Jump to content
Forum Roportal
Sancy5000

Evreii si Iudaismul, din Palestina in lume si inapoi in Palestina

Rate this topic

Recommended Posts

In primul rand, va multumesc pentru aprobul de a ma exprima. Voi cauta sa nu dezamagesc.

In al doilea rand, va voi ruga sa nu considerati actiunea mea decat una obiectiva, bazata pe analiza informatiilor la care am acces, asa cum aveti si dumneavoastra.

 

Deci, sa inceapa jocurile!

 

Evreii...Care roman nu poseda macar o notiune legata despre evrei, ca etalon pentru rele comparatii? Replici de genul "ce iese la afacere" sau "cat dai pe el/ea" sunt contraatacate cu replici de genul "ce jidan esti" sau "nu fii jidan". S-au nascut atatea bancuri despre evrei, care ii scot intr-o lumina nefasta, de pungasi, inselatori, determinati sa scoata banul din piatra seaca daca se poate, cu orice pret. Si totusi, este suficient acest aspect eclipsat mult de umor, pentru ca evreul sa fie socotit un ingrat, sa fie batut, pus la zid si omorat? Nu este un secret, germanii i-au urat. Rusii i-au urat. Polonezii i-au urat. Ungurii i-au urat. Si, in actiunile acestor tari se zareste clar ura indreptata asupra acestei rase. Evreii plang mereu, "vai, ce popor nefericit suntem noi". Ok, e drept, ati fost maltratati si prigoniti dintr-o tara intr-alta dar, in momentul in care vedeti doar partea care va convine, aveti o problema mare. Chiar nu va puteti pune intrebarea cheie, "de ce?".

In fine, nu ne intereseaza pentru moment ce au facut evreii in alte tari, sa ne vedem strict de situatia noastra, in Romania. Unde, ura si dezaprobul fata de evrei sunt existente (desi nu exprimate) dar, nu depaseste gradul de violenta al tarilor amintite mai sus. Chiar asa, de ce este evreul urat in Romania? Ce avem noi cu bietul om imbracat in "parpalac" negru, cu palaria tipica cu boruri groase, cu carliontii iesind pe sub palarie, cu clasica servieta sau geanta de piele, in mana? Mai ales, cu aerul acela de miel bland, nevinovat si inofensiv? Vom ajunge sa lamurim si asta.

Pentru moment insa, ceea ce ne intereseaza este: Sa vedem daca evreul poate pretinde ca este suficient de roman, cu radacini vechi si suficient de zdravan infipte, pentru a-si permite sa fure caciula indigenului roman, asa cum ii spune domnia sa Ben. Asa ca, sa tratam primul aspect:

 

CUM AU VENIT EVREII IN ROMANIA SI, MAI ALES, CAND?

 

Unele speculatii (sustinute de evrei), pomenesc despre prezenta evreilor inainte de Dacia Traiana.

Altele (sustinute bineanteles tot de evrei), spun ca evreii au pe teritoriul Romaniei o vechime de 2000 de ani. Ca au ajuns aici odata cu legiunile care au cucerit Dacia. Adica, prin secolul I sau II.

Din lipsa de dovezi arheologice, aceste speculatii au trecut drept legende.

Harta demografica reprezentand recensamantul evreilor in anul 1930 ne arata comasarile comunitatilor evreiesti. Zona Daciei Traiane cuprinde cele mai nesemnificative numere care reprezinta comunitatile evreiesti. Deci, este posibil dar prea putin probabil ca evreii sa fi ajuns in Dacia, inregimentati in legiunile romane. Mai ales ca, nu exista nici o marturie oficiala care sa ateste prezenta evreilor in cadrul trupelor militare romane. Referindu-ne strict la Dacia.

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evrei...En_Rom%C3%A2nia

 

 

"Nicolae Iorga, după ce enumera toate documentele

Share this post


Link to post
Share on other sites
au revendicat doar pentru ca stramosii lor l-au avut acum 2000 de ani

Eu va inteleg atunci cind scrieti "doar..." Unde am ajunge daca fiecare va dori sa traiasca in locurile in care au trait stramosii lui acum 2000 de ani? Pe de alta parte evreii constituie, cred, exceptia care confirma regula [ca fiecare trebuie sa traiasca acolo unde se gaseste astazi].

Exista citeva motive pentru situatia speciala a evreilor:

1. Nu au fost doriti in tara altuia. "Atunci de ce nu s-au asimilat in masa amfitrionilor?", ar intreba unii si raspuns am si cred ca este inteles asa ca nu insist.

2. Patria evreilor a existat timp de 1200 de ani, asa ca este normal ca au vrut sa se intoarca chiar daca a trecut mult timp. Iata un caz cind timpul parca stagneaza.

3. In Palestina arabii nu au facut tara si locul era neglijat - vezi relatarea lui Mark Twain care a vizitat Palestina in sec. XIX.

4. Arabii venisera din Arabia Saudita acum vreo 500 de ani si multi erau nomazi. Nu exista nicio legatura genetica cu arabii lui Mohamed din sec. VI.

 

La un moment dat au fost evrei care au ales Uganda ca patrie renascuta, insa proiectul a cazut nefiind legat de istoria stramoseasca.

 

 

 

Terenul era detinut in majoritate de arabi, chiar si in cele doua districte unde evreii erau majoritari ca populatie: Haifa 42% teren arab, 35% teren evreu, Jaffa 47% teren arab, 39% teren evreu.

Sa nu uitam ca pe vremea cind otomanii stapineau Palestina, cca. 85% din pamint era proprietatea statului Otoman. Arabii il foloseau platind un fel de chirie. Atunci cind Imperiul Otoman a pierdut Palestina, pamintul a devenit britanic. Povestea cu "evreii au furat tara de la arabi" e neintemeiata. Dupa razboiul initiat de arabi in 1947-49 evreii si-au cucerit cu adevarat tara, asa ca expresia de mai sus e si mai ciudata decit era inainte.

 

 

Asa cum a spus mai inainte cineva, faptul ca majoritatea cadrelor comuniste si cei vinovati de regimul de opresiune dura si de majoritatea crimelor comise in tristul deceniu '50 in Romania erau evrei, a dus la o politica de "romanizare" a PCR in deceniul '60.

Or fi fost ei evrei, insa:

1. erau temuti si dispretuiti de majoritatea evreilor.

2. erau o minoritate insignificanta relativ la numarul evreilor.

3. in 1952 Dej i-a mazilit asa ca nu li s-a mi putut pune in spinare crimele comunismului.

4 de comunisti ce erau au imigrat cu totii in Israel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evreii,cel mai fascinant si mai controversat popor al lumii si al istoriei. Iudaismul ,prima dintre religiile monoteiste.

 

Cum s-a ajuns de la" poporul ales", la blamul pe care destui oameni il arunca asupra evreilor si chiar a statului Israel?

Cum s-a ajuns de la blam,reticente ,chiar respingere,neintelegere si frustrare ,la atrocitati precum persecutiile Inchizitiei sau Holocaust?

Cum ne raportam noi,romanii ,la sbuciumata istorie a "celor douasprezece triburi" ale iudeilor si urmasilor lor?

Exista si o vina imputabila "poporului ales" in toata aceasta poveste?

 

Va invit sa raspundem la aceste intrebari provocare,fara patima si fara incrancenare,cu intelegere si buna cuviinta, fata de toate punctele de vedere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pt. Sancy5000 si ceilalti forumisti:

"eclipsat mult de umor" -

gresit. Nu de omor a fost acea eclipsa romaneasca ci de OMOR."Nu este un secret, germanii i-au urat"

asa e. Pe romani teutonii i-au dispretuit considerindu-i inferiori.

"Evreii plang mereu, "vai, ce popor nefericit suntem noi".

Nu as spune ca este asa. Evreii cei mindri nu s-au asimilat si cu toate pogroamele si-au indeplinit visul de 2000 de ani. Ei sunt un popor stravechi care au cunoscut scrisul din timpuri cind stramosii altora mincau banane in copaci - este vorba de peste 300 de ani.

"Chiar nu va puteti pune intrebarea cheie, "de ce?". Chiar nu stiti? Chestiunea este limpede. Erau straini care nu au acceptat asimilarea si, fiind muncitori si inteligenti, erau relativ bogati stirnind invidie.

"dar, nu depaseste gradul de violenta al tarilor amintite mai sus'

Gresit. Evreii din Bulgaria, Danemarca, Suedia [in marea majoritate].. nu au fost ucisi in Holocaust.

Sa vedem daca evreul poate pretinde ca este suficient de roman..

Evreii a adus progres Romaniei. Primii evrei au veni cu invitatie acum vreo 300-350 de ani pentru a dezvolta comertul Romaniei. Fapt e ca dupa ce evreii au plecat in Israel nu a fost mai bine romanilor si tara este paupera.

spun ca evreii au pe teritoriul Romaniei o vechime de 2000 de ani. Ca au ajuns aici odata cu legiunile care au cucerit Dacia. Adica, prin secolul I sau II.

Posibil ba chiar probabil. Trupele lui Traian erau o adunatura de toate rasele aflate in marea imparatie a lui.

Harta demografica reprezentand recensamantul evreilor in anul 1930 ne arata comasarile comunitatilor evreiesti. Zona Daciei Traiane cuprinde cele mai nesemnificative numere care reprezinta comunitatile evreiesti. Deci, este posibil dar prea putin probabil ca evreii sa fi ajuns in Dacia, inregimentati in legiunile romane.

Nu inteleg. Ce legatura poate fi intre anul 1930 si Traian? [?!!]

Cea mai veche marturie arheologica atestata(acum), este una funerara. Datand din 1457

Pe vremea lu Dej au fost gasite morminte evreiesti din vremea lui Traian, insa comunistii au pastrat tacere. Imi inchipui ca le-au si distrus.

Abia in secolul al XV-lea se poate atesta existenta unei comunitati evreiesti avand sinagoga si cimitir.

Posibil, insa citi cetateni romani au aceasta vechime fiind "nealterati" de amestec cu rromi, rusii, tatarii i turci din Dobrogea, etc.?

Dupa moartea lui Solomon, fiul lui David, Tara lui Israel s-a divizat in Iudeea si Israel. In 733 (i.e.c.) Asiria cucereste Israel, il distruge si exileaza o mare parte din populatia evreiasca. In 586 (i.e.c.) Iudeea are parte de acelasi tratament.

Acest "Iudeea are parte de acelasi tratament" este complet eronat. In 722 [si nu 733] evreii pierd zece triburi. In 586 - exilul babilonean [Nabucadnear] insa in 516 i.e.n. evreii se intorc din Babilonul cucerit intre timp de persi [Cyrus] si reconstruiesc Templul.

*

Mai incolo citesc in diagonala despre kazari si am raspuns de nenumarate ori la aceste ciudatenii - scuze.

 

Noapte buna si visuri kazare. :spiteful:

Edited by ben_gal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gresit. Evreii din Bulgaria, Danemarca, Suedia [in marea majoritate].. nu au fost ucisi in Holocaust.

 

spun ca evreii au pe teritoriul Romaniei o vechime de 2000 de ani. Ca au ajuns aici odata cu legiunile care au cucerit Dacia. Adica, prin secolul I sau II.

Posibil ba chiar probabil. Trupele lui Traian erau o adunatura de toate rasele aflate in marea imparatie a lui.

Harta demografica reprezentand recensamantul evreilor in anul 1930 ne arata comasarile comunitatilor evreiesti. Zona Daciei Traiane cuprinde cele mai nesemnificative numere care reprezinta comunitatile evreiesti. Deci, este posibil dar prea putin probabil ca evreii sa fi ajuns in Dacia, inregimentati in legiunile romane.

 

Aloooo! Istoria in nestire, vai! Suedia a fost neutra in ambele razboaie mondiale, deci n-a avut nici o treaba cu holocaustul!

Iar majoritatea evreilor din Romania nu au pierit in holocaust, deoarece conform datelor Congresului Mondial Evreiesc, mai existau in Romania in 1947 aprox 450.000 de evrei din cei aprox 720.000 ( si asta la doi ani dupa razboi, cind deja emigrasera multi in SUA, Palestina sau alte tari - nu stiu de ce nu si in Bulgaria pe care o lauzi atita).

 

Da chiar asa, de-aia aveau toti evreii din Romania nume care se terminau in "-berg", "-mann", "-sky" sau "-itch/ici" ( si conversau in idis nu latina), pentru ca venisera cu legiunile lui Traian! Iar pe Traian nu-l chema Marcus Ulpius Nerva Traianus, il chema de fapt Markmann Ulpberg Nervsky Traianitch!

Edited by florianb

Share this post


Link to post
Share on other sites
1-Gresit. Evreii din Bulgaria, Danemarca, Suedia [in marea majoritate].. nu au fost ucisi in Holocaust.

 

2-Evreii a adus progres Romaniei. Primii evrei au veni cu invitatie acum vreo 300-350 de ani pentru a dezvolta comertul Romaniei. Fapt e ca dupa ce evreii au plecat in Israel nu a fost mai bine romanilor si tara este paupera.

 

3-Posibil ba chiar probabil. Trupele lui Traian erau o adunatura de toate rasele aflate in marea imparatie a lui.

 

4-Nu inteleg. Ce legatura poate fi intre anul 1930 si Traian? [?!!]

 

5-Pe vremea lu Dej au fost gasite morminte evreiesti din vremea lui Traian, insa comunistii au pastrat tacere. Imi inchipui ca le-au si distrus.

 

1-Ma refeream strict la alte tari. Atentia domniei tale lasa de dorit.

 

2-Evreii au adus progres evreilor din Romania! Asupra acestei chestiuni putem reveni oricand doriti. Si daca au plecat, nu inseamna ca a fost mai rau.

 

3-La scuza aceasta chiar ati fost previzibil. Asa cum am spus, basme...Posibil sa fi fost dar...nesemnificativi.

 

4-Legatura este foarte mare. Prin Dacia Traiana se intelege ca a fost ocupat doar o parte din teritoriul tarii. La recensamantul din '30 se poate vedea pe harta demografica cum cea mai mare concentratie de comunitati evreiesti o au regiunile Romaniei care nu au facut parte din Dacia Traiana. Nu trebuie sa fii un militar de cariera sau strateg, ca sa intelegi ca acea "caciulita" din capul Romaniei, seamana foarte bine cu o "invazie" desertata tocmai din Ucraina si Polonia. Si, care intareste teoria celor 2 valuri kazare, nu credeti? :spiteful:

 

5-Probabil ca astea va erau povestite de catre rude. Povesti la gura sobei...Probabil ca, se intentiona fabricare de probe si in sensul acesta. Reactionad ca si cand vin ungurii cu harti vechi tiparite in Ungaria, pretinzand ca Ardealul este al Ungariei, pot spune domniei tale : Am sa consider ca nu am auzit asta".

 

Pana la probe contrarii, ati fost, sunteti si veti fi musafiri. Poate, peste vreo mie de ani, cand veti invata sa va purtati omeneste, va vor considera de-ai lor si romani, si polonezi, si ucrainieni. Dar atata vreme cat umblati cu "mijmasuri".............................

 

 

Da chiar asa, de-aia aveau toti evreii din Romania nume care se terminau in "-berg", "-mann", "-sky" sau "-itch/ici" ( si conversau in idis nu latina), pentru ca venisera cu legiunile lui Traian! Iar pe Traian nu-l chema Marcus Ulpius Nerva Traianus, il chema de fapt Markmann Ulpberg Nervsky Traianitch!

 

Yeeeeeeeeeeee, man!!! Cu asta ai punctat la inima! Facusem candva o aluzie pe tema asta dar tu, ai bagat proiectil greu pe teava! Cu siguranta va gasi o scuza. Dar ai fost MARE!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnilor ,va supun atentiei urmatorul extras din Regulament:

 

1. Sunt interzise: atacul la persoana, jignirea sub orice forma a membrilor forumului, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.

 

De asemenea, raspunsurile agresive la mesajele jignitoare, sunt sanctionabile.

 

5. Va rugam sa nu raspundeti la off-topicuri .

 

Discuţiile

Share this post


Link to post
Share on other sites
Noi sa fim sanatosi si daca veti fi cuminti, atunci si voi. :spiteful:

Vezi cum te mananca sa-ti dai in petic? Ce-i asta, o amenintare subtila cum ca, existenta noastra depinde de voi? Si, ce inseamna cumintenia asta a noastra? Ca trebuie sa tacem? Mda, TIPIC voua. Ceea ce imi confirma teoriile.

 

Hai acum sincer, chiar pe toti ne considerati goy idioti? Si, chiar in halul asta? Aveti impresia ca nu putem intelege o aluzie cu grad de subtilitate pentru grupa mica? :spiteful:

 

Asa ca, da-mi voie domnia ta, sa spun si eu:

 

Toata lumea sa traiasca numai noi sa nu murim! :tease:

Share this post


Link to post
Share on other sites
3-La scuza aceasta chiar ati fost previzibil. Asa cum am spus, basme...Posibil sa fi fost dar...nesemnificativi.

Asa e. Cunoscind romanul pot spune ca multa genetica evreiasca nu este in el. In schimb varietatea genetica a romanului e atit de mare incit vezi figuri de tigani, mongoli, turci, tatari si unii au chiar vagi trasaturi romanice.

 

4-Legatura este foarte mare. Prin Dacia Traiana se intelege ca a fost ocupat doar o parte din teritoriul tarii. La recensamantul din '30 se poate vedea pe harta demografica cum cea mai mare concentratie de comunitati evreiesti o au regiunile Romaniei care nu au facut parte din Dacia Traiana. Nu trebuie sa fii un militar de cariera sau strateg, ca sa intelegi ca acea "caciulita" din capul Romaniei, seamana foarte bine cu o "invazie" desertata tocmai din Ucraina si Polonia. Si, care intareste teoria celor 2 valuri kazare, nu credeti? .

Lasa ca e araghioz. Evreul este un pelgrin de nevoie caci are mereu ciinii dupa el. Din timpul Traianului si Decebalului a putut intra iesi de sute de ori din orice teritoriu de pe glob.

 

Vad ca iar o dai cu rromii, pardon, cu kazaciocii.

 

5-Probabil ca astea va erau povestite de catre rude. Povesti la gura sobei...Probabil ca, se intentiona fabricare de probe si in sensul acesta. Reactionad ca si cand vin ungurii cu harti vechi tiparite in Ungaria, pretinzand ca Ardealul este al Ungariei, pot spune domniei tale : Am sa consider ca nu am auzit asta".

Ha??

 

Pana la probe contrarii, ati fost, sunteti si veti fi musafiri. Poate, peste vreo mie de ani, cand veti invata sa va purtati omeneste, va vor considera de-ai lor si romani, si polonezi, si ucrainieni. Dar atata vreme cat umblati cu "mijmasuri".............................

Hei! Trezirea! N-ati aflat ca am plecat? Amu vine romanul la noi la munca.

Acest "omeneste" sa-l spui ucigasilor romani din ultimul vostr' razboi, cind "cineva" a facut-o de oaie cu hitler cel viclean şi mareşel antonell.

 

 

 

 

Domnule Sancy5000

Iti propun sa nu te auto-magulesti in genul "lauda-ma gura, c-am sa-ti dau untura de porc".

Acel

Noi sa fim sanatosi si daca veti fi cuminti, atunci si voi. :spiteful:

era o gluma la plicitis.

Poti spune si scrie tot ce vrei. Vad ca esti considerat aici artilerie grea, dar eu am raspuns si la intrebarile la care nu te-ai gindit niciodata.

Cine ma cunoaste, stie. Cauta "ben_gal" pe net si ai sa te convingi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scrisesei:

Evreii a adus progres Romaniei. Primii evrei au veni cu invitatie acum vreo 300-350 de ani pentru a dezvolta comertul Romaniei.

Chestiunea e ca restul evreilor chiar au venit de nevoie, asta-i drept si romanii i-au primit. La inceput or fi fost evreii aceia saraci si ca vai de capul lor, insa mai apoi au prins cheag. Il vede romanul pe evreu ca incetul cu incetul devine mai bogat ca el si-si spune:

"Iote. Strainul asta devina mai sus decit noi. Ce-i asta. Adica ce? Un ovrei, un strain? Sa fim noi sluga lui? Sa ne spuna el cum si ce? Asta-i neobrazare."

Si mai vine Zelinsky.. Stiti... Ala cu cusma p-o ureche si zice:

"JIDANII ne exploateaza".

Mai apoi vine si Guvernul Cuza cu acel Paulescu cu tot si cu tot tacamul si covorul rosu pentru uciderea evreilor este deja aranjat.

"Nu-i bine strein in tara altuia", si-au spus evreii, dar era prea tarziu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×