Jump to content
Forum Roportal

Recommended Posts

Incrediente pentru o tava mare

 

Pentru Foi

 

50 dkg faina

25 dkg unt

4 lingura de zahar praf

1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat

1 dkg drojdie

1 galbenus de oua

un pic de lapte

aproximativ 1 dl smantina

coaja rasa al unei lamii

 

Pentru umplutura

 

gem de caise

25 dkg nuci macinate

25 dkg zahar praf si vaniliat

 

Pentru glazura

 

15-20 dkg ciocolata de cofetar

 

Mod de preparare

 

Amestec faina cu praful de copt, coaja de lamiie si cu zahar pe urma cu unt.

Drojdia il dizolv in lapte caldut, las sa se umfle si-l adaug la amestecul de faina cu galbenusul de oua si smantana cat cuprinde sa devina un aluat moale bun de intins.

Impart in 3 sau 4 bucati in asa fel incat una din parti sa fie mai mare, pentru ca bucata mai mare se va intinde mai mare sa fie posibil de captusit cu ea toata tava si peste margini, cu restul doar suprafata tavii este de acoperit, ca in timpul coacerii sa nu iasa in tava umplutura.

Odata in tava foaia, intind pe ea o treime din gemul de caise, nuci si zahar.

Intind foaia urmatoare doar cat marimea tavii si asez pe deasupra in tava urmat de gem, nuci si zahar si asa procedez si cu ultima foaie.

Cu o furculita fac gauri multe peste ultima foaie si-l las sa se odihneasca jumatate ora.

In cuptor preincalzit jos si sus se coace pana cand pe deasupra se vede uniform copt la temperatura de unasuta saptezeci de grade C, cam 45 de minute daca nu mai mult sa fie bine copt si in mijloc.

Se raceste in tava, dupa care se rastoarna cu atentie pe un lemn/o planseta si se unge partea de jos ajuns sus cu ciocolata topita.

Dupa ce se raceste si glazura, se taie dupa forme dezirate, romburi sau felii uniforme, semi-luna sau alte figuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

asta nu-i prajitura Arlechin? eu pun si rahat intre doua foi.

oricum seamana...

 

:blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

de care rahat? turcesc sau cu perje? :blink: :cry: :P :P :P :o: :o: :P

 

oooooooopsie Olga, acu vazui ca-s defapt trei topixuri.

 

si tu chiar stii sa faci asa ceva?

Share this post


Link to post
Share on other sites
creca tre sa fie buna tare de ne-ai pus doo topixuri..... :cry: :P :P :P :o: :o: :P

poza? unde e poza?

 

 

Rog managementul sa stearga doua din topicuri postate din eroare/de nervi ca nu se mai incarca si am apasat la noroc soricelul de mai multe ori. Multumesc.

 

 

Poza se gaseste in computer, daca "highlight" cuvintul Zserbo, ca eu am tradus din maghiara.

 

 

asta nu-i prajitura Arlechin? eu pun si rahat intre doua foi.

oricum seamana... :blink:

 

 

Nici n-am auzit inca de prajitura Arlechin, nu prea sint cofetara buna, asta e una foarte maghiara, sincer habar n-am.

Eu o mai imbogatesc reteta pe parcurs cand il prepar, in loc de apa pun coniac sau suc de portocale si din astea, o sa pun gemuri diferite pe fiecare foaie si mai pun si altceva poate chiar rahat turcesc, ca mi-ai dat o idee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

la retetele de pe internet am gasit o cu totul alta varinata a prajiturii arlechin.

eu o fac asa:

un aluat de cozonac pentru unul (o jumatate de kg de faina si restul ingredientelor). il impart in 4 foi.

in tava unsa cu unt pun prima foaie peste care pun nucile cu albus de ou si zahar. urmeaza alta foaie peste care pun rahatul (turcesc multicolor, ca Dida nu stie ce-i rahatul) in fasii de 2 mm sa zic, alta foaie cu dulceata peste si la urma foaia finala. la cuptor. intre timp fac o glazura de ciocolata cu unt. cand e gata o las la racit si pun glazura aia.

 

o data am facut la paste si am uitat o bucata intr-un colt de camara. am gasit-o dupa o luna si ceva si era foarte buna. doar putin uscata. :blink:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
o data am facut la paste si am uitat o bucata intr-un colt de camara. am gasit-o dupa o luna si ceva si era foarte buna. doar putin uscata. :cry:

 

O prietena mi-a pastrat si mie in frigiderul ei ca eram plecata de acasa si cand mi l-a adus avea gust de slanina afumata

si carnati, ciolan, de toate al un loc, era sa mor de ciuda, dar ea nu si-a dat seama ca nu l-a invelit bine :blink:

Edited by The Unknown

Share this post


Link to post
Share on other sites
oooooooopsie Olga, acu vazui ca-s defapt trei topixuri.

 

si tu chiar stii sa faci asa ceva?

 

 

A mai ramas un topix de sters ...

 

De ce crezi ca n-as fi in stare de asa ceva????????

 

Am o rabdare de fier la amanunte!!! si va trebui sa incerc si noul cuptor ca nici n-am gatit zilele astea.

 

N-am facut cum era prevazut dar inca nu i-a trecut timpul!!!

Am fost foarte ocupata ... coafeza m-a incurcat ca era in urma si ma intercala in ale sale momente libere si asta nu mi-a placut. plus ca am stat degeaba la ea sa rezolv cuvinte incrucisate .... cand aveam atitea de facut.

Azi insa am lenevit si desi aveam timp, n-am facut nimic serios, am avut ca desert inghetata cu capsuni, pepene galben si rosu. Dupa ce ma odihnesc ... intr-o zi o sa-l fac, acum ma doare un pic mijlocul pe partea dreapta?!?!?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites
acum ma doare un pic mijlocul pe partea dreapta?!?!?!?

 

o fi de la ficatul suparat pe coafeza aia... :blink:

stai intinsa pe partea dreapta.

 

:spiteful:

Share this post


Link to post
Share on other sites
o fi de la ficatul suparat pe coafeza aia... :cheer:

stai intinsa pe partea dreapta. :spiteful:

 

 

 

Sa-mi stric frizura??? :blink: imediat merg sa ma intind pe spate, asa-mi place sa dorm mai bine.

(a nu se intelege alte cele de alti forumisti)!!!

Cred ca este un nerv prins ca azi am tras un mare furtun si greu sa spal parcarea ca vantul a suflat toate alea si nu-mi place sa vada asa fata casei de sarbatoare!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×