Sari la conținut
Forum Roportal
argv

Pompa de caldura

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Cine cunoaste acest sistem de incalzire: pompa de caldura? Exista multe informatii pe internet, dar m-ar interesa daca cineva la vazut in functiune si daca este o solutie buna pentru incalzire.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sincer nu cunosc personal pe nimeni care sa aiba o astfel de pompa de caldura instalata dar dupa experienta mea in ale gogosilor cred ca adevarul este undeva la jumatate. Adica acele performante sunt ok, si ma refer de ex la raportul de transformare de 5:1 dar acum depinde de conditii:) una e sa ai sa zicem 10 grade la 2 metri si alta e sa ai 3 grade ... e alt randament per total cred ca mediea e la undeva intre 3 si 4 ca randament de conversie ... care oricum ai da'o tot e bine ! Insa cum KW nu e prea ieftin nu stiu daca o sa fie cineva multumit la factura ... adica pentru echivalentul a 18KW (sa luam o centrala mica) trebe sa consumi cam un sfert din toata puterea asta ... adica 18/4 => 4.5KW / h.

Daca in medie merge 30% din timp => 36Kw /zi iar la 30 de zile => 1080Kw adica 1MW (MegaWatt) :) lunar e ceva nu ?

O reducere de energie cam cu 40% (ideal) probabil ca ai sa obtii cu incalzire prin pardoseala ... real probabil ca e undeva la 25-30% castigul deci o sa ai cam ~ 750Kw lunar tot e mult zic eu ...

Ca sa reduci si mai mult consumul o izolatie extrema la casa o sa'ti reduca enorm de mult pierderile mai mult cu 80% (asta daca nu o ai deja izolata termic) mai eficienta incalzirea, insa la apa calda nu poti sa faci rabat !

Un ajutor la incalzire cu panouri solare o sa reduca consumul pe timp de iarna poate cu 20% sau mai mult depinde de numarul de panouri, tipul, etc ! Per total daca o sa faca cineva incalzire cu pompa de caldura eu recomand sa foloseasca toate solutiile posibile pentru ajutorul instalatiei ca sa nu aiba surprize la energia electrica consumata !

iar la un consum de 300KW lunar iarna e multumitor !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Depinde ce-ti doresti ... Pompele de caldura functioneaza cu caldura din apa , sol , aer . Daca faci un calcul s-ar putea sa ti se para foarte scumpa investitia initiala si sa nu merite perioada de timp in care amortizezi aceasta investitie .

Modul de functionare al unei pompe de caldura este cam acelasi cu un frigider ,sau un aparat de aer conditionat " invers " ....

Este o solutie buna daca o faci cu fonduri nerambursabile ,daca o faci cu bani proprii poate ar fi mai bine sa te mai gandesti .

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

dupa banuiala mea daca'ti iei o instalatie second de racire si faci cum a zis eu in articolul la pompe de caldura, o sa obtii niste rezultate acceptabile fara 300 de milioane :blink:) cu cateva milioane o faci de nu'i adevarat.

Apropo, o reducere mare a consumului se poate realiza prin cresterea factorului de transfer al caldurii.

 

1. Nici unde nu am vazut sa specifice asa ceva, niciunde ... pai una e sa bag tevi de plastic si alta e sa bagi teava metalica, de ex cupru... la care transferul de caldura pamant-perete(teava)-fluid este incomparabil de sute de ori mai mare decat in cazul in care se foloseste plastic!

2. Suprafata de trasfer este egala cu perimetrul tevii*lungimea ... bun. Dar daca se face o extindere a acestei suprafete ? De ex, daca se foloseste teava de cupru si se sudeaza de teava sa zicem radiatoare trasnversale pe toata lungimea tevii poti sa'i cresti de cateva ori suprafata de contact respectiv si viteza de trasfer a caldurii din pamant spre fluidul din teava.

3. Daca teava ajunge la un strat freatic de apa atunci lucrurile pot sa stea cu totul altfel... e usor de dedus ca in acest caz trnsferul de caldura se face mult mai repede nu numai din cauza umiditatii pamantului ci si din cauza faptului ca apa se reinoieste permanent, adica apa rece curge ce'a calda o inlocuieste !

 

O alta idee care o am si vreau sa o pun in practica ar fi racirea cu apa prin fenomenul de vaporizare prin membrane de difuzie. Adica sa faci un frigider fara curent :lol2: ... cum vine asta ?

Nu intruu in detalii, dau doar un amanunt:

ulciorul de apa, folosit de tarani, de mii de ani probabil...

intrebarea ca sa va prindeti este: de ce nu trebuie emailat (zmaltuit) ulciorul ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
La pompa de caldura cu stilp de gheata OCTOPUS, varianta IS XP ce fel de teava se foloseste in pamint? Da. De cupru.

Mai si cititi domnilor nu numai scrieti.

 

mai mancati'asi stalpu ala de gheata ;)) ca tare nostim mai esti !

Cee ce ai spus tu trebe sters sa nu induci lumea in teroare !!! iauzi la el, teava de cupru in pamant pentru modelul IS XP la pompele de caldura OCTOPUS , ma faci sa rad. care model fratica? O fi iesit ceva modele hibride de care eu nu am auzit :crazy: !

 

Stalpul de gheata se bazeaza pe energia aerului din mediul inconjurator, nu are nici o treaba cu pamantul , decat ca teava de caldura (adica aia care intra in calorifere) poate merge eventual prin pamant pana in casa si trebe izolata termic, la ce aberatie ai spus tu e distanta de ce am spus eu nu prin faptul ca ai zis ca se foloseste teava de cupru ci prin faptul ca ai zis ca noi suntem necititi ;) ... mai cauta mai cerceteaza si convinge'te ca e asa cum zic eu !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Simpatice articolele si sunt de aceasi parere cu ce spui tu in primul. Dar nu prea raspund la intrebarea mea, eu caut o persoana care chiar are instalata o pompa de caldura sa imi spuna o parere reala

 

Un raspuns cam intarziat dar totusi foarte bine venit pentru vanzatorii de pompe de caldura care trebe sa ia aminte si sa nu mai vanda baliverne de incalzit la preturi nemtesti: vreti sa aveti succes, faceti instalatiile singuri.

 

Da, se poat face! Dupa indicatiile mele cineva a realizat practic o asemenea instalatie si chiar functioneza (este in exploatare) !!!

 

Pretul: De invidiat :roll: !!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Un raspuns cam intarziat dar totusi foarte bine venit pentru vanzatorii de pompe de caldura care trebe sa ia aminte si sa nu mai vanda baliverne de incalzit la preturi nemtesti: vreti sa aveti succes, faceti instalatiile singuri.

 

Da, se poat face! Dupa indicatiile mele cineva a realizat practic o asemenea instalatie si chiar functioneza (este in exploatare) !!!

 

Pretul: De invidiat :lol2: !!!

 

Intre timp am gasit o instalatie la niste prieteni din Suedia. Instalatia o au de cativa ani buni, este o pompa de caldura bazata pe un put vertical, cu o adancime de 120m. Este conectata la o instalatie de caldura prin planseu.

Dar, au conectat in paralel si o centrala electrica, ca sa ajute cand e frig tare. Din cate zic ei nu se porneste decat rar. Un dezavantaj este in schimb zgomotul compresorului, dar probabil acum ar exista mai moderne si mai silentioase.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca am inteles bine intrebarea era adresata celor care au deja acest sistem bazat pe stalp de gheata.

De citit am citit si eu despre acestea, cam de un an de zile.

Nu sunt cu mult mai destept decat in prima zi cand am dat de acest sistem.

Mesajul meu este urmator: toti cei care citesc ( nu conteaza cat ) dar au 0 experienta legat de acest sistem, ar trebui sa-si pastreze parerile, din moment ce orice afirmatie bazata pe presupuneri si advertising face 0, si pot induce lumea in eroare.

Eu mi-am facut propria casa si am auzit multe povesti nemuritoare.

Urmeaza sa izolez pe exteriro si sa montez sistemu de incalzire.

Nu-mi pasa cati bani bag in casa, doar sa fie OK. Si credeti-ma, nu ma umfla banii.

Si eu sunt foarte, foarte interesat de stalpi de gheata.

Am inceput sa dau telefoane pe la toti distribuitorii sa vad ce incearca sa-mi bage pe gat.

La sfarsit voi face o compilatie si voi posta rezultatul ca o parare.

 

Bafta pt ce-i ce vor sa chelutiasca cat mai putin dar investesc o avere, like me :jester:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×