Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Rami

Mata Hari

Rate this topic

Recommended Posts

La inceput de secol XX, cand societatea impunea inca , restrictiona inca si limita inca, o femeie frapa prin nonsalanta unui comportament nepermis de excentric.

Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme, prin usurinta cu care isi oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata sa ii intretina modul extravagant de viata, avea sa ramana in istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut.

A fost intr-adevar Mata Hari una dintre cele mai mari spioane din istorie? S-a facut vinovata de moartea a zeci de mii de francezi, asa cum sustineau acuzatorii, sau nu a reprezentat decat un tap ispasitor care sa mascheze incompetenta autoritatilor de la Paris?

post-176051-1228049024_thumb.jpg

Edited by Rrami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi se pare c-o fo' evreica...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sa continuam povestea unei femei...

 

 

Scandalurile au insotit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevarat Margaretha Geertrude Zelle, inca din primii ani ai vietii. Inscrisa de la varsta de 14 ani la scoala unei manastiri, pentru a deprinde bunele maniere si arta gospodariei, asa cum o cereau obiceiurile vremii, tanara olandeza avea sa fie exmatriculata doi ani mai tarziu pentru seducerea directorului institutiei. Peste alti doi ani, Geertrude avea sa isi incheie adolescenta cu o casatorie scandaloasa, maritandu-se cu Campbell MacLeod, un varstnic ofiter scotian din armata olandeza, pasionat, mai degraba, de aventuri amoroase si alcool, decat de intemeierea unei familii.

 

Casnicia lor nu avea sa dureze decat sapte ani, date fiind excesele alcoolice urmate de iesiri violente ale sotului, dar si datorita pasiunii tinerei femei pentru barbatii in uniforma. Criza familiala pe care o traversau cei doi se va acutiza odata cu moartea misterioasa a fiului lor, de care se acuzau reciproc. Se pare ca, in realitate, acesta fusese otravit de un servitor abuzat de MacLeod, desi vinovatul nu a fost descoperit niciodata. Despartirea survine in 1902, moment care o gaseste pe Geertrude lipsita de orice fel de sprijin material si de posibilitate de a-si castiga existenta.

 

Tanara pleaca la Paris, pentru a-si incerca norocul. Dupa mai multe tentative nereusite de a poza pentru artisti, Margaretha se vede nevoita sa apeleze la singurul lucru ce ii putea asigura un venit, prostitutia.

 

post-176051-1228132704_thumb.jpg

 

Punctul de cotitura in viata femeii al carei viitor parea cat se poate sumbru, avea sa il constituie slujba care i se ofera la un circ ambulant. Aici ea va deprinde tainele dansului oriental, moment in care simte ca norocul ei este pe cale sa se schimbe. Geertrude isi reinventeaza identitatea, pretinzand ca este fiica unei indience care ar fi murit la nastere, renuntand si la numele ei in schimbul denumirii de Mata Hari, expresie care in Indiile Olandeze insemna " ivirea zorilor ".

 

Noul personaj cunoaste un succes rapid si rasunator, ajungand in numai cativa ani sa dea reprezentatii in toate marile capitale ale Europei. Spectacolul ei era unul incendiar, care soca asistenta prin nuditatea totala a dansatoarei, lucru nemaintalnit la vremea respectiva.(si aici intervine ipocrizia :roll:) De altfel, Mata Hari este considerata azi inventatoarea spectacolelor de streap-tease.

Nu mira pe nimeni faptul ca tanara era asaltata de o multime de admiratori dispusi sa plateasca sume exorbitante pentru favorurile acesteia. In numai cativa ani, olandeza metamorfozata in indianca devenise cea mai scumpa curtezana din Europa, favorita cercurilor elitiste, formate din capete incoronate, politicieni, oameni de afaceri si, nu in ultimul rand, vechea ei pasiune, ofiterii de cariera.

 

 

 

Reintoarsa la Paris in 1915, dupa o prelungita sedere la Berlin, in care se spune ca ar fi cucerit chiar pe printul mostenitor al Germaniei, Mata Hari se vede implicata intr-un scandal neprevazut, cu iz politic. Intr-o perioada de nesiguranta si de neputinta a autoritatilor franceze in fata serviciilor secrete germane, tanara este acuzata de spionaj in detrimentul Frantei. Dorind poate sa isi dovedeasca nevinovatia, ea se ofera benevol sa actioneze ca agent secret, urmand sa isi foloseasca relatiile din Berlin pentru a obtine informatii.

 

Ramane un mister jocul facut de Mata Hari, precum si natura serviciilor oferite de ea atat ofiterilor germani cat si celor francezi. Cert este ca dansatoarea primea sume enorme de bani din ambele tabere, motiv pentru care va fi arestata la 12 februarie 1917, chiar in holul hotelului Anthenee Plaza din Paris. Cinci luni mai tarziu, ea va fi adusa in fata instantei, intr-unul dintre cele mai controversate procese ale secolului.

 

In ciuda lipsei oricaror dovezi, Mata Hari, care isi sustinuse permanent nevinovatia, este acuzata de inalta tradare si condamnata la moarte.

( As fi curioasa sa stiu ce dovezi s-au prezentat pro si contra ei ;) ).

 

Era evident ca autoritatile de la Paris aveau nevoie de un tap ispasitor pentru pierderea navelor din Marea Mediterana, cele care fusesera scufundate de catre submarinele germane, atacuri in care isi pierdusera viata nu mai putin de 50.000 de francezi ; si de pierderea agentilor secreti din afara tarii. Apelurile olandezei catre presedintele Frantei raman fara ecou, urmand ca sentinta sa fie executata cat mai rapid.

Si aici o intrebare buna este daca nu a fost doar un cap ce trebuia sa cada la acel moment. :-

Edited by Rrami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unul dintre cele mai misterioase episoade ale intregului proces Mata Hari, ramane executia ei. Sentinta urma sa fie indeplinita la marginea padurii Vincennes, in dimineata de 15 octombrie 1917, de catre un pluton format din 12 soldati .

( Ironia sortii sa fie ucisa de cei pe care i-a dorit mai mult :roll: ) .

Putinii martori au declarat ca femeia a aparut imbracata cu cele mai bune haine, aruncand ocheade avocatului care o insotea si preotului care trebuia sa asiste la executie. Calmul sau era unul neobisnuit pentru astfel de momente, fapt ce a alimentat o legenda care va face inconjurul lumii in cel mai scurt timp.

Se pare ca un influent admirator din armata franceza ar fi platit plutonul de executie pentru a trage cu gloante oarbe, actiune de care Mata Hari nu ar fi fost straina. ( asa se explica probabil seninatatea cu care a mers la executie). Cu toate acestea, incercarea celor doi fusese deconspirata, ducand la executia victimei care nu banuia nimic.

O alta versiunea a povestii spune ca inainte de a fi executata, Mata Hari si-ar fi desfacut haina de blana dezvelindu-si trupul in fata soldatilor care urmau sa o ucida.

 

Probabil ca adevarul nu va fi niciodata cunoscut...

Au trecut aproape o suta de ani in care autoritatile franceze nu si-au schimbat niciodata pozitia fata de presupusa spioana. Cert este ca legenda frumoasei olandeze a depasit granitele timpului, ea ramanand in istorie drept prima femeie fatala in acceptiunea universala a cuvantului, si un exemplu pentru viitoarele generatii de spioni desi, probabil, nu a fost niciodata unul dintre ei.

 

si atunci, ramane intrebarea fireasca: ce a fost , de fapt , Mata Hari? :-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce s-a scris ulterior despre Mata Hari:

 

Philippe Collas, autorul volumului Mata Hari, adevarata sa poveste, aparut si la noi in traducere, la Editura Lucman, in 2005, este stranepot al lui Pierre Bouchardon, judecatorul care a instrumentat cazul Mata Hari. Collas incearca sa desparta mitul de realitate si sa restituie adevarata istorie a celei mai faimoase spioane a tuturor timpurilor.

Edited by bydy

Share this post


Link to post
Share on other sites
si atunci, ramane intrebarea fireasca: ce a fost , de fapt , Mata Hari? :aranjare:

 

 

Mata Hari. Un spion dublu. Si prost pe deasupra. Este vinovata de un adevarat genocid,cca. 50.000 de soldati francezi pierzandu-si viata datorita profesiei ei. A fost judecata si executata,corpul ei devenind folositor unei scoli de medicina.

Edited by -Iskander-
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mata Hari. Un spion dublu. Si prost pe deasupra. Este vinovata de un adevarat genocid,cca. 50.000 de soldati francezi pierzandu-si viata datorita profesiei ei. A fost judecata si executata,corpul ei devenind folositor unei scoli de medicina.

 

Astazi Mata Hari ar mai face senzatie ?????????? !!!!!!???????????

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=fJhWIT9mnBc

 

http://www.youtube.com/watch?v=4174AYZDuI4

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZhneSkiQawc

Edited by tosca_5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astazi Mata Hari ar mai face senzatie ?????????? !!!!!!???????????

Atat,doar senzatie. Era femeia fara s

Edited by -Iskander-
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×