Sari la conținut
Forum Roportal
DORO

Scolile din Romania - incotro ?

Postări Recomandate

Am ramas impresionat de ceea ce vad la stirile TV in ultimul timp despre nepasarea cu care se trateaza unele fapte deosebit de grave petrecute in scolile din Romania: agresiuni, profesori care vin bauti la ore (!), consum de droguri, fumatul in voie (chiar in fata scolii), politia zice ca nu-i treaba lor, profesorii zic ca totul e o exagerare, oare cine si cum ar putea macar reduce aceste fenomene care pur si simplu sperie pe majoritatea parintilor de elevi ? :(

 

Pe ce se bazeaza acele clasificari ale scolilor in functie de periculozitate ? Daca sunt bazate pe niste intamplari reale si se stia de ele, de ce toata lumea s-a multumit sa priveasca de departe aceste fenomene, sa ia notite (poate) si sa faca niste statistici ? :crazy:"

 

Trist, foarte trist... imi pare foarte rau pentru copiii din acele scoli ! :crazy:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca in unitatile scolare de stat poate intra orice golan,

Scolile private sunt transformate in fortarete

 

Garduri inalte. Daca dai sa intri in scoala pe furis, nu ai nici o sansa. Poarta din fata scolii, care, de altfel, este si singura intrare a elevilor in scoala, este inchisa cu cheia. Langa poarta. "cusca" bodyguardului. Cum vede ca "se incearca" usa, iese si. simplu, iti cere o legitimatie. Altfel nu se poate intra. "Aveti programare?", intreaba acesta. Ii spui cine esti si ce treaba ai prin scoala, acesta suna mai departe, la secretariat, care ia legatura cu directiunea, dupa care i se comunica portarului daca poti intra sau nu. "Scoala Europeana Bucuresti" este o adevarata fortareata. "Diferenta dintre o scoala privata si una de stat tine, oarecum, si de fonduri. Dar, la cati bani se cer parintilor la stat, nu cred ca n-ar mai putea da si pentru maxima securitate a copiilor. In primul rand, este vorba de implicare. La scoala noastra, fiecare stie ce are de facut. Profesorii ies in pauza cu elevii, ii supravegheaza, intervin daca apar discutii mai aprinse intre ei. La noi totul este controlat, tocmai de aceea parintii ii aduc, pentru ca sunt in siguranta. Ei sunt protejati in scoala, apoi, mai departe in familie", spune Ileana Bivolaru, directorul "Scolii Europene Bucuresti". Scoala are 3 paznici de la o firma de paza si protectie. Daca se intampla ceva, ei anunta rapid, prin apasarea unui buton, centrul lor de intreventie. Fiecare copil are o legitimatie cu datele lui, care este purtata de parinti. Parintii ii aduc la scoala pe copii pana la poarta, numai daca exista anumite probleme intra inauntru, iar acest lucru este posibil prin prezentarea la poarta a legitimatiei copilului. La sfarsitul orelor, parintii pot intra in curtea scolii, cu tot cu legitimatie, pentru a-i astepta. "Vrem sa facem un interfon la poarta, cu dubla trimitere, si la bodyguard, si in scoala. Intrarea din spatele scolii este blocata pentru elevi si este folosita numai pentru aprovizionare", spune directoarea. Nici la "Scoala Americana Internationala" din Bucuresti, nimeni nu intra daca nu e anuntat. Scoala are doua porti, cu paza 24 de ore din 24. Fiecarui parinte i se ia numarul de la masina. Acesta primeste si un abtibild care se lipeste pe parbriz. "In cazul in care apare o persoana necunoscuta, aceasta se legitimeaza atunci cand intra. Daca nu precizeaza un motiv clar pentru care a venit, nu este lasata sa intre. Nu are acces pana cand din interiorul scolii nu apare confirmarea cum ca exista o intalnire cu persoana de la poarta. Parintii au voie sa intre in curtea scolii cu masina, dar nu au voie sa stationeze, doar lasa copilul, dupa care il iau de la cursuri", spune Lynn Wells, director de admiteri si dezvoltare la "Scoala Americana Internationala". La "Scoala Internationala Libaneza-Cambridge School", paza e asigurata atat pe timpul desfasurarii orelor, cat si pe timpul noptii. In plus, o data intrati, elevii nu au voie sa iasa din scoala, pana la sfarsitul programului, iar daca ies, au nevoie de bilet de voie.

 

Cum este in strainatate

* Japonia - Elevii au cartele de identificare care sunt conectate la un sistem electronic. In momentul cand a introdus cartela, "calculatorul" trimite un SMS parintelui ca acesta sa stie ca odrasla sa a ajuns la scoala. Acelasi lucru se intampla si la plecare.

* Marea Britanie - O mare parte a scolilor britanice au imprumutat si ele sistemul japonez.

* Statele Unite - Fiecare elev are o cartela de identificare pe care o foloseste nu numai la intrarea in scoala, ci si pentru a-si comanda mancarea si pentru a folosi Internetul.

* Italia - Nici un strain nu are acces in scoala. Chiar si parintii isi asteapa copiii la poarta. Nici macar rudele apropiate nu pot invoi sau lua copiii de la scoala in locul parintilor.

* Belgia, Luxemburg, Spania - Nu exista masuri speciale in scoli, insa politia patruleaza regulat, iar daca este sesizata intervine prompt.

* Germania - Elevii participa la programe pentru prevenirea unor incidente impreuna cu politia. La acestea participa psihologi si asistenti sociali. Controlul de siguranta al incintei scolii este efectuat de administrator, care este in legatura permanenta cu politia.

 

Aricol din ziarul Adevarul. Statistici.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

daca il apuca pe unu damblaua ca vrea sa dea in cap unui profesor nu e nevoie sa intre in scoala, se duscurca si-n afara ei. Dar mai important e ca elevii scolilor sunt de cele mai multe ori acei golani, au acces in scoala oricum...Parerea mea e ca radacina "focului" e in alta parte, in educatie cel mai probabil.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ca deobicei articolul de sus exagereaza usor, cel putin referitor la scolile din Marea Britanie, Germania si Luxembourg. Ca supravegherea studentilor exista asta e cert chiar daca in diferite moduri mai mult sau mai putin discrete. Ar mai trebuie sa adaugam ca European School tuition fees se cifreaza anual la aprox. 10.000 EUR iar cele de la "International Schools" la aprox. 15.000 EUR. La "European School" curriculum este compus din materii in 3 (trei) limbi la alegere, la International School numai 2, care sint deobicei limbile EU.

Pt. oricare elev care nu vine din sfera asta (EU) conversia la un liceu "European" sau "American" cum este numit si cel international devine extrem de dificila. De cele mai multe ori iti vezi copilul RETROGRADAT cu o clasa, asta apropo de minunatul sistem de invatamint romanesc si cit este el de bun si dupa care face eforturi foarte mari sa treaca de pe asa numitul sistem "romanesc" pe sistemul saxon. Dupa 4 ani de munca grea International Baccalaureate este diploma care ii va conferi un loc la o universitate repectabila in caz ca are nivelurile cerute de aceasta.

 

Daca faci un calcul doar pt. liceu ( 4 ani) 4*15.000= 60.000 EUR pe care cind ii scoti din buzunar ai pretentia :

 

- sa i se predea dupa cele mai eficiente metode de catre profesori eficienti;

- sa aiba parte de counseling si orientation;

- sa existe acel PTO (Parent Teacher Organization) de unde input-ul tau sa fie preluat

- copilul tau sa fie pazit corespunzator

- la sfirsitul programului I.B. sa fie acceptat sigur la facultatea pe care o vrei.

Editat de Ares444

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, sunt intr-adevar niste probleme care au atat legatura direct cu invatamantul, cat si cu prezentul destul de zbuciumat al Romaniei: problema educatiei in familie, mediul inconjurator cat si lipsa fondurilor... chiar ca totul se invarte intr-un cerc vicios...

 

Ce pot eu sa zic, e ca, traind in SUA, de multe ori mi-am dorit in sinea mea sa vad asa ceva si in Romania, sau macar ceva asemanator. Educatia in familie e si aici o problema dar, care, atunci cand parintii se vad depasiti de situatie, se adreseaza imediat psihologilor fara nici o problema. Aici, romanii au o viziune gresita (inca) privind interventia medicului psiholog, unii chiar te cred nebun :crazy: In societatea americana, copiii sunt foarte protejati, in special de legi, chiar si parintii trebuie sa cunoasca anumite obligatii ce le revin in acest sens. Privind fondurile, orice tranzactie, factura pentru chirie si taxe au specificata taxa pentru scoala (doar pentru cea locala !), cam 5%... Cat despre elevii cu probleme de disciplina, functioneaza un sistem de avertizare cu cartonase (ca la sport), la un anumit numar(sau abatere mai grava) pot fi suspendati pe cateva saptamani, chiar exmatriculati, daca nu se corecteaza. La abateri mai mici, pot fi suspendati de pe school-bus sau raman in clasa pe timpul pauzei.

 

Intr-adevar, nu putem compara cele doua sisteme, dar cred ca s-ar putea lua anumite idei din alte tari care ar putea functiona si in Romania. De exemplu, de ce nu ar renunta statul la cateva procente din atatea taxe ce se platesc la tot pasul si sa le repartizeze scolilor, n-ar deranja platitorii, ar avea aceleasi facturi de dat si poate vor fi chiar multumiti ca parte din ceea ce da statului merge direct la scoli :(

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

---------------------------------------

"Val de violenta si scandaluri sexuale in scolile din Romania. Problemele unui sistem aflat in suferinta dau pe dinafara, insa este greu de spus cine e de vina pentru bataile din scoli, pentru cutitarii care dau tarcoale liceelor sau pentru profesorii amenintati ori agresati de elevi. Sau, invers, pentru elevii agresati de profesori.

Pana la gasirea unor solutii, EVZ va prezinta doua modele:

> un liceu de cartier - unde regasim povestea fara sfarsit a unei Romanii obosite, sarace si fara viitor;

> o scoala privata - scumpa, dar unde armonia si siguranta par inscrise in regulamentul de ordine interioara.

Vorbele unui copil care a trecut prin ambele modele rezuma falia dintre cele doua Romanii:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sint foarte interesata de Scoala Europeana din Bucuresti pentru ca as dori sa-mi inscriu baietelul la aceasta scoala. Are cineva copii inscrisi in aceasta scoala si-mi poate impartasi pareri in legatura cu Scoala Europeana?

 

Multumesc

Editat de IRINAERIC

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Sint foarte interesata de Scoala Europeana din Bucuresti pentru ca as dori sa-mi inscriu baietelul la aceasta scoala. Are cineva copii inscrisi in aceasta scoala si-mi poate impartasi pareri in legatura cu Scoala Europeana?

 

Multumesc

 

pentru asemenea intrebari, va recomand sectiunea Educatie si Invatamant a forumului :clapping:

http://www.roportal.ro/discutii/forum92.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×