Sari la conținut
Forum Roportal
mo089

Straja

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

multe topicuri din cate am observat sunt despre turismul extern si nu intern...de ce??pentru ca multi romani nu se mandresc cu tara lor si cauta orice prilej ca sa iasa din romania...ba la munca...vacanta....concediu...

Romania e o tara frumoasa doar trebiue exploatata frumusetea...ii ca un diamant neslefuit...nu stim sa pretuim frumusetea...sunt f f f f f multe locuri frumoase din romania...de ex Straja....poate mai putin ati auzit de ea...

Situata in judetul Hunedoara la o altitudine de 1445 m, statiunea Straja indeplineste toate conditiile pentru o vacanta perfecta la schi. Aici sunt amenajate 5 partii de schi, fiecare cu instalatii de transport pe cablu(teleschi). Una dintre aceste partii are instalatie de nocturna si tunuri de zapada artificiala. Exista, de asemenea, si centre de inchiriere de echipament sportiv. Acces auto pe DN 66 pana in Petrosani si de aici la Lupeni.Din Lupeni in Straja se urca cu telescaunul. Cu trenul pe ruta Timisoara-Craiova, pana in gara Lupeni.

Zona Turistica Straja este situata in inima Masivului Valcan, in zona Valea Jiului, la cca 20 km de orasul Petrosani.

Complexul turistice este plasat la o altitudine de 1.380 m, varful Straja avand o inaltine de 1.445 m,in aceasta zona exista doua mari cabane cu peste 80 de locuri de cazare si peste 100 de cabane particulare, 3 partii de schi, de diferite grade de dificultate dotate cu teleschiuri.

Clima de munte, cu o temperatura medie anuala de 2 grC. Precipitatiile sunt cuprinse intre 1200 mm si 1400 mm /an. Bat predominant vanturile de Vest. Zapada este prezenta din decembrie pana in aprilie.

Posibilitati de acces:

- din Petrosani pe DN 66A , distanta ~20 km. Se urmeaza indicatorul din centrul orasului catre Cabana Straja.

- din Lupeni:

1) cu telescaunul, aflat la ~ 2 km de centrul orasului Lupeni . Urcarea dureaza 23 min. Telescaunul se afla la 840 m altitudine deasupra nivelului marii; punctul de sosire se afla la 1390 m deasupra marii. Urcarea costa 70000 lei . Daca se urca cu bagaje ce depasesc 8 kg trebuie platite 2 locuri. In cazul in care se coboara in aceeasi zi este indicat sa se cumpere bilet dus - intors , costa 90000 lei.

2) cu masina. Din centrul Lupeniului se parcurge o distanta de ~ 9 km pana sus. Drumul este destul de dificil. Imposibil sau extrem de dificil de urcat fara lanturi pe perioada iernii.

Straja este recunoscuta pentru partiile sale:

1) Partia pentru incepatori cunoscuta si sub numele de”Platoul Soarelui”- ideala pentru invatat. Lungime ~500 m. Dotata cu nocturna si skilift ( 15000 lei/urcarea daca se cumpara cel putin 10 urcari, 20000 lei/urcare ptr mai putin de 10 urcari cumparate) In general seara se poate urca cu 20000 lei indiferent de cate urcari cumperi. In weekenduri este destul de aglomerata..Pe aceasta partie puteti gasii si monitori de schii, experimentati si autorizati, care va vor ajuta sa invatati in scurt timp sa schiati. Pretul unei ore de schi este de 250000 lei de persoana, dar pentru un grup de minim patru persoana pretul unei ore de monitorie este de 150000 lei de persoana.

2) Partia "grea" pentru avansati si foarte avansati.. Are o lungime de1,3 km. Se pleaca de la 1750 m altitudine. Dotata cu skilift (25000 lei/urcare ptr mai mult de 10 urcari, 30000 lei/urcare ptr mai putin de 10 urcari). Recomandata doar pentru boarderii "profi". Traseu prin padure pe o portiune. Nu este foarte aglomerata .

3) Partia “Constantinescu” cu o lungime de1 km. Se pleaca de la 1600m altitudine. In partea de inceput este lina , cu spatii mari de manevre. In partea finala se ingusteaza mult si devine destul de abrupta (peste 45 grade inclinatie). Dotata cu teleski (25000 lei/urcare ptr mai mult de 10 urcari , 30000 lei/urcare ptr mai putin de 10 urcari). Poate fi periculoasa pentru incepatori. In weekend-uri este destul de aglomerata.

4) Partie "medie" ,denumita si "partia de sub telescaun".Cu o lungime de 450-500m. Altitudine de plecare 1400 m. Destul de ingusta. De obicei nu este destul aglomerata. Dotata cu teleski (15000 lei/urcare ptr mai mult de 10 urcari , 20000 lei/urcare ptr mai putin de 10 urcari).

Desi nu este prea cunoscut, masivul este considerat statiune turistica. Aici vin

post-72473-1167776188_thumb.jpg

post-72473-1167776196_thumb.jpg

post-72473-1167776210_thumb.jpg

post-72473-1167776221_thumb.jpg

post-72473-1167776228_thumb.jpg

post-72473-1167776648_thumb.jpg

post-72473-1167776653_thumb.jpg

post-72473-1167776661_thumb.jpg

post-72473-1167776671_thumb.jpg

post-72473-1167776681_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sunt din zona si pot sa spun ca am ramas uimit de frumusetea locului , chiar o recomand

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

astept si pareri despre cei care au fost in masivul straja...ce conditii au gasit...com s-au simtit...sau poate au ceva aventuri traite...sa ne povesteasca si noua

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut! Cautam cat mai multe informatii despre Straja si asa am dat de voi. Urmeaza sa plec in statiune pt o saptamana in vacanta intersemestriala cu familia si promit ca la intoarcere voi posta parerile mele.

Mo089, iti multumesc pt descrierea detaliata a statiunii.Din postarea ta am aflat cam tot ce aveam nevoie sa stiu.

Te rog doar sa-mi spui, daca ai cunostinta, cu cat se inchiriaza schiurile.

Pupici

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Salut! Cautam cat mai multe informatii despre Straja si asa am dat de voi. Urmeaza sa plec in statiune pt o saptamana in vacanta intersemestriala cu familia si promit ca la intoarcere voi posta parerile mele.

Mo089, iti multumesc pt descrierea detaliata a statiunii.Din postarea ta am aflat cam tot ce aveam nevoie sa stiu.

Te rog doar sa-mi spui, daca ai cunostinta, cu cat se inchiriaza schiurile.

Pupici

schiuri de inchiriat gasesti la aproaape tot pasul...cunostinte am ce de la salvamont Lupeni...au o gramada de schiuri...dar depinde si in ce perioada mergi...daca e aglomerat sunt unele ore in care nici nu gasesti...gasesti sa inchiriezi si boburi la preturi ff mici

daca mergi acolo o sa te atepti la ce-i mai fain...ii super...si conditii bune...in caz de nu stiati straja are cel mai mare lungime de partii de schi (4.5 km in total)...merita sa mergi si vara...sunt o gramada de trasee in munti...anul acesta statiuniile de pe valea prehovei ca sa-mi tina turistii au avut nevoie de zapada artificiala...dar cei din straja au avut zapada naturala 100%...aveau si ei de gand sa faca cu zapada artificiala daca nu ningea dar daca o nins nu a mai fost nevoie...si se schiaza non stop pe partiile cu nocturna....daca vreti am sa va povestesc cum au aparut crucea din straja si schitul straja...sunt 2 povesti...de fapt o poveste si o legenda...asta un pic mai incolo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut!! Mergem pt o saptamana (4-11 feb), sper sa am noroc sa prind schiuri bune si un monitor cu multa, multa rabdare..............................eu inca nu stiu sa schiez :jester: , dar voi invata .

Multumesc, Mo, pentru sfaturi...................................astept povestile despre Straja.Pupici

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

prima oara va povestesc legenda...care am auzit-o se la cei de la salvamont lupeni care stau de mult timp in straja....se spune ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial au trecut pe timp de seara si cu cetza un batalion(o armata) prin masivul straja si ar fi disparut misterios...de atunci in fiecare seara pe timp de ceta dispareau oameni...prima oara cel care a construit cabana a fost Emil Parau...si nu atragea turisti deoarece dispareau oameni si toata lumea evita acel loc...el s-a hotarat sa ridice un monumet in cinstea oamenilor care au murit in al II-lea razboi mondial din Valea Jiului...de atunci nu au mai disparut oameni...iar peste cativa ani el s-a gandit ca cel mai bine langa cruce ar vini o manastire...iar el a si construit-o

a II-a poveste este ca la o cabana din straja s-a ars un bec in forma de cruce...stiti cand se arde un bec se face mai negricios...negreala aia s-a format in forma de cruce(scuzati exprimarea)...nu dupa mult timp s-a ars alt bec tot in forma de cruce...iar patronul cabanei s-a dus la manastirea lainici si arhiepiscopul de acolo l-a sfatuit sa ridice o cruce...zis si facut...becul este inca la schitul straja si se poate vedea clar forma de cruce....aaa...am uitat...tot la schit este o bucata din crucea in care a fost rastignit Iisus...si in fiecare an in vinerea mare se face pe jos drumul crucii...adik oamenii de aici au facut o cruce...au sculptat frumos...si pe ea intr-o sticluta este si bucata din cruceea originala...hei Beth vezi ca nu mai stiu tarifele de inchiriat schi...oricum nu sunt scumpe...am comparat si preturile de cazare de pe valea prahovei si sunt super scumpe fata de astea dein straja...daca mai ai intrebari in leg cu straja intreaba-ma...eu sun chiar din Lupeni

 

:jester: :o: am uitat...vezi ca gaca inti pe site-ul www.straja.ro ....sa nu te iei dupa datele de acolo...ma refer cand spun ca zapada are 105...si ca vantul bate cu nustiu ce viteza...ca ei nu stau sa masoare zilnic zapada vezi de treaba...o masoara saptamanal...ultima oara cand au masurat-o a fost atuci de o aratat si la tv ca au fost ninsori mari...vezi ca daca mergi cu masina si prinzi zapada mare nu mai cobori cu masina...asa ca grija mare...dar las ca nu ramaneti in munti ca este si telescaun :clap: ..sper sa nu patesti asta...nu cred ca o s mai ninga tare...dar oricum sa fi pregatit(-a)

 

inca niste poze...nu sunt numai din straja sunt si muntii din zona...merita sa mergeti si in retezat...eu nu am fost dar :cheer: auzit ca e super

post-72473-1168159437_thumb.jpg

post-72473-1168159445_thumb.jpg

post-72473-1168159454_thumb.jpg

post-72473-1168159463_thumb.jpg

post-72473-1168159474_thumb.jpg

post-72473-1168159480_thumb.jpg

post-72473-1168159487_thumb.jpg

post-72473-1168159493_thumb.jpg

post-72473-1168159499_thumb.jpg

post-72473-1168159522_thumb.jpg

post-72473-1168159527_thumb.jpg

post-72473-1168159535_thumb.jpg

post-72473-1168159541_thumb.jpg

post-72473-1168159548_thumb.jpg

post-72473-1168159554_thumb.jpg

post-72473-1168159562_thumb.jpg

post-72473-1168159570_thumb.jpg

post-72473-1168159577_thumb.jpg

post-72473-1168159584_thumb.jpg

post-72473-1168159591_thumb.jpg

post-72473-1168159600_thumb.jpg

post-72473-1168159621_thumb.jpg

post-72473-1168159628_thumb.jpg

post-72473-1168159633_thumb.jpg

post-72473-1168159640_thumb.jpg

post-72473-1168159647_thumb.jpg

post-72473-1168159657_thumb.jpg

post-72473-1168159663_thumb.jpg

post-72473-1168159669_thumb.jpg

post-72473-1168159675_thumb.jpg

post-72473-1168159680_thumb.jpg

post-72473-1168159693_thumb.jpg

post-72473-1168159701_thumb.jpg

post-72473-1168159707_thumb.jpg

post-72473-1168159713_thumb.jpg

post-72473-1168159726_thumb.jpg

post-72473-1168159734_thumb.jpg

post-72473-1168159741_thumb.jpg

post-72473-1168159749_thumb.jpg

post-72473-1168159757_thumb.jpg

post-72473-1168159766_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

hello,Mo!!Mergem cu masina, dar nu urcam cu ea. Chiar si cu lanturi, nu stiu daca masinuta noastra (mica, de oras, de ses), va putea sa duca atat. O vom lasa singurica in Lupeni.................sper ca o vom gasi intreaga (am cicit pe alte forumuri niste chestii urate cu masini sparte si .......). Tu ce zici, sa o lasam la baza telescaunului si sa platim paza sau e ok daca o lasam in oras?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
hello,Mo!!Mergem cu masina, dar nu urcam cu ea. Chiar si cu lanturi, nu stiu daca masinuta noastra (mica, de oras, de ses), va putea sa duca atat. O vom lasa singurica in Lupeni.................sper ca o vom gasi intreaga (am cicit pe alte forumuri niste chestii urate cu masini sparte si .......). Tu ce zici, sa o lasam la baza telescaunului si sa platim paza sau e ok daca o lasam in oras?

 

nu mai crede tot ce se spune.... las'o intr'o parcare mai mare, nu ascunsa printre blocuri. O sa fie ok.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×