Jump to content
Forum Roportal
Mephistofel

Maramures

Rate this topic

Recommended Posts

Situat in nordul tarii, judetul Maramures se intinde pe o suprafata de circa 160 de cam de la vest la est si in jur de 60 de cam de la nord la sud. Acest judet are o suprafata de 6.215 camp si are o populatie de peste 500.000 de locuitori.

El se invecineaza in nord cu Ucraina, in est cu judetul Suceava, in vest cu judetul Satu Mare, la sud cu judetele Cluj, Salaj, Bistrita Nasaud.

 

Maramuresul are un relief complex, preponderent muntos. Crestele muntilor Rodnei, Maramuresului, Tiblesului, Gutaiului il strajuiesc cu falnicie.

Clima este temperat continentala, iar precipitatiile sunt destul de bogate. Apele Maramuresului sunt limpezi si repezi, specifice zonelor muntoase, multe din ele foarte bogate in peste.

Vegetatia este specifica zonei central-europene, predomina padurile de fag si conifere.

In ce priveste fauna aceasta este de o mare diversitate: cerbi, mistreti, ursi, iepuri etc.

In judet se gaseste un numar relativ mare de pastravarii. Aici se pot aminti localitatile: Firiza, Blidari, Sapanta, etc.

 

Maramuresul se poate mandri si cu resurse foarte bogate in subsol (aur, argint, cupru, plumb). Turistic Maramuresul este impartit in patru zone care prin frumusetea peisajului, specificul traditiilor culturale si etnografice dau Maramuresului acea nota aparte, rar intalnita in alte zone ale tarii. Aceste zone sunt: Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului si Baia Mare.

 

 

 

Judetul Maramures este arealul unde traditiile stramosesti , portul popular si arta veche, se pastreaza ca nicaieri in alta parte a Romaniei. De aceea elementul primordial al turismului in Maramures este viata satului. Bisericile de lemn si portile sculptate din lemn sunt adevarate capodopere de arta populara. Ele se intalnesc aproape in fiecare sat din Maramures, fiind chiar repere pe plan mondial.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mutara astia Maramuresul in America de Sud si noi n-am observat  :o:

[snapbacca]37820[/snapbacca]

 

 

Probabil: deci, daca vreti sa mergeti la Cimitirul Vesel din Sapanta sau pe alte coclauri prin Maramures, va rugam sa pregatiti pasaportul pentru control :- :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru localnici ajunge si Buletinul la control, ca se face destul de des fiind Zona de Frontiera, si la intrari in localitati in partea de nord, mascatii te opresc la control  :order:

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://spotmedia.ro/stiri/economie/patria-bank-lucian-valea-omul-devenit-antreprenor-in-plina-pandemie-si-oportunitatea-unei-francize-de-succes?utm_source=stirilekanald.ro-interior1&utm_medium=referral&utm_campaign=standard_campaign

Sighetu-Marmatiei este destinatia finala pentru DisneyLand cu resurse locale, horinca de Bine Ati Venit in Maramu' se ofera adultilor care nu vor calari ca altfel au de cumparat si Asigurare Speciala contra Accidentari.   Sper sa vizitati oraselul cu nume englezesc ca in romaneste nu se mai graie' nici acoale. 

AC2CE2D9-5585-418B-A6F8-CCDAFF0F856F-1024x768.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca vizitati Sighetu' sa va opriti si la acest local care nu este in centrul orasului dar merita acei cativa pasi trecuti printr-o alee de castane salbatice in zona cea mai scumpa de imobiliar local numit "Gradina Morii".   Nu este unul din  "coclauri"  numit de forumista Pisica Neagra mai sus, sint cele mai frumoase case de vazut al celor mai bogati din zona. 

Inainte de acel local este un parc mare si frumos, unde se merge de placere, numit tot Gradina Morii. 

La aproape 3 km de la centrul orasului este deja un exercitiu fizic daca omu' sta doar pe scaun la munca.  Vad ca nu prea sint pagini de vizitat, video sau un site ca lumea despre frumusetea zonei, doar pretul hotelului primeaza.   Se poate urca pe Solovan, se trece si Iza pe un pod care se misca, asa este conceput de un arhitect local.   

Nu stiu daca se mai trece si in Ucraina, dar nu gasesc "atractie turistica de vizitat un penitenciar" unde recent au murit mii de nevinovati.   Am fost in Sighet dar n-as fi putut intra acolo, ani la rand am locuit acolo langa aceasta cladire si vedeam cum erau scosi la plimbare prizonierii in lanturi si catuse.   

Desi ne-au atras atentia sa nu stam in geamuri, sa acoperim cu negru sa nu se vada nici lumina, dar noi tot gaseam o cale sa vedem ce se intampla pe straduta noastra care era in acele momente doar o zdranganeala de fier cu pietrele de pe strada, o mare galagie trista.      Nu l-as numi DisneyLand.   

Meniul Saptamanii in Restaurantul renumit Gradina Morii

Inainte  de "haioşe"  se serveste si o portie de "Bob" gyulyas la ceaun :chef: = "Babgulyás bográcsban" practic = boabe de fasole uscata = bab in maghiara, ardelenii maghiari il numesc paszuly  insa pronuntia este problematica ca litera "a" in maghiara nu este "a" din romana dar nici "o".   Tocmai la Sighetu-Marmatiei se greseste pe menu plan cu coroana regala in Logo al localului, fost  Cabana vanatoreasca pentru regi si printi austrieci pe vremuri.    Se serveste doar Vineri, urmat de felul 2 ... cartofi wedges langa coaste BBQ.  Toata lumea intelege engleza mai nou, e perfect.

In meniul de Luni  Snitel solovan  poate fi o curiozitate si nu este in engleza, dealul in spatele localului se numeste Solovan/Szalaván original, intre local si deal este Raul Iza. 

May be an image of text

Edited by The Unknown

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://evz.ro/romania-plange-s-a-stins-unul-dintre-cei-mai-valorosi-oameni-ai-tarii.html  

Legenda culturii tradiţionale şi meşteşugurilor populare s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, potrivit unui anunț făcut, astăzi, de Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş.

Doliu fără margini

„S-a stins din viaţă una dintre cele mai cunoscute reprezentante a artei ţesutului din Maramures, doamna preoteasă Victoria Berbecar din Botiza”, anunță sursa citată.    Aceasta s-a născut în anul 1944 în satul Ciceu Mihăieşti din judeţul Bistriţa-Năsăud. A lucrat toată viața la autenticitatea şi revitalizarea covorului maramureşean. De la mutarea în Botiza, în anul 1974, Victoria a readus la actualitate cele mai valoroase obiecte tradiționale și a reamintit importanța culorilor naturale.

Toader Bârsan, meșter popular și ambasador al turismului maramureșean, s-a stins din viață chiar la începutul anului 2022. Acesta a arătat magia României și la Washington.     „Domnul Toader Bârsan, sculptorul „porților cerului Maramureșului”, a trecut la cele veșnice. Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana și ambasador al turismului maramureșean a trecut la Domnul, astăzi, la vârsta de 78 de ani”, a scris Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, marți, pe Facebook.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×