Sari la conținut
Forum Roportal
Ea.

Tu ce zeita esti?

Postări Recomandate

Zeitele grecesti sunt imagini ale femeilor care exista in fantezia oamenilor de mii de ani. Zeitele erau femei frumoase, puternice reprezentand modele arhetipale care sunt capabile sa dea o forma vietii femeilor si care au ramas intiparite in modul nostru de a fi si de a ne reprezenta lumea. Recunoscand aceste modele arhetipale in ele insele, femeile pot devei mai puternice intr-o lume patriarhala (asemeni Panteonului Grecesc) si se pot intelege mai bine, considera Bolen.

 

Aceasta vorbeste depre sapte modele arhetipale sau sapte tipuri de comportament specific femeilor, ramase intiparite in gandirea subconstienta, datorita fortei miturilor. Este vorba despre Zeita Atena, Zeita Artemis, Zeita Hera, Zeita Persefona, Zeita Afrodita, Zeita Demetra si Zeita Hestia.

 

In fiecare din noi se afla aceste zeite, insa trebuie sa vedem care dintre ele ne domina existenta. Poate fi doar una dintre ele mai activa, sau pot fi diverse combinatii arhetipale, intiparite in felul nostru de a exista. Atunci cand in psihicul nostru zeitele se afla in competitie pentru a domina, femeia trebuie sa decida ce aspect din ea insasi trebuie sa se exprime si cand. Altfel, se va vedea trasa cand intr-o parte, cand in cealalta si nu isi va putea explica de ce. Tot asa, vom putea sa ne explicam de ce o femeie este mai atrasa spre obtinerea implinirii profesionale, mai mult decat pe cea familiara.

 

C. G. Jung a introdus in psihologie teoria arhetipurilor. El considera ca arhetipurile sunt modele de comportament instinctuale, care se regasesc in inconstientul colectiv. Miturile si fabulele sunt expresii ale arhetipurilor, asemeni multor imagini care ne apar in vis. Prezenta modelelor arhetipale comune tuturor, explica analogia dintre miturile culturilor diverse, care ne influenteaza modul in care ne comportam si relationam cu ceilalti.

 

Odata ce vom intelege progresia naturala de la mit la psihicul nostru si odata ce vom constientiza darurile pe care le avem si tendintele noastre negative, care sunt asociate unei anume zeitati, vom castiga mai multa putere interioara, considera Jean Bolen. De aceea, va provoc sa va cautati zeitele din voi!

 

Atena

 

Zeita Atena, cea care in mitologie s-a nascut din teasta lui Zeus, reprezinta un temperament extrovertit si independent; reprezinta zeita intelepciunii si a civilizatiei, este preocupata de cariera, motivata de dorinta implinirii profesionale, a dobandirii de cunostinte, are un intelect agil, este preocupata de educatie, cultura, probleme sociale si politice. Atena este preocupata pentru buna-starea umanitatii, a societatii din care face parte si lupta impotriva suferintei si nedreptatii. Ea stie sa cucereasaca arena barbatilor din aceasta lume. Se simte foarte bines a lucreze in domenii unde barbatii domina.

 

Arhetipul Atenei este cel al unei zeite androgine care dezvolta o relatie cu propriul sine masculin, mai bine decat sa o imparta intr-o relatie de mariaj cu un barbat. Este foarte precauta in ceea ce ii priveste pe barbati. Ea vede in acestia mai mult parteneri intelectuali impreuna cu care impartaseste ambitii, teluri in cariera si idealuri. Atena mai este cunoscuta si ca una dintre cele trei Amazoane (mitul amazoanelor vorbeste despre o societate a unor femei razboinice care traiau fara barbati).

 

Daca o femeie de tipul Atena isi va gasi un partener, acesta va fi foarte increzator in sine insusi si ii va aprecia ambitiile si autonomia. Femeile Atena nu sunt deloc genul femeilor care flirtreaza. Sunt in schimb prietene foarte devotate.

 

Atena reprezinta arhetipul feminin al gandirii logice, din perspectiva femeii nu a barbatului. Energia sa interioara poate sa o transforme in moduri creative de inalta tinuta. Femeile in care predomina arhetipul Atenei sunt foarte motivate si concentrate in tot ceea ce fac. Sunt orientate catre scopuri clare, de aceea, astfel de femei tind sa aiba relatii independente si autonome.

 

Sunt motivate mai mult de propriile lor teluri, mai mult decat sunt motivate de nevoile celorlati. Au tendinta de a trai prin prisma gandirii lor si nu sunt prea conectate cu senzualitatea si corpul lor. Ele sunt orientate spre implinirea profesionala, sunt ambitioase, si reusesc sa lucreze alaturi de barbati, in domenii in care acestia detin puterea. Pentru ca este foarte rationala, o femeie Atena reuseste sa isi controleze emotiile si de aceea poate sa lucreze alaturi de barbati, fara sa cada in capcane erotice sau emotionale.

 

Fata neagra a unei femei Atena: O astfel de femeie are o atitudine intimidanta, critica, judeca slabiciunile altora. Lasa in jurul sau un aer de autoritate si pare inabordabila, iar acest lucru ii tine pe ceilalti la distanta emotionala fata de ea.

 

Artemis

 

Artemis are un caracter introvertit si independent, ea reprezinta Zeita Naturii, este preocupata de problemele mediului-incojurator, de animale, lupta pentru protectia mediului si comunitate. Este practica, aventuroasa, atletica si prefera solitudinea. Multe femei Artemis nu se vor simti bine in marile orase, preferand localitatile aflate cat mai aproape de natura si de linistea ei.

 

Artemis simbolizeaza puterea regeneranta a Pamantului. Artemis, asemeni Atenei, este una dintre zeitele

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Zeitele grecesti sunt imagini ale femeilor care exista in fantezia oamenilor de mii de ani. Zeitele erau femei frumoase, puternice reprezentand modele arhetipale care sunt capabile sa dea o forma vietii femeilor si care au ramas intiparite in modul nostru de a fi si de a ne reprezenta lumea. Recunoscand aceste modele arhetipale in ele insele, femeile pot deveni mai puternice intr-o lume patriarhala (asemeni Panteonului Grecesc) si se pot intelege mai bine, considera Bolen.

 

 

 

Deci doar zeite :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Paul Dobransky ajunge la concluzia ca absolut fiecare individ (inclusiv propria persoana, cei dragi, persoanele de sex masculin, persoanele de sex feminin, etc.) apartine unuia dintre cele patru profile de personalitate cunoscute sub numele de REGE/ REGINA, RAZBOINIC, MAGICIAN, AMANT (simboluri folosite pentru prima oara in psihologia Jungiana).

 

Conform teoriei atractiei psihologice a lui Dobransky, Tipul Rege/ Regina este compatibil cu tipul Magician, iar tipul Razboinic este compatibil cu tipul Amant. Aceste perechi au o structura temperamentala diferita si exista, datorita acestor opozitii temperamentale, o mare putere de atractie intre ele. Profesorul Dobransky numeste aceste perechi

Editat de Rhini

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
femeile pot deveni mai puternice intr-o lume patriarhala (asemeni Panteonului Grecesc) si se pot intelege mai bine, considera Bolen.

este Parthenonul grecesc; Pantheonul exista la romani

Deci doar zeite :)

păcat, s-a omis partea cea mai importantă a Parthenonului

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Sunt un "Amant". :)

 

Eu am fost Persefona in trecut . Si am devenit Afrodita intre timp :lol:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×