Jump to content
Forum Roportal
Alchemistic Rage

Alchimia, magia naturala

Recommended Posts

primul site de pe google zicea asta

 

Titus Burckhardt, Alchimia - semnificatia ei si imaginea despre lume, (note de lectura)

 

Traducere din limba franceza de Luana Schidu. Versiunea rom

Share this post


Link to post
Share on other sites

stiu parodiam alchimia

Share this post


Link to post
Share on other sites
:resent: mama,pai mie-mi trebuie sa-mi explice el asa ca pentru blonde tot ce stie ,nu de pe google :o: Edited by deliah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa intetelegi alchimia trebuie sa parcurgi niste etape ..oricum noi vb degeaba ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehem ... crede-ma, am citit tot ce se poate de pe net ... Asa, deci in primul rand trebuie sa stiti ca alchimia este bazata pe legea schimbului echivalent: dai ceva, primesti ceva de aceeasi valoare. Unii din alchimistii vremii au incercat sa ignore aceasta lege, ca sa creeze "Marea Opera", piatra filozofala care nu tine cont de aceasta lege, ci ii da posesorului ei tot ceea ce doreste. Totusi, unii o cred legenda, pentru ca nu exista nici-un document sau ceva de genul asta care sa ateste existenta ei. DAR, asta nu inseamna neaparat ca n-a fost creeata. Dar voi vorbi despre asta mai tarziu

Alchimia a dat nastere stiintelor din ziua de azi-chimia, medicina, stiinta farmaceutica - a fost starul rudimentar de la toate acestea. Ea se imparte astfel in : 1. alchimia sapientiala, ancorata in viziuni spiritualiste, mistice, soteriologice, vazand in sufletul uman posibilitatea gasirii pietrei filozofale ; 2. alchimia prafgmatica, care a dezvoltat si a imbinat cunosterea empirico-experimentala cu cea rationala, din care s'au format viitoarele discipline stiintifice ale chimiei si farmaciei.

Revin la o chestie care poate parea copilareasca, si anume desenul anime Full Metal Alchemist. Acela a fost startul meu, deoarece mi-am dat seama ca nu este o inventie ce este acolo. Au avut nevoie de nu stiu cate aprobari ca sa dea atatea detalii despre alchimie, care este considerata stiinta interzisa. In acest anime este descrisa atat de rudimentar modalitatea schimbului echivalent(intr-un cerc alchimic desenat pe ceva, cu o bataie din palme iar puff! obiectul s'a transformat in ceva de aceeasi valoare). Aceasta modalitate de schimb echivalent se considera secreta.

Unul dintre lucrurile cele mai interesante din desen este vorba de homunculus (homunculi). In cartile in care se descrie putina alchimie zice ca homunculul este o himera, creata prin schimbul echivalent a unor substante care se gasesc in corpul uman. Acest lucru este greu, dar nu imposibil, deoarece se creeaza un cadavru, fara suflet. Banuiesc ca din cauza asta a fost interzis alchimia, de altfel ca si clonarea, pentru a nu devia specia umana.

In general eu studiez cat imi ofera orasul meu minuscul alchimia, dar nu este prea usor. Chiar faptul ca studiem alchimia ne putem numi alchimisti.

Pana acum aveti intrebari?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Care este atitudinea alchimiei cu privire la Biblie si a conceptului de Dumnezeu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm... oarecum, ea este intr-o legatura cu Dumnezeu, dar nu ii spune "chiar pe nume" ca sa zic asa. Legatura dintre macrocosmos(Universul) si Microcosmos(omul) poate fi interpretata relatia om-dumnezeu. Dar in general alchimistii n-au prea dezbatut tema asta, deoarece unele idei ar putea cauza discutii. Dar, stai linistit/a, au fost si alchimisti crestini :offtopic: daca intrebi un preot cine a creat lumea, va spune ca Dumnezeu: a existat, exista si va exista pentru totdeauna, nu poate fi distrus sau creat, ci modifica etc, iar daca intrebi un metafizician, iti va spune ca materia(energia): a existat, exista si va exista pentru totdeauna, nu poate fi distrusa sau creeata, ci doar modificata etc. Depinde de punctul de vedere al fiecaruia :cheer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Depinde de punctul de vedere al fiecaruia :offtopic:

Intr-adevar. Totusi scopul alchemic, "Marea Opera", nu este acela de a ajunge la Dumnezeu? Sau unde ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×