Sari la conținut
Forum Roportal
Decebal88

Eu voi dona, dar tu?

Postări Recomandate

 

 

Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.

 

Celulele rosii (hematiile) - se pot pastra 35 zile si se folosesc in special la pacientii din salile de operatii si reanimare.

Trombocitele - se pot pastra maxim 5 zile si sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer si leucemie.

Plasma - poate fi congelata si rezista pana la un an, este folosita in principal in tratamentele accidentatilor si bolnavilor cu arsuri.

Fiecare unitate de sange - luata ca intreg - este testata contra bolilor inainte de a fi trimisa spre separare.

 

Donarea de sange este sigura si usoara.

 

Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.

 

Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.

 

Doneaza sange si vei putea salva pe cineva.

 

Cum donez?

 

E simplu, te prezinti la unul din centrele de transfuzie din zona in care locuiesti (bineinteles daca ai avut grija sa respecti cele indicate in pagina cine poate dona - adica, pe scurt: ai varsta intre 18 si 62 ani; ai greutatea corporala mai mare de 58 Kg; ai tensiunea arteriala in intervalul 10-20 mmHg; nu suferi de boli de piele, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile; nu ai mai donat sange in ultimele 72 zile) si personalul de acolo te va indruma pe parcursul fiecarei etape pana la plecare.

 

In imagini :

 

Pentru cei care sunt interesati de procedeu prezentam cateva fotografii: kit-ul steril, de unica folosinta; in timpul donarii - se controleaza foarte precis cantitatea recoltata; sange de la mai multe recoltari, inainte de a pleca spre spitale.

 

donare_kit.jpg

 

donare_mana.jpg

 

donare_recolta_det.jpg

 

Grupe de sange

Desi tot sangele uman pare la fel, atunci cand este testat folosind substante speciale, diferentele devin vizibile.

Principalele grupe de celule rosii sunt AII, BIII, ABIV, si OI.

Literele simbolizeaza doi antigeni (substante care pot fi atacate de catre sistemul imunitar) denumite A si B.

 

Grupa de sange A, are doar antigenul A

Grupa de sange B, are doar antigenul B

Grupa AB ii are pe amandoi

Grupa O nu are nici unul

Ca regula de baza, nu poti dona sange oricui si nici nu poti primi sange de la oricine, grupele de sange trebuie sa se potriveasca.

 

 

Ce este sangele?

 

 

Sangele este un lichid care circula prin corp, transportand oxigen si nutrienti catre fiecare celula si preluand apoi materialele reziduale.

Sangele joaca un rol principal in sistemul de aparare al organismului.

Este pompat de inima, printr-o retea ce masoara cativa km, spre orice parte a corpului. In medie corpul unui adult contine 4-5 litri de sange. Exista partu mari componente ale sangelui: celulele rosii (hematii), celulele albe (leucocite), plasma si trombocitele. In plus sangele contine numerosi nutrienti si minerale.

 

Tipuri de sange.

Desi sangele este alcatuit din aceleasi elemente de baza, nu tot sangele este la fel. In realitate exista 8 tipuri comune de celule rosii, care sunt determinate de prezenta sau absenta anumitor tipuri de antigeni. Pentru ca anumiti antigeni pot declansa sistemul imunitar al unui pacient sa atace celulele rosii primite prin transfuzie, terapia cu sange presupune alegerea cu grija a grupelor de sange potrivite.

 

Originea sangelui

Sangele este produs in maduva osoasa, o substanta de consistenta jeleului din interiorul oaselor. La adulti, coloana vertebrala, coastele si pelvisul sunt principalele oase care produc sange. Pe masura ce celulele sangelui se dezvolta din celulele stem din maduva, ele trec in sangele ce trece prin oase si intra in circuitul sanguin.

Celulele sangelui au diferite durate de viata - celulele rosii rezista cam 120 de zile, trombocitele 10 zile iar diferitele tipuri de celule albe au o durata de viata ce se masoara de la cateva zile pana la cativa ani.

Organismul are un sistem de feedback ce il anunta cand sa produca mai mult sange. Spre exemplu, daca oxigenul din sange este scazut, rinichii produc un hormon numit "erythropoietin", care stimuleaza celulele stem din maduva sa produca mai multe celule rosii.

 

Cum circula sangele

Sangele circula in doua largi si continue circuite printr-o retea de vase de sange. Circuitul "drept" duce sangele din partea dreapta a inimii prin plamani si inapoi la inima (in partea stanga). Circuitul "stang" duce sangele de la inima spre restul corpului si inapoi la inima

Exista mai multe tipuri de vase de sange: artere, capilare si vene.

Arterele transporta sangele dinspre inima. Se ramifica in artere mai mici (arteriole) care sunt conectate la capilare (peste un miliard). Capilarele sunt foarte inguste - de latimea unei celule. Inauntrul capilarelor, celulele rosii elibereaza oxigenul, ce trece prin peretii subtiri ai capilarelor in tesutul inconjurator. Tesuturile elibereaza rezuduuri, cum ar fi dioxidul de carbon, care trece prin capilare in sange. Sangele se intoarce la inima prin vene. Venele contin un sistem de valve cu un singur sens, contrulate de contractii ale muschilor, care permit sangelui sa circule catre inima, chiar si impotriva gravitatiei.

Din cauza ca sangele din vene contine foarte putin oxigen, el apare ca avand o culoare usor albastra in comparatie cu rosul aprins al sangelui oxigenat.

 

Despre RH

In afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperita o substanta, numita Rh.

 

85% din populatie au aceasta substanta pe hematii, daca sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au deci sunt Rh negativi.

 

Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sange care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain ( la fel cum reactioneaza la bacterii, virusuri sau alti corpi straini cu care organismul intra in contact). In consecinta, va incerca sa distruga acest Rh, insa Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifesta asemanator unei anemii (boala in care scade numarul globulele rosii din sange).

 

Alt caz de incompabilitate, apare in cazul mamei cu Rh negativ, tata Rh pozitiv si fat Rh pozitiv. Pentru tinerele mame este de retinut observatia, ca, de regula, primul copil este sanatos, dar urmatorii copii prezinta (daca nu se aplica la timp tratamentul necesar, o forma de boala datorata distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determina decesul nou-nascutului. Riscul ca sangele mamei sa-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcina, dar el creste proportional cu numarul de nasteri si sarcini. In cazul sarcinilor avortate, trebuie luat in considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare in a doua parte a sarcinii).

 

Despre grupele de sange si ereditate

Ca si culoarea ochilor, grupele de sange se mostenesc genetic de la parinti la copii. Orice grupa de sange ai avea A,B, AB sau O, se bazeaza pe grupele de sange ale mamei si tatalui tau.

 

 

 

 

Cine poate dona?

Chiar si tu daca indeplinesti urmatoarele conditii:

 

Varsta cuprinsa intre 18-62 ani;

Greutate corporala minima a donatorului: 58 kg;

Tensiunea arteriala: maxima sa nu depaseasca 200 mmHg iar minima 100 mmHg;

Donatorul sa nu prezinte afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;

Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 72 zile.

 

 

Poti dona daca:

Ai varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;

Ai o greutate corporala minima de 50 kg;

Ai tensiunea arteriala maxima de 20 mmHg iar minima 10 mmHg;

Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;

Au trecut 72 zile de la ultima donare.

Daca esti hipertensiv (pana la 20 mmHg) trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.

 

Trebuie sa intelegem ca:

Donarea de singe este permisa numai persoanelor in stare de sanatate, intre 18 si 62 de ani (intrucit in afara acestor virste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de singe minimum 45 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de singe si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.

 

Si profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cind exista pericolul potential al infectiilor (cazul mulgatorilor, ingrijitorilor de animale, maturatorilor) sau al unei oboseli fizice (soferi pe mijloace de transport in comun, piloti, operatori la masini grele).

 

Restrictiile de mai sus privind donarea de sange se explica asttel: starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa nevoi, iar in acest caz raspunsul sau poate fi inadecvat.

 

Teama de actul donarii poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui manifestata printr-o lipotimie (lesin).

 

Starea de oboseala (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei singelui.

 

Intervalul de minimum 45 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.

 

Gravida nu poate dona sange, intrucit organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.

 

Ad-presa.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

M-am dus si eu acum cativa ani sa donez, si nu m-au primit ca eram sub greutate cu 8 kile.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu atunci am aflat de chestia cu greutatea, plus alte chestii, cum ar fi ca grupa mea poate primi de la oricine dar nu poate dona decat in grupa ei.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×