Sari la conținut
Forum Roportal
Bagherra

Chivotul Domnului

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ce era de fapt acest chivot? :roll: Si de ce facea victime?

:lol2: La ce servea?

Exista azi chivotul original?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ce era de fapt acest chivot?

Un cufar care continea Tablele lui Moise, aurit si, evident, sacru, pe care evreii il tineau ca 'inaintemergator' in exodurile lor.

Si de ce facea victime?

Sacru fiind, nu te puteai apropia de el sau nu te puteai uita la el pentru ca te orbea.

Exista azi chivotul original?

Nu.

Unii sustin ca s-ar afla printr-un templu de prin Etiopia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Chivotul Legii sau Chivotul legamantului era simbolul prezentei puterii lui Dumnezeu in mijlocul evreilor.

 

Chivotul lui Dumnezeu era un scrin sacru confectionat cu scopul de a se depozita in el cele zece porunci, Lege care era o reprezentare a lui Dumnezeu. Din cate stiu eu, ulterior au mai pus in el si o masura de mana si toiagul lui Aaron.

 

“Apoi Betaleel a facut Chivotul din lemn de salcam, lungimea lui era de 2 coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate si inaltimea de un cot si jumatate. L-a poleit cu aur curat pe dinauntru si pe dinafara, si i-a facut un chenar de jur imprejur. A turnat peste el 4 verigi de aur, pe care le-a pus la cele 4 colturi ale lui: 2 verigi de o parte si 2 verigi de cealalta parte. A facut niste drugi de lemn si i-a poleit in aur. A varat drugii in verigile de la cele 2 laturi ale Chivotului, ca sa duca Chivotul. A facut si capacul ispasirii din aur curat; lungimea lui era de 2 coti si jumatate, si latimea de un cot si jumatate. A facut 2 heruvimi de aur batut la cele 2 capete ale capacului ispasirii, un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat, heruvimii i-a facut pe capacul ispasirii la cele 2 capete ale lui. Heruvimii erau cu aripile intinse deasupra, acoperind capacul ispasirii cu aripile lor, si uitandu-se unul la altul, cu fata intoarsa spre capacul ispasirii” (Exod 37.1)

 

Dovada prezentei divine se vedea asupra Chivotului Legii zi si noapte. Preotii care slujeau inaintea lui erau consacrati cu “sfintenia acestei slujbe sfinte”. Ei purtau un pieptar cu o tesatura de pietre scumpe de diferite materiale, la fel cu acelea care alcatuiesc cele 12 temelii ale cetatii lui Dumnezeu. Cand erau aduse probleme dificile inaintea judecatorilor, ei le trimiteau la preoti, care il intrebau pe Dumnezeu, care le raspundea. Daca el era de acord, un nimb de lumina stralucea pe piatra scumpa din dreapta. Daca el dezaproba, un abur sau un nor se aseza pe piatra din stanga. Cand marele preot intra in sfanta sfintelor, o data pe an, si slujea inaintea Chivotului, Dumnezeu ii raspunea prin voce, lasa ca razele de lumina sacre sa straluceasca pe heruvimul din dreapta, ca semn de aprobare sau favoare. Un nor se aseza peste heruvimul din stanga daca cererile erau refuzate.

 

Din cauza preotilor pacatosi, Eli, Hofni si Fineas, Dumnezeu a ingaduit ca Sfantul Chivot al Legii sa fie luat de dusmanii filisteni. Motivul a fost sa-I arate lui Israel cat de zadarnic este sa creada in Chivot in timp ce profana poruncile sale. Filistenii nu au ingaduit sa-l deschida. Ei l-au avut timp de 7 luni, timp in care Chivotul Sfant le-a nimicit zeul pagan (pe Dagon). L-au carat cu groaza din loc in loc, fiind urmati de nimicire de la Dumnezeu. Intrebandu-si preotii si ghicitorii ce sa faca, au fost sfatuiti sa trimita Chivotul poporului caruia ii apartinea. Ingerii lui Dumnezeu au condus Chivotul pus intr-un car tras de 2 vaci inapoi la Israel. Dumnezeu si-a invatat poporul ca, in timp ce Chivotul era groaza si moarte pentru cei ce nu-i ascultau poruncile, era binecuvantare pentru cei ce Le ascultau.

“David a pornit si a suit Chivotul din casa lui Obec-Edom in cetatea lui David, in mijlocul veseliei”…

 

Dupa ce a terminat construirea templului, Solomon i-a adunat pe batranii lui Israel si pe oamenii cu cea mai mare influenta sa aduca Chivotul din cetatea lui David. Au adus Chivotul, cortul intalnirii si toate uneltele sfinte care erau in cort. Dar din cauza incalcarii poruncilor si a faptelor rele, Dumnezeu a ingaduit ca Israel sa mearga in robie si templul sa fie distrus. Inainte de distrugerea templului, Dumnezeu a facut cunoscuta soarta acestuia catorva dintre slujitorii Sai credinciosi. Chiar inainte de distrugerea templului, ei au luat Chivotul ce continea tablele de piatra scrise de Dumnezeu si l-au ascuns intr-o pestera.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cristian Negureanu sustine ca acel chivot era in realitate o statie de emisie receptie prin care zeii (extraterestrii?) comunicau cu poporul ales. :doh:

Plauzibil...dar,interesant este de stiut ce reprezenta "marturia" pe care Domnul le-a dat-o si care introdusa in chivot,facea victime si nu la voia intimplarii.

Sa fi fost inconjurat chivotul de un cimp electric sau energetic protector? :lol2:

Editat de Bagherra

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Cristian Negureanu sustine ca acel chivot era in realitate o statie de emisie receptie prin care zeii (extraterestrii?) comunicau cu poporul ales. :lol2:

Asta in antiteza cu multi altii, care sustin ca diverse entitati le soptesc in ureche ce sa faca maine dimineata la ora 9:32.

Deci nu aveau nevoie de statii de emisie-receptie. Daca cineva (sau ceva) are tehnologie pentru deplasare interplanetara, cu siguranta nu are nevoie de o statie de emisie-receptie de vreo 150 de kg, precursorul telefonului mobil.

Dar stiu ca unii biblical scholars spun ca Chivotul era de fapt o sursa de curent alternativ, o baterie. Si ca victimele erau de fapt curentate.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Curentul i-a taiat mainile si gitlejul aluia?

Soptitul la ureche se rezolva cu un cip. :doh:

:lol2: Stii ca ai dreptate tu cu tehnologia interplanetara si statia lu' peshte de 150kg? Se cam bat cap in cap unele lucruri...

Atunci,ce era si la ce dreac folosea chivotul ala? :doh: Si efodul...e si mai interesant.Aici,se ascunde ceva...cheie. :roll: Cristale...Atlantida...armaghedon....hai,istetule! :doh: aici, sa te vad!

La ghicitori d'astea infinitus era bun... ;) dar nush pe unde umbla.

Editat de Bagherra

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
il vrei la religie sau la extraterestri, topicul asta?

Pai...oriunde ar merge! :lol2: Chiar si la tehnica. E universal.Important este sa rezolvam ghicitoarea,nu?

Editat de Bagherra

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ce era de fapt acest chivot? :roll: Si de ce facea victime?

:lol2: La ce servea?

Exista azi chivotul original?

Este o parabola istorica.

 

Evrei 8

 

5Ei fac o slujbă, care este chipul şi umbra lucrurilor cereşti, după poruncile primite de Moise dela Dumnezeu, c

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×