Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Raul. C.

Mari pictori, mari poeti

Rate this topic

Recommended Posts

Picasso

Tablourile cubiste au descompus realitatea, iar opera lui Picasso este o oglinda care permite urmarirea artei in secolul al XX-lea dar si viata particulara a artistului. Picturile lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifica frumusetea si erotismul femeilor iubite. Timp de 80 Picasso a avut activitate artistica - pictura, sculptura, caeramica, poezie - acest lucru arata clar multilateralitatea creatiei lui Picasso care traieste pentru arta si prin arta.

 

Aici:

http://art-zone.ro/picturi/pp/h/pablo_picasso_1.html

http://art-zone.ro/picturi/pp/h/pablo_picasso.html

sunt cateva picturi, le puteti vedea marite (dand click pe fiecare).Si o multime de linkuri utile pentru diverse informatii privind opera maestrului spaniol.

 

La v

Edited by lucrez!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Leonardo Da Vinci impreuna cu mirifica sa pictura :roll:

 

 

 

buna lucrez :o:

 

Mie nu imi place Leonardo prea mult...

Dar unde e poezia lui Leonardo, sau nu am inteles eu despre ce-i vorba oare?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

uite si cate ceva despre Leo:

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

1. Nu a fost un pictor prolific - Leonardo da Vinci a lasat mai putin de 30 de tablouri, unele dintre ele neterminate. Dar inainte de a face acelasi lucru pentru a intra in istoria artei, ganditi-va ca pe langa picturi Leonardo a realizat sute de desene, schite si pagini de note, ceea ce l-a facut sa fie cunoscut nu doar ca pictor.

 

2. Leonardo era un perfectionist Leonardo - era un perfectionist vesnic nemultumit de lucrarile sale, carora le gasea in permanenta defecte. Pentru el o opera trebuia sa fie perfecta. Acesta este si motivul pentru care a lasat atat de putine picturi.

 

3. Leonardo sculptor ? Specialistii nu au identificat pana in prezent nici o sculptura realizata de Leonardo. Dar se spune ca acesta ar fi realizat cateva lucrari in timp ce era ucenic in atelierul lui Verrocchio, lucrari care nu s-au pastrat din nefericire.

 

4. Daca nu ar fi fost un copil nelegitim ... Leonardo s-a nascut pe 15 aprilie 1452, fara ca parintii sai sa fie casatoriti. Dar daca nu ar fi fost un copil nelegitim, poate ca nu ar fi intrat ca ucenic la atelierul lui Andrea del Verrocchio si nu ar fi devenit artist. Dar cum era un copil "din flori", optiunile erau destul de limitate. Tot ceea ce se stie sigur despre mama sa este ca aceasta se numea Caterina, fiind probabil slujnica in casa tatalui viitorului artist, Ser Piero da Vinci.

 

5. Pretul hartiei a insemnat carnete incalcite - In acei ani hartia era mult mai scumpa ca astazi si mult mai greu de gasit. De aceea Leonardo a fost nevoit sa foloseasca fiecare centimetru, carnetele sale fiind pline de notatii inghesuite pe fiecare pagina.

 

6. Leonardo era vegetarian - Leonardo era vegetarian, ceea ce era foarte ciudat pentru epoca in care traia. Artistul considera ca uciderea animalelor este acelasi lucru cu uciderea oamenilor, asa ca refuza sa participe la "macel" prin mancatul carnii (ceea ce nu l-a impiedicat sa disece cadavre umane pentru studiile sale de anatomie sau sa proiecteze arme militare)

 

7. Unul dintre primii italieni care a folosit uleiul in pictura - Leonardo da Vinci a fost printre primii artisti italieni care a inlocuit tempera pe baza de ou cu vopselele pe baza de ulei, putand in acest fel sa lucreze mai mult timp la un tablou. Mai mult, si-a realizat propriile retete de culori.

 

8. Un iubitor al inovatiilor - "Cina cea de Taina", marea fresca realizata de Leonardo, a inceput sa se degradeze la scurt timp dupa ce a fost terminata. Motivul ? Leonardo nu a folosit tehnicile traditionale ( culori pe baza de apa aplicate pe tencuiala umeda) si a folosit culori de ulei pe peretele tratat cu o substanta de inventie proprie, in care pusese mastic si rasina.

 

9. Ce nu a inventat Leonardo da Vinci - a inventat sau a desenat planuri si schite pentru nenumarate masinarii si aparate. Dar telescopul nu era unul dintre ele, cum nu erau nici roata dintata, roata cu clichet, scripetele sau suruburile, care existau deja. Exista un manuscris care demonstreaza ca Leonardo inventase o masinarie asemanatoare bicicletei de astazi. Se pare insa ca aceasta schita nu este autentica, fiind desenata in creion, in timp ce grafitul a inceput sa fie folosit dupa moartea artistului. Asa ca, cel mai probabil, este un fals.

 

10. Prescurtarea numelui sau nu este Da Vinci - Desi incetatenita prin cartea de succes "Codul lui Da Vinci", aceasta prescurtare nu este corecta, cea folosita fiind Leonardo. De ce ? Da Vinci inseamna pur si simplu "originar din orasul Vinci" .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sonet (Respectă astea pentru sănătate)

de Leonardo Da Vinci

 

 

 

Respectă astea pentru sănătate:

cinezi puţin. Măn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×