Jump to content
Forum Roportal
fiorello

Mi se opreste calculatorul

Rate this topic

Recommended Posts

Salutare

Am o problema care in ultima vreme imi da mari batai de cap.

Mi se opreste din senin calculatorul si nu stiu de ce. Se comporta ca si cum ar pica curentul. Si nu-mi da nici un mesaj de eroare. Practic mi se opreste instantaneu.

Si daca dau sa-l pornesc din nou nu porneste. Trebuie mai intai sa scot cablul sursei de alimentare din priza si sa-l bag din nou. Pe urma porneste. Dar nu pentru mult timp.

L-am monitorizat o vreme sa-mi dau seama cand se intampla sa se opreasca. Si am remercat ca atunci cand vreau sa instalez un soft sau sa joc ceva mi se opreste. Dar mi s-a intamplat sa se opreasca si cand incarca Windowsul.

Cateva date despre sistem: placa de baza ASUS P4P800-X, procesor PIV 2,8 Ghz, 512MB RAM, HDD Seagate 160MB, un DWD-RW ASUS si un DVD-ROM ASUS, placa de sunet on-board, placa de video NVidia GeForce 6200, LAN onboard, Tunner TV Aver Media, sursa Premier 400W

Pls help!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu sunt prea incantat de sursa aia... sufla cald ? Cam ce temperaturi ai la procesor si sistem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da. Intr-adevar sufla aer cald.

Temperatura procesorului e destul de mare. In jur de 55 gr. C. Si cea a sistemului este pe aproape. Le-am monitorizat-o din BIOS. Si temperatura procesorului era destul de fluctuanta. Si carcasa are o temperatura destul de mare...aproape frige.

Am vrut sa-mi instalez si programul de monitorizare al placii de baza ASUS Probe pentru temperaturi, voltaje si turatii ale ventilatoarelor, dar nu ma lasa. Mi se inchide calculatorul in timpul instalarii softului. L-a ultima instalare de drivere pentru placa de baza nu mi-am instalat si utilitarul asta. De asta zic ca mi-am monitorizat temperatura din BIOS. As fi vrut sa vad ce temperaturi am cand sunt in SO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incearca sa cureti coolerul de pe procesor. Schimba pasta. Pune 2 coolere de sistem, unul in fata si unul in spate, cel din fata sa bage aer, cel din spate sa scoata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Incearca sa cureti coolerul de pe procesor. Schimba pasta. Pune 2 coolere de sistem, unul in fata si unul in spate, cel din fata sa bage aer, cel din spate sa scoata.

 

Am curatat coolerul de pe procesor. Pasta termoconductoare se prezenta in conditii bune. Nu prea imi dau seama unde sa instalez ventilatorul in fata cum spui tu...

Am reusit intre timp sa-mi instalez utilitarul de pe placa de baza....Temperaturile nu sunt chiar asa de mari...Temperatura sistemului se stabilizeaza pe undeva in jur de 45 gr. C, iar cea a procesorului variaza in jur de 40.

Am incercat sa instalez un soft si am monitorizat in acelasi timp si temperaturile. Acestea nu au crescut in sensul de a depasi limita maxima care duce la shut-downul sistemului (80 gr. C atat pentru sistem cat si pentru procesor), in schimb sistemul s-a oprit. Deci nu cred ca temperaturile sunt cauza opririi sistemului. Acum ma gandesc la faptul ca poate sursa nu poate tine in spate toti consumatorii...desi nu am introdus alti consumatori de curand in sistem. Doar mi-am schimbat un hdd WD cu unul Seagate de aceeasi capacitate.

 

In utilitarul placii de baza am observat si fluctuatii care ies din variatiile permise (plus minus 15%) la tensiunile de 12V si de 5V. Asta ma cam determina sa-mi schimb sursa. Poti sa-mi recomanzi ceva? As vrea sa-mi iau una de 450W-500W. Actuala este de 400W.

Si mai am o intrebare...un pic cam stupida...toate sursele au acelasi numar de iesiri de 12V, 5V, 3V etc.? Sau la ce trebuie sa ma uit ca sa-mi dau seama ce fel de sursa imi trebuie.

Mersi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, e sursa :good:

 

O recomandare personala ar fi Akasa 460 W. E o sursa cu putere reala si ajunge la ceva lei... undeva in jur de 2-2.5 mil.

 

HDD-urile nu sunt foarte mari consumatori, mai degraba CPU, PV si tuner-ul.

 

Conectorii care sunt diferiti de la o sursa la alta sunt cei pentru HDD-uri, conectori suplimentari PCIeX, ATX 2.0... in interior de obicei toti conectorii de HDD sunt conectati in acelasi loc. DAR exista si surse cu 2 sau chiar 3 circuite independente de putere, astfel incat sarcina este impartita. De obicei aceste surse costa bani seriosi (pana la 5-8 milioane) si au carte tehnica in care scrie ce conectori sunt pe care circuit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar mai fi o problema...un pieten care lucreaza la un departament IT mi-a spus ca ar putea fi devina si placa de baza...si anume "stabilizare de pe placa de baza"...ce-o fi si asta nu stiu

Ma rog, m-am decis totusi sa fac rost de o sursa de la cineva si s-o pun de proba pe calculatorul meu...vreau sa fiu convins ca sursa e de vina...sa nu o iau pe o pista gresita

Share this post


Link to post
Share on other sites

stabilizarea de la placa de baza sunt un grup de condensatori mai maricei, care teoretic pot produce astfel de manifestari. daca nu ai ceva experienta, sunt greu de inlocuit.

personal cred ca are dreptate her si trebuie verificata sursa.

daca spui ca , carcasa se incalzeste excesiv e posibil sa fie de la sursa care din diverse motive lucreaza spre limitele ei.

succes deplin!

Edited by puiu.t

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa 5 zile de test cu o sursa de 450W imprumutata de la un prieten pot spune ca intr-adevar problema a fost sursa. Calculatorul nu se mai opreste de unul singur si pot rula orice program si joc.

Multumesc Herr Spiegellman.

Multumesc puiu.t.

O sa fac tot posibilul sa-mi cumpar o sursa buna. Nu-mi mai trebuie plesnitori de tipul Premier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×