Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
bahuczki peter

Rupismul, o boala a societatii romanesti

Recommended Posts

Pe langa lipsa de educatie, prostia si nesimtirea este o alta latura pe care romanul stie sa o evidentieze cu orice prilej.

1. Merg cu masina prin oras si observ cum nesimtiti de soferi folosesc orasul pe post de scrumiera si arunca din masina mucul de tigara, dupa ce scrumul a avut aceiasi soarta. Si ne mai plangem ca mizeria orasului nu poate fi combatuta.

2. Se merge la iarba verde cu prietenii si dupa mititei, bere si distractie ramane in urma mormane de deseuri. Proasta educatie face ca smecherul ascultator de manele la maxim, dar nu numai el, sa uite sa puna si un sac pentru gunoaiele menajere.

 

bmw%20pe%20locuri%20de%20handicapati%20002nesimtire2.jpg

 

3. Locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap sunt ocupate de ,,smecherii'' cu BMW-uri si alte masini fitoase, ca ei sunt constienti de parerea societatii despre ei, motiv pentru care li se cuvin locurile respective.

Sunt doar trei din exemplele ce-mi vin acum in minte, deoarece ma deranjeaza cel mai tare. Suntem o societate care merge pe principiul ,,lasa ca merge si asa'' , care doar atunci cand suntem atinsi la venituri cu amenzi putem sa ne conformam.

Ce facem cu viitorul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu locurile de parcare am observat si eu - in malluri de exemplu. Dar nu am vazut numai masini fitoase- cum spui tu. Contrar schemei , sa stii ca nebunul simt locuieste si in mijloace care sar cu greu de 800 euro. :cheer:

 

Scrumul....ahh asta e o nimica toata. Daca m-as enerva de cate ori vad ca arunca unul guma sau tigari sau scuipa pe strada.............as avea nevoie de ajutor

In centrul Clujului acum doua saptamani, dintr-o masina albastra cu nr de cluj au fost aruncate o pereche de manusi chirurgicale albastre. Si inca la semafor!!!!

 

Ce facem cu viitorul?

nu stiu. Tu ce crezi ca am putea face`?

Share this post


Link to post
Share on other sites

cred că e tot lipsă de educaţie,

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Romania domneste "suverana" moralitatea fricii.E "educata" prin religie,prin sistemul legislativ si prin traditie.

Si moralitatea asta,e falsa,contrafacuta.Baza ei este conditionarea -dorinta de rasplata( sau LACOMIE care devine in manifestare MITA) si teama de pedeapsa (care ii impiedica pe oameni sa aiba pana si opinii proprii,ii mentine supusi,pasivi,lipsiti de coloana vertebrala)

Acest fel de conditionare,de manipulare,ii mentine pe romani la nivelul la care sunt: lipsiti de respect fata de orice si oricine de care nu au motive sa se teama sau pe care nu e nevoie sa-l mituiasca.

Romanii "respecta" puterea,atat.In rest...nu exista solidaritate -exista insa conformism,pliere fara discernamant pe modelele oferite de "normalitatea" specifica tarii asteia...

Nu exista (la nivel de mase) o constiinta morala autentica.In locul ei,exista -omniprezenta- convingerea ca "dreptatea e a celui mai puternic" -el e singurul care se bucura de "respect" in tara asta.

Romanii aspira sa fie bogati,influenti,faimosi -astea sunt modelele.Nu aspira sa fie buni,intelepti ori drepti de dragul dreptatii.Romanii cred in "dreptatea" care poate fi vanduta si cumparata de catre cei care si-o permit -exact ca in mafie.Si "respectul" e inteles si el la fel: ca in mafie.E o tara mafiota -nu doar condusa de catre mafioti,sistemul mafiot incepe chiar din familie,de la parintele-despot care isi impune "dreptatea" prin violenta si mita ( ori santaj).

Si in rest...romanii doar se pretind "oameni de bine" -in realitate nu le pasa decat de propriile interese -pana si in ce priveste "viata de dincolo" -si in privinta ei sunt motivati tot de catre lacomie si lasitate: se "pun bine" cu Dumnezeu urmand ritualuri si "marturisind" o credinta in dogme pe care nici macar nu le cunosc.De care nici macar nu le pasa cu adevarat.Doar isi pregatesc o "viata de dincolo" comoda,avand si satisfactia ca altii -mai rebeli- vor fi pedepsiti,si ei se vor bucura inca o data sa vada cum moare capra vecinului!!

Pentru ca asta e morala suprema,cea care le da dreptate lor: capra vecinului.Faptul ca altul sufera pe seama lasitatii,nepasarii si lacomiei lor,le confirma ca de fapt "au dreptate",ca pot sa faca ce vor,cui vor,fara sa sufere vreodata consecintele faptelor lor.

Si religia le intareste convingerea asta,iresponsabila -doar parcurg niste ritualuri penibile,si gata -sunt "mai sfinti decat tine",numai buni sa continue in exact acelasi mod,"spalati de pacate",nu doar la fel de rai ca mai inainte,ci chiar mai rai,pentru ca romanii se mandresc cu capacitatea de "a se scoate",de a ocolii raspunderea pentru orice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ce facem cu viitorul?

Viitorul ? :cheer:

 

Care viitor ?

Edited by Ravl

Share this post


Link to post
Share on other sites
,,lasa ca merge si asa''

 

 

Expresia asta, e cel mai teribil flagel care poate acapara nu doar o societate, ci un individ, un om.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am luat parte la multe actiuni de voluntariat pentru reabilitarea parcurilor din Timisoara. In timp ce dadeam cu vopsea pe banci, gard si stalpi veneau smecherasii de cartier si ne l-au la misto echipa. Gesturi de prost gust, scuipat coji de seminte de fata cu noi, dupa ce ne-am chinuit sa maturam parcul. Imi venea sa dau cu ei de pamant. Am reusit sa ma stapanesc cu greu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E adevarat ca atunci cand vezi ca in jur nimanui nu ii pasa de eforturile tale te simti descurajat. E ca si cum , pe un stadion, toti scuipa seminte pe jos iar tu, unul la 100 poate, te duci mereu la cosul de gunoi sa golesti punga cu resturi..........

Dar chiar atunci cand te simti descurajat, trebuie sa continui sa faci ceea ce stii ca e bine. Poate ca unul, doi , tot te vad si vor face ca tine. Cred ca asta e o mica victorie

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca s-ar da amenzi usturatoare, am senzatia ca simtul asta de care vorbim s-ar imbunatati considerabil :crazy:

 

educatia civica se face cu pedeapsa/recompensa, nu cu vorba buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×