Jump to content
Forum Roportal
bre.pi

Scriitori sud-americani

Recommended Posts

:drinks: dezvoltam subectu?

Ok. Hai sa incercam.

 

Cortazar, pentru povestirile sale. Pentru mine, el este maestrul prozei scurte (si nu doar dintre sud-americani). Este extraordinar cum reuseste sa prinda, in randuri putine, esenta unei intamplari sau a unui moment.

Am citit si un roman al lui (

Share this post


Link to post
Share on other sites

din marquez am citit:

Un veac de singuratate

12 povesti calatoare

Toamna patriarhului

Dragostea in vremea holerei

Incredibila si trista poveste a candidei erendira si a bunicii sale fara suflet

Miguel Litin, clandestin in chile

Generalul in labirintul sau

Povestea tarfelor mele triste

Despre dragoste si alti demoni

 

cele bolduite sunt preferatele mele, de la "12 pov calatoare" prima e geniala (nu mai stiu cum ii zice) si "urma sangelui tau pe zapada" - mi-a ramas in minte

 

la marquez imi place stilul - frazele lui lungi care nu isi pierd coerenta; umorul specific; ambiguitatea intre real si fantastic, felul in care se impleteste firescul cu fabulosul, sau mai degraba cum fantasticul devine firesc cumva...

 

 

cortazar imi place mult - in general sunt amatoare d eproza scurta, chiar f scurta - aproape ca nu pot explica de ce...e o stare aparte pe care mi-o creaza scrierile lui. e uimitor cum intr-o pagina pot concentra atata traire.

din romanele lui nu am apucat inca sa citesc...parca e prea bun la povestiri :spiteful:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei,as,si eu.

'Toamna patriarhului' de Gigi Marquez seamana, la scriitura,cu 'Ulise-ul' lu' Joyce.Dezlanata,destrabalata,lunga ca o zi de post,dar in final fara a pierde coerenta.

Am mai citit recent si autobiografia lui Marquez 'Living to tell the tale'.Cam seaca si prea la obiect.Dar d-aia-i autobiografie.

 

La Cortazar,'Rayuela'(Sotron) e altceva.E mult joc,sunt multe jonglerii cu fraze si cuvinte,metafore,giumbuslucuri.Apoi luciditatea deschisa non-stop a eroului principal,Horacio. Este un episod in care,in Paris, ii este aplicat un blow-job de catre o cersetoare,o 'clochard';beau amandoi din aceeasi sticla de vin,ea jegoasa,imbracata cu 3 randuri de haine,totusi rujata;dupa cateva inghitituri,ridicol de romantica;el,incercand sa-si invinga repulsia,greata,comparandu-se in gand cu Heraclit,'care a stat in rahat pana in gat sperand sa se vindece de hidropizie'.

Apoi ,mai este Maga,un soi de iubita lui Horacio.Care,intr-un capitol, isi daruieste trupul pt a consola un soldat care plangea pe o banca ,intr-un parc.

Nebuni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da...pana acum n-are nici o logica...deci pare interesanta :airkiss: . ai cumva cartea in format electronic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×