Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Inteleptul Sorinica

Manuscrise istorice.

Rate this topic

Recommended Posts

Deschid acest nou topic cu intentia sa invatam din manuscrisele istorice. Incep cu manuscrisele de la Marea Moarta care sunt clasate de istorieni ca " cea mai importanta descoperire arheologica din perioada postbelica ".

 

Manuscrisele de la Marea Moarta

 

Acum 50 de ani in cateva pesteri din desertul Iudeii nu departe de tarmul de nord-vest al Marii Moarte au fost descoperite intamplator stravechi manuscrise religioase, texte in parte cu caracter canonic dar si apocrife, cunoscute astazi sub denumirea de Manuscrisele de la Marea Moarta. Aceasta descoperire a fost considerata cea mai importanta de acest fel, de la descoperirea in 1844 si in 1859 a tezaurului de manuscrise aflate in manastirea Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai.

 

Descoperirea primelor manuscrise in desertul Iudeii a fost pur intamlatoare. In primavara anului 1947 sau poate chiar 1945, nu se stie cu precizie nici data nici imprejurarile cand a avut loc aceasta descoperire epocala, beduinii din desertul Iudeii pasteau caprele si oile in regiunea Wadi Qurman. Un tanar beduin, Mohamed eb-Dib (Mohamed Lupul) cautand o capra ratacita de restul turmei a descoperit intr-una din multele pesteri raspandite in zona, niste suluri din piele scrise in ebraica si care mai tarziu s-au dovedit a avea o vechime de peste 2000 de ani.

 

De la descoperirea lor de catre pastorii beduini manuscrisele au avut parte de o viata, am putea spune plina de aventuri, trecand de la un proprietar la altul, devenind obiecte de tranzactie comerciala sau lasate in asteptare pentru descifrare sau comercializare.

 

Evenimentele legate de aceste manuscrise se desfasoara in jurul a trei institutii situate in orasul Ierusalim: manastirea siro-iacobita de rit monofizic ( biserica siro-iacobita este o ramura a crestinismului care nu recunoaste dogma oficiala crestina despre dubla natura,umana si divina, a lui Iisus, ci numai pe cea divina), scoala americana de studii orientale si Universitatea din Ierusalim.

 

Astfel in 1947 cativa pastori din tribul taamnirilor veniti la Bethleem pentru a-si vinde produsele si a-si cumpara marfurile necesare au oferit spre vanzare, unui anticar, cateva manuscrise pe pergamnet, pentru o suma modesta. Acesta a refuzat si atunci beduinii s-au adresat unui negustor care avea si un atelier de cizmarie, pentu cumpararea bucatilor de piele. Acest negustor, Halila Iskander, cunoscut si sub numele de Kando, fiind membru al comunitasii siro-crestine a realizat ca se afla in fata unor maanuscrise vechi si il instinteaza pe mitropolitul bisericii, Mar Atanasie, care era si staretul manastirii Sfantul Marcu. Acesta nu cunostea limba manuscriselor dar si-a dat seama cu sunt foarte valoroase pentru ca ele proveneau din regiune Qurman, regiune nelocuita de secole, fapt ce oferea garantia vechimii lor. Staretul a vrut sa ia legatura cu beduinii dar taamirii plecasera.

 

Un timp nu s-a mai auzit nimic despre aceste manuscrise, dar Kando, negustorul a carui pravalie era cautata de beduini, a fost instiintat sa-i anunte pe pastori ca staretul era interesat de cumararea bucatilor de piele.

 

Astfel s-a reusit cumpararea unora dintre aceste manuscrise, unele de catre staretul Atanasie iar altele, mai putine de catre profesorul Sukenik de la Universitatea din Ierusalim., in total sapte suluri.

 

Doua dintre suluri cuprindeau fragmenete ale aceluiasi manuscris asa-numitul Statut al comunitatii iar printre celelalte se afla textul complet al Cartii prorocului Isaia. De pe un sul prost conservat oamneii de stiinta au descifrat numle Lamateh si l-au intitulat Apocalipsul lui Lamateh, ca mai apoi dupa ce a fost desfasurat si restaurat sa primeasca numele de Apocriful Genezei caci continea povestea inflorita a CartiiFacerii din Biblie.

 

Profesorul Sukenik este cel dintai care a publicat descrierea primelor manuscrise, in 1948 sub titlul Sulurile tainuite. Prima editie integrala a textelor celor sapte suluri a aparut mult mai tarziu, dupa moartea profesorului Sukenik, sub indrumarea elevilor si colaboratorilor sai care i-au continuat munca, in special a fiul sau Ygal Yadin. Au aparut intai descrierea primelor sase suluri in ebraica si mai apoi al saptelea in engleza, acestea fiind o mica parte a textelor cunoscute sub numele de

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un manuscris rar la Muzeul Israel din Ierusalim

 

 

Muzeul Israel din Ierusalim prezinta incepand din 27 mai 2007 un fragment al unui manuscris deosebit de rar si de important pentru istoria culturala evreiasca, proven ind din asa-numita "Era Tacuta", o perioada de sase sute de ani, cuprinsa intre seoclele III - VIII, din care practic nu s-a pastrat integral nici un manuscris evreiesc. Fragmentul prezentat curiosilor, dupa ce a fost indelung analizat si restaurat de specialisti, dateaza din secolul VII - VIII si se pare ca ar fi facut parte din colectia Cairo Genizah, un adevarat depozit de manuscrise iudaice medievale, descoperit la sfarsitul secolului XIX in Sinagoga Ben Ezra din Cairo, descoperire care a uluit atunci comunitatea stiintifica.

 

Manuscrisul, a carui prezentare este considerata un adevarat triumf, este un fragment dintr-un pergament al Torah, din cartea Exodului, incluzand unul dintre cele mai frumoase pasaje poetice din Vechiul Testament, cunoscut sub numele de Cantecul Marii. Amintind de trecerea Israelitilor prin Marea Rosie, Cantecul Marii il lauda pe Dumnezeu pentru ajutorul dat in invingerea dusmanilor care ii urmareau si aminteste de apropierea de Pamantul Fagaduintei. Fragmentul este deosebit de important pentru cercetatorii istoriei culturale israelite, pentru ca face legatura intre Manuscrisele de la Marea Moarta (secolele I - II) si Aleppo Codex (secolul X). Prezentata alaturi de alte documente si manuscrise foarte vechi din colectia Muzeului Israel, piesa ofera sansa unica de a descoperi continuitatea culturii scrise a poporului lui Israel.

 

"Era Tacuta" a manuscriselor ebraice

 

Manuscrisul a fost redactat la cateva secole dupa ultimul pergament din Manuscrisele de la Marea Moarta. Surprinzatoare este si continuitatea grafica, numeroase caractere fiind practic identice cu vechile insemnari, in timp ce altele pot fi regasite in manuscrisele putine din secolul VI. Dar cea mai surprinzatoare este similitudinea grafica dintre versiunea Masoretica a textului biblic si acest fragment, elementele stilistice demonstrand fidelitatea aproape matematic a caligrafiei. Pastrata si transmisa de la o generatie la alta, arta scrierii manuscriselor versiunii Masoretice a Bibliei arata continuitatea existenta, in ciuda incercarilor prin care treceau israelitii.

 

"Era Tacuta" este o perioada din istoria Israelului in egala masura dramatica si enigmatica. Datorita persecutiilor si mai ales a distrugerii scrierilor evreiesti, s-au pastrat doar cateva fragmente de manuscrise datand din secolele III - VIII, un hiatus care aminteste de o perioada tragica din istoria acestui popor. Este adevarat in egala masura ca numeroase scrieri ebraice au supravietuit in traduceri grecesti, latine si nu numai, dar cea mai mare parte a pergamentelor de epoca a fost distrusa.

 

Expozitia de la Muzeul Israel din Ierusalim este o oportunitate unica pentru cercetatori si nu numai de a descoperi un moment important din istoria demult apusa a Israelului.

www.artline.ro

 

 

 

Un manuscris romanesc despre medicina.

 

http://www.unitbv.ro/faculties/medicina/JM..._Manuscrise.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.000 de ani. Piele. Peşteră.Nu au putrezit. Or fi fost sfinţite şi de aia? Alte bucăţi de piele se mai găsesc prin peşterile alea multe? că trebuie să fie plin de piei pe acolo dacă nu putrezesc.

Aveţi vreo confirmare de la laboratoare de prestigiu din Londra, Paris

Share this post


Link to post
Share on other sites
2.000 de ani. Piele. Peşteră.Nu au putrezit. Or fi fost sfinţite şi de aia? Alte bucăţi de piele se mai găsesc prin peşterile alea multe? că trebuie să fie plin de piei pe acolo dacă nu putrezesc.

Aveţi vreo confirmare de la laboratoare de prestigiu din Londra, Paris

Share this post


Link to post
Share on other sites
2.000 de ani. Piele. Peşteră.Nu au putrezit. Or fi fost sfinţite şi de aia? Alte bucăţi de piele se mai găsesc prin peşterile alea multe? că trebuie să fie plin de piei pe acolo dacă nu putrezesc.

Aveţi vreo confirmare de la laboratoare de prestigiu din Londra, Paris

Edited by ben_gal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Manuscrisele au fost gasite in pustiul Iehuda,nu departe de Marea Moarta unde este o clima foarte uscata .Manuscrisele au fost inchise in mari vase de lut. Ele au fost gasite de un copil beduin care sa catarat la o pestera ca bsa gaseasca o capra din turma sa. Acesul la pestera este extrem de greu si se face cu o scara de franghie lunga de aproape 20 metrii.

Manuscrisele sunt in marea lor parte scrise pe papiruse si situatia lor nu este deloc buna. Inca azi se lucreaza ca sa se asambleze rupturile ca sa se poata citi ce a fost scris pe ele. Se lucreaza la o universitate din SUA si la Jerusalim.

Majoritatea foilor inca nu au fost aduse la un stadiu care sa permita descifrarea celor scrise dar este mai mult ca probabil ca la sfarsit vor fii desvaluite mari suprize pentru crestini.

Da, primii pasi au fost controlarea C14 in amandoua tari si rezultatul a fost ca varsta manuscriselor se potriveste la anii rascoalei evreilor contra romanilor,aproape 2000 de ani.

Cat despre pilile pe care se scrie Tora-ua evreiasca,ele sunt asa tratate ca pielile nu putrezesc.In acea pestera s-au facut si sapaturi arheologice inainte cu 40 de ani si au fost gasite si alte obiecte care au uimit arheologii ca sandale facute din piele,cos din papura si multe alte obiecte care cred ca le poti vedea la situl potrivit.

Aoleu, papirus deci. Nici măcar pergament. La voi rezistă şi papirusul 2.000 de ani.

Şi nu s-a citit nimic. Nu s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×