Jump to content
Forum Roportal

Rate this topic

Recommended Posts

Salut!

 

vreau pareri de la voi in legatura cu doctoratul. cat de util e? foloseste cu adevarat la ceva?

 

eu am facut primul an de doctorat (cel cu examenele care n-au nici o legatura cu tema proiectului de doctorat), iar acum... stau sa ma gandesc daca merita sa merg mai departe.

 

ideea e ca sunt angajat si nu pot preda la universitate, deci a trebuit sa ma inscriu la cu plata. si-acum stau sa ma gandesc daca merita sa dau banii pentru al doilea an (aprox 800 euro). daca ma duc pana la capat, inseamna 3x800 (taxa pe 3 ani) + 1000 (taxa de sustinere), deci 3400-3500 euro.

 

am citit pareri ca de fapt, daca nu esti in mediul academic, daca n-ai de gand sa te faci profesor la un moment dat, nu prea e de folos doctoratul. eu lucrez la o companie privata, merge destul de bine, nu ma pot plange. cat timp... vom vedea.

 

ideea e ca nu stiu daca merita efortul (intelectual si financiar) pentru diploma aceea care ma face doctor.

 

apropo, e vorba de studii doctorale in domeniul tehnic la o universitate cunoscuta, cu traditie, nu una din cele despre care citesti scandaluri in ziare.

 

multumesc si astept pareri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depinde de ce vrei si tu de la cariera ta.

Daca te multumesti sa fii pe pozitia pe care esti acum si eventual sa cresti in timp, e ok si fara doctorat daca esti bun la practica. Insa daca iti doresti sa poti dezvolta relatii cu strainii de exemplu, sau firme serioase..sau maia les daca vrei sa devi supraveghetor de proiecte in firmele bune .. iti pica bine o diploma de doctorat.

Oricum ai facut deja un an, parerea mea e sa mergi inainte. Altii au firmele lor si trag sa faca un doctorat si la 50 de ani.

Edited by stupid_me

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumesc de sfat.

de dezvoltat pe plan profesional vreau sa ma dezvolt, indiscutabil. nu stiu insa daca diploma asta de doctorat ajuta intr-adevar in acest sens sau... e apa de ploaie.

 

altcineva, alte pareri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iti pui niste intrebari normale, zic eu. Mi le-am pus si eu in timpul doctoratului - aveam o bursa mica, chiar la limita pentru Anglia, si aveam deja un masterat bun deci as fi putut sa lucrez - tot in Anglia. Tine de domeniul tau si orientarea ta in ceea ce priveste o cariera. Pentru mediul academic e absolut obligatoriu, deci trebuie in primul rand sa decizi daca te intereseaza sau nu asta. Eu am stiut chiar din timpul doctoratului ca nu ma intereseaza, asta a sporit doar dilema.

 

Pentru mediul privat, in functie de circumstante, poate fi de la irelevant la indispensabil. Fara indoiala castigi in statut (in perceptia celorlalti) si asta te poate ajuta chiar si indirect in anumite joburi. Dar sunt si multe joburi in cercetare (sau in organizatiile internationale) pentru care a cam devenit standard sa ai doctorat; lucrez intr-o astfel de organizatie si nu ajungeam nici la interviu fara doctorat.

 

Deci depinde mult de ce vrei sa faci si de domeniu. Daca esti un programator bun, nu-ti trebuie doctorat decat daca vrei sa predai. Daca esti un chimist bun si ai un job in afara universitatii, te orientezi in functie de cerintele din mediul privat (in sensul beneficiilor concrete pe care ti le-ar putea aduce). Daca faci Political Science, e mai mult ca sigur ca iti va fi foarte util doctoratul. Si tot asa :yes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diploma de doctorat nu te ajuta la nimic. In schimb cunostintele ar putea sa te ajute. Conteaza ce vrei si tu. Daca ai de gand sa avansezi in firma sau daca vrei sa iti deschizi in viitor propria ta firma, atunci nu iti trebuie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tie practic iti foloseste ce inveti acolo? Te lumineaza cu ceva pentru job-ul tau?

Conteaza la salariu in job-ul tau daca ai sau nu doctoratul?

Cateva intrebari la care sa-ti cauti raspuns.

Si daca-l faci asa, pentru tine, ca vrei, cred ca e ok.

Ca esti la cu plata: depinde de organizare. La unele facultati, esti ori la cu bursa, ori la cu taxa. Nu exista sa faci doctoratul gratis.

Doctoratul e obligatoriu daca lucrezi in invatamantul superior, iti trebuie pentru avansare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salutare!

Am si eu o intrebare legata de doctorat, momentan sunt anul I la studiile doctorale, dupa cum stiti situatia burselor de anul acesta a fost una precara, pana acum neprimind nici un ban. Am hotarat sa imi caut de lucru, mi-am gasit job, acum insa vin bursele. Intrebarea mea este: As putea oare sa pastrez ambele pozitii? Ma refer aici la doctorat si la job, ar fi o ilegalitate in a face concomitent aceste doua lucruri? M-ati ajuta foarte mult cu vreun raspuns. Am scris la cateva universitati si nu mi-au raspuns, am mai scris si pe alte forumuri dar fara nici un rezultat.

Va multumesc mult.

Edited by Biskuitul

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ma refer aici la locul de munca si la job, ar fi o ilegalitate in a face concomitent aceste doua lucruri. M-ati ajuta foarte mult cu vreun raspuns. Am scris la cateva universitati si nu mi-au raspuns, am mai scris si pe alte forumuri dar fara nici un rezultat.

Va multumesc mult.

Alea 2 nu inseamna acelasi lucru?

Ce sa fie ilegal, sa ai 2 joburi sau sa ai job si sa studiezi la doctorat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Am recorectat, ma refeream la doctorat si la job.

Mea culpa.

Ar fi chiar culmea sa renunti la job ca sa poti sa-ti faci doctoratul, mai ales daca e unul obtinut greu si e si stabil. Cele 2 merg mana in mana.

Dar la cum se scot acum legi pe banda... oare ne mai mira ceva?

Nu am avut timp sa verific daca e adevarat, dar am auzit ca de acum nu s-ar mai plati in salariu studiile doctorale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×