Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Master_

Minte Matei ?sau minte Isaia

Rate this topic

Recommended Posts

este Isus robul , alesul , prorocul lui Dumnezeu ca si Moise ?sau este El fiul lui Dumnezeu sau chiar Dumnezeu asa cum spune Noul testament ?

 

Noul testament la randul sau il numeste rob, proroc. Oamenii sunt fii lui Dumnezeu iar Isus a fost la randul sau om. Versetele din vechiul testament sunt profetice. Nu este o minciuna ca Isus a primit mai multe titluri.

Share this post


Link to post
Share on other sites
este Isus robul , alesul , prorocul lui Dumnezeu ca si Moise ?sau este El fiul lui Dumnezeu sau chiar Dumnezeu asa cum spune Noul testament ?

Ai uitat sa citezi si alt vers, care lamureste problema, in care Isus este numit si ingerul=solul si care este chiar Dumnezeu.

 

Maleahi 3

 

1Iată, voi trimete pe solul Meu; el va pregăti calea

Share this post


Link to post
Share on other sites

O problema uriasa am putea spune, se iveste,si nu am gasit un singur crestin sincer, sa incerce sa raspunda.

Toti dau citatul din Matei cu ;Acesta este Fiul meu cel intii nacut.La botezul lui Isus.

Nimeni nu da citatul din Ioan,unde Ioan spune ca el a vazut duhul pogorindu-se peste el inainte de botez.Ioan1 ,29-34.

Acesta a fost doar semnul dupa care la cunoscut.Nimieni nu a vazut nimic ,nimeni nu a auzit nimic.Aceasta declara Ioan,si el spune ;Eu am vazut ,si am marturisit.

Care este adevarul?In Matei sa cautat un prilej de-a se aduce afirmatia din Psalm ,cum ca Isus este acela.Dar Dumnezeu deja ,ii spusese lui David acelasi lucru.

 

Daca Isus este Solul legamintului,Ioan trebuia sa fie Ilie.Si Ilie are o misiune de facut ,pe care Ioan nu a dus-o la indeplinire.Si Ioan spune ca el nu e Ilie, si nu e prooroc.

Cum atunci Isus spune ca Ioan este Ilie.Nu cumva altcineva a spus lucrul acela in numele lui?Maleachi 3,6 spune spune;Caci eu sint Domnul.Eu nu ma schimb(cum adica nu este el isus ,mascat ca sa nu-l cunoasca evreii)Versetul 4 din cap 4 spune;Aduceti va aminte de legea lui Moise Robul meu etc Iata ca trimet pe robul meu Ilie.Unde este Ilie ,unde este legea lui Moise si si unde sint parintii intorsi spre copii sau invers?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Vechiul Testament , si cu atit mai mult in Tanach , nu se face nici-o referire la Isus ca Fiul lui Dumnezeu / YHWE . Nu pare ciudat ca printre cele 45-46 profetii care , conform evanghelistilor , s-au implinit NU se gaseste cea mai importanta? Traditia iudaica nu accepta ideea ca dumnezeul lor sa aiba un fiu . Dupa parerea mea cel care minte este Matei ( de fapt toti evanghelistii ) si ca argument suplimentar aduc un comentariu facut de un evreu , gasit pe net :

 

INTREBARE:

Nu inteleg de ce atitea profetii din vechiul testament vorbesc de venirea lui Isus (Isaia, David, Ieremia etc.) sau aceste carti nu sunt in traditia iudaica?

 

RASPUNS:

Cartile despre care vorbiti sunt incluse si in traditia iudaica. Tora (cartea de capatai a iudaismului) este intr-adevar alcatuita din primele cinci carti ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri si Deuteronomul), insa traditia iudaica contine si Scrierile (Neviim) si Profetii (Ketuvim), adica practic aproape tot ceea ce este inclus in "Vechiul Testament" (exceptie facand numai cateva scrieri apocrife, cum ar fi Cartiel Macabeilor care desi sunt recunoscute de catre iudaism, nu sunt parte din Tanakh - Tora, Neviim si Ketuvim).

 

In ceea ce priveste pasajele din cartile lui Isaia (Ieshaiahu), Ieremia (Ieremiahu) si povestile despre David din Cartea Regilor (Melachim), acestea se refera la venirea lui Mesia, insa NU la venirea lui Isus. In nici una din aceste carti nu exista vreo mentiune clara a lui Isus (cu toate ca introducerea acestei mentiuni este incercata in mod repetat in traducerile crestine ale Bibliei), iar incercarile traditiei crestine de a crea o legatura intre profetiile Vechiului Testament si Isus nu au fost insusite niciodata de catre traditia iudaica.

 

Conform traditiei iudaice, paragrafele in cauza (spre exemplu capitolul 53 din Cartea Profetului Isaia), sunt interpretate de catre traditia iudaica intotdeauna ca vorbind despre Mesia in general sau despre poporul lui Israel. Practic, aceste texte sunt - sa le spun asa - suficient de "neutre" din punct de vedere a termenilor folositi incat sa permita multiple interpretari. Asa cum crestinii aleg sa citeasca in aceste texte referiri la venirea lui Isus, evreii aleg sa citeasca referiri la venirea lui Mesia in general, fara ca Isus sa fie considerat acest Mesia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tot nu am inteles cine a mintit ,

interesant topicu tau. ce nu inteleg io este......exprimarea.

 

adica tu pui problema ca oricum e minciuna ce scrie p-acolo si astepti prin asta sa se chinuie careva sa te convinga de contrariu.

 

concret....unde vezi tu minciuna? referitor la ce, mai exact?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×