc sa stiu parerea voastra referitoare la acest fenomen, la calitatea fotografiilor vizionate, precum si orice alt comentariu pe aceasta tema.

 

Nu va ascund ca lucrul cel mai deranjant este sa te afli pe peroanele unei gari si sa fii agresat verbal si amenintat de catre vreun agent al politiei TF, vreun paznic sau mai stiu eu cine, pe motiv ca "nu ai voie sa pozezi!" - va asigur ca NU EXISTA NICIO LEGE CARE SA INTERZICA FOTOGRAFIATUL PE PEROANELE GARILOR! Exista doar legea "230" care interzice stationarea persoanelor straine in grupele tehnice (depouri, triaje, etc) iar incalcarea ei se poate pedepsi cu amenda de la 300 la 1500 RON doar daca refuzati parasirea acelor spatii la cererea unui agent TF, angajat CFR indrituit sa va ceara acest lucru.

 

In fapt aceasta este problema multora: agresarea fara motiv a celor care doresc sa fotografieze in gari. Recent, in Gara Basarab am fost agresati verbal si amenintati de catre un agent TF si cativa paznici, iar in urma cu nici o luna de zile in Gara Obor un domn "instructor" in stare de ebrietate si-a permis sa ne agreseze verbal...

 

In Gara Basarab au sarit pe noi si agentul TF si paznicii care mai apoi au incuiat portile garii... Ce lege incalcasem? Pe un spatiu public...

post-3788-1298954722_thumb.jpg

 

Cat despre ceea ce a fost la Gara Obor, lucrurile au stat cam asa:

 

1. "domnu' Instructor" duhnind a alcool a tipat la noi in timp ce fotografiam de pe peronul garii (nu intrasem in grupa tehnica!!!):

post-3788-1298955261_thumb.jpg

 

2. A alertat degeaba agentii Politiei TF din Gara Obor care nu au avut ce sa ne faca (nu incalcasem vreo lege):

post-3788-1298955319_thumb.jpg

 

3. Dupa ce ne-a amenintat cu bataia, si am parasit incinta garii s-a intors linistit la bodega din colt sa mai consume cate ceva:

post-3788-1298955392_thumb.jpg

 

4. Ca un final apoteotic, l-am suprins mai bine in spatele bodegii dupa ce s-a "usurat" in voie pe trotuarele ce duc spre peroanele Garii Obor...

post-3788-1298955483_thumb.jpg

 

Ei bine, lasand in urma aceste incidente si faptul ca uneori este extrem de riscant sa iti duci pasiunea pentru fotografiat pana la capat, astept comentariile voastre pe teme de Fotografie Feroviara. :)

 

post-3788-1298956193_thumb.jpg

 

:)

Edited by ToDieFor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna! Fotografia cu pricina infatiseaza Gara Iasi. Am virat-o on a/n special pentru a creea o atmosfera de epoca :beee: Daca vrei mai multe fotografii cu ea, poti urmari urmatorul link! Astept si alte comentarii aici, pe roportal. :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru ca fotografie feroviara nu inseamna exlcusiv material rulant si gari, ci inseamna si oameni, am sa va prezint o fotografie de atmosfera, dedicata tuturor acelor oameni de la Calea Ferata care isi vad cuminti de munca lor, si care vegheaza din umbra asupra sigurantei noastre, in conditiile de subfinantare intentionata a Caii Ferate din Romania... El este "anonimul" este eroul din umbra, cel care sta in frig, in ploaie, arsita, ninsoare, zi si noapte pentru ca noi sa ajungem in siguranta la destinatie... Si tot el, "anonimul" este cel tras la raspundere pentru nemernicia altora "de sus"...

 

post-3788-1299186433_thumb.jpg

 

..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extrem de interesante fotografiile.Nu stiu de ce m-a atras in mod special cea numita "La rascruce de ganduri"...poate pentru ca aduce linistea..si ragazul de care nu te-ai astepta sa ai parte intr-un asemenea loc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma bucur ca v-a placut! :) Sincer se afla printre preferatele mele. Am realizat multe instantanee feroviare dar putine dintre ele pot fi denumite "fotografii" pentru ca ideea este sa descrie o atmosfera si sa transmita un mesaj. "La rascruce de ganduri" a fost realizata intr-o noapte rece in aceasta iarna (-18*C) pe pasarela pietonala ce supratraverseaza liniile Garii Jilava. :) Sper sa mai vin cu cate ceva interesant si sa-i conving si pe ceilalti prieteni sa vina aici pe roportal sa-si prezinte realizarile. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei bine, un panoramic de noapte cu titlul: Magnetic fields and star machines...

 

post-3788-0-28706700-1308429602_thumb.jpg

 

8)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×