Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Caut adevarul

Taina dumnezeirii

Rate this topic

Recommended Posts

Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Hristos!

 

In acest topic am abordat o tema fata de care trebuie sa ne apropiem cu toata stima si cu toata smerenia - taina dumnezeirii.

 

Sa ne punem intrebarea, preaiubitilor, de ce pe acest pamant exista atatea religii, biserici, denominatiuni si secte, daca ca crestini credem ca Dumnezeu este unul si ca exista o Sfanta Scriptura [1], din care Il cunoastem pe Cel Atotputernic?

 

Raspunsul este: din cauza interpretarii diferite a tainei dumnezeirii. Practic toate religiile, toate bisericile, toate denominatiunile se sectele se contrazic in aceste interpretari. Numai in crestinism, in care ar trebui sa existe unitate in credinta, exista peste 250 de biserici, denominatiuni si secte.

 

Noi, oamenii, incercam sa-L incadram in intelegerea noastra limitata pe Dumnezeu care este necuprins, sa explicam ce este inexplicabil, sa intelegem ceea ce este de neinteles. "Iata ca cerurile, si cerurile cerurilor nu Te pot cuprinde" (2Cron. 6.18). Abia la trecerea noastra din timp in vesnicie, cand vom fi la Dumnezeu in slava, vom intelege mai mult despre taina Celui Atotputernic [2].

 

Daca nu numai citim, dar studiem in toata profunzimea Biblia, vom descoperi ca nici un prooroc sau apostol nu au formulat vreodata o trinitate. Multe trinitati au existat in religiile pagane, cea mai cunoscuta fiind in hinduism: Brahma - Creatorul, Vishnu - Mentinatorul si Mahesh - Distrugatorul. Dar nicaieri in Vechiul sau Noul Testament, daca avem o intelegere duhovniceasca si nu fireasca a celor ce citim, nu vom gasi prezentari a mai multor persoane ale lui Dumnezeu. Nici macar o singura data nu ni Se prezinta Domnul, in Cuvantul Sau, ca un "Dumnezeu din trei persoane", ci intotdeauna ni Se prezinta ca un Dumnezeu unic in persoana. Cine incearca sa-L imparta pe Dumnezeu nu-L mai are pe singurul Dumnezeu adevarat, ci pe unul pe care si l-a confectionat singur si care are doua sau trei fete, rezultand astfel mai multi dumnezei.

 

Acum cca patru mii de ani, Dumnezeu a incheiat un legamant cu Avraam si i-a dat fagaduinta: "...si toate familiile pamantului vor fi binecuvantate in tine" (Gen.12.3). Pentru iudei, crestini si musulmani Avraam este o figura centrala.

 

Acum cca 3.600 de ani, in timpul lui Moise, Dumnezeu a coborat pe muntele Sinai si a dat cele zece porunci. Acest eveniment de asemenea este acceptat si crezut de catre cele trei religii. Din acel moment Israelul a fost chemat si randuit, sa depuna marturie in mijlocul neamurilor pentru singurul Dumnezeu adevarat.

 

Acum cca doua mii de ani a venit Mesia, zamislit de Duhul Sfant si nascut de fecioara Maria. Crestinii sunt convinsi de aceasta. Musulmanii Il considera ca fiind cel mai mare Prooroc, ei cred si minunile pe care le-a facut El, dar nu vad in El pe Rascumparatorul. Nu tot asa este cu iudeii; insa timpul lor, pentru a crede in El, este aproape. Asa cum fratii lui Iosif l-au recunoscut a doua oara, tot asa si Israelul Il va recunoaste pe Mesia la a doua Lui venire (Gen. 45; Fap. 7.13).

 

Acum cca 1.400 de ani s-a ridicat Mahomed, pentru a conduce poporul sau de la cultul zeilor la credinta in singurul Dumnezeu adevarat, la Cel Atotputernic, pe care el l-a numit Allah. Mahomed a crezut , conform fagaduintei din Mal. 4.5, ca el este ultimul prooroc. Dupa el urma sa vina judecata peste pamantul acesta, cand Allah va pronunta sentinta asupra omenirii, dupa care unii vor merge in rai, iar altii in pierzanie. Prin scrierile Coranului, Mahomed indeamna tot timpul sa se citeasca si sa se creada Sfanta Scriptura - Biblia!

 

Daca acelasi Dumnezeu care le-a vorbit lui Avraam, lui Moise si, prin Hristos i-ar fi vorbit si lui Mahomed, atunci cele spuse, scrise si crezute ar trebui sa corespunda de la A la Z.

 

Ca oameni ai secolului XXI-lea avem dreptul sa intrebam cine a inteles corect planul si Cuvantul lui Dumnezeu si cine l-a inteles gresit? S-a ajuns pana acolo incat descoperirea Sa proprie in Hristos nu este nici recunoscuta, nici inteleasa de marea majoritate a omenirii.

 

Pentru a descoperi cat ni-e permis cine este Dumnezeu, ne vom referi doar la Sfanta Scriptura, distantandu-ne de formularile, dogmele si interpretarile facute de oameni si urmand principiul biblic: "...Dimpotriva, Dumnezeu sa fie gasit adevarat si toti oamenii sa fie gasiti mincinosi..." (Rom. 3.4) si sa punem in fata marturia proprie a lui Dumnezeu despre Sine prin prooroci si apostoli:

 

a) din Vechiul Testament, unde S-a descoperit in trup duhovnicesc si a prevestit propria Sa descoperire in trup de carne

 

"Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte, si a zis: 'Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.' " (Exod 20.1-3)

 

"Numai tu ai fost martor la aceste lucruri, ca sa cunosti ca numai Domnul este Dumnezeu si ca nu este alt Dumnezeu afara de El." (Deut. 4.35)

 

"...Sa stii dar in ziua aceasta, si pune-ti in inima ca numai Domnul este Dumnezeu, sus in cer si jos pe pamant, si ca nu este alt Dumnezeu afara de El." (Deut. 4.39)

 

"Sa stiti dar ca Eu sunt Dumnezeu, si ca nu este alt dumnezeu afara de Mine." (Deut. 32.39)

 

"Isaia a zis atunci: 'Ascultati totus, casa lui David! Nu va ajunge oare sa obositi rabdarea oamenilor, de mai obositi si pe a Dumnezeului meu? De aceea Domnul insus va va da un semn: Iata, fecioara va ramanea insarcinata, va naste un fiu, si-i va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi)." (Isa. 7.13-14)

 

"...ca sa stiti, ca sa Ma credeti si sa intelegeti ca Eu sint: inainte de Mine n-a fost facut nici un Dumnezeu, si dupa Mine nu va fi, Eu, Eu sint Domnul, si afara de Mine nu este nici un Mantuitor!" (Isa. 43.10)

 

"Ca sa se stie, de la rasaritul soarelui pana la apusul soarelui, ca afara de Mine, nu este Dumnezeu: Eu sint Domnul, si nu este altul." (Isa. 45.6)

 

"Dar Eu sint Domnul, Dumnezeul tau, din tara Egiptului incoace. Tu cunosti ca nu este alt Dumnezeu afara de Mine, si nu este alt Mantuitor afara de Mine." (Osea 13.4)

 

b) din Noul Testament, unde sunt confirmate citatele din Vechiul Testament si unde este marturisita si adeverita fagaduinta descoperirii Sale in trup de carne

 

"Toate aceste lucruri s-au intamplat ca sa se implineasca ce vestise Domnul prin proorocul, care zice: 'Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un fiu, si-i vor pune numele Emanuel", care talmacit, inseamna 'Dumnezeu este cu noi.' " (Mat. 1.22-23)

 

"...'Asculta Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este un singur Domn.' ... 'Bine, Invatatorule. Adevarat ai zis ca Dumnezeu este unul singur, ca nu este altul afara de El,' " (Mar. 12.29, 32)

 

"Ingerul (Gavriil) i-a zis: 'Nu te teme, Marie, caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu. Si iata ca vei ramanea insarcinata, si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Isus. El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt; si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui Sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci, si Imparatia Lui nu va avea sfarsit.' " (Luca 1.30-33)

 

"La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El. In El era viata, si viata era lumina oamenilor. Lumina lumineaza in intuneric, si intunericul n-a biruit-o. ... Lumina aceasta era adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om venind in lume. El era in lume, si lumea a fost facuta prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Sai si ai Sai nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; nascuti nu din sange, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu. Si Cuvantul s-a facut trup, si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal. ... Si noi toti am primit din plinatatea Lui, si har dupa har; caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos. Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut." (Ioan 1.1-5, 9-14, 16-18)

 

"...deoarece Dumnezeu este unul singur..." (Rom. 3.30)

 

"...totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu..." (1 Cor. 8.6)

 

"Dar mijlocitorul nu este mijlocitorul unei singure parti, pe cand Dumnezeu este unul singur." (Gal. 3.20)

 

"A Imparatului vesniciilor, a nemuritorului, nevazutului si singurului Dumnezeu, sa fie cinstea si slava in vecii vecilor!" (1 Tim. 1.17)

 

"Caci este un singur Dumnezeu." (1 Tim. 2.5)

 

"Tu crezi ca Dumnezeu este unul, si bine faci." (Iac. 2.19)

 

"...singurului Dumnezeu, Mantuitorul nostru, prin Isus Hristos, Domnul nostru, sa fie slava, maretie, putere si stapanire, mai inainte de toti vecii, si acum si in veci. Amin." (Iuda 25)

 

Dupa cum vedem, in nici un text din Biblie nu se vorbeste despre un Dumnezeu "trinitar" sau "dublu" sau despre un "Fiu vesnic". Toate scrierile despre "Sfanta Treime" puteau fi evitate, daca ar fi fost preluate invatatura si cunostinta biblica despre Dumnezeu. Exista doar un singur Dumnezeu care S-a descoperit ca Tata, ca Fiu si ca Duh Sfant. Intotdeauna Dumnezeu este cel determinant, iar ceea ce a iesit din El este adus intr-o relatie cu El: Fiul lui Dumnezeu, Cuvantul lui Dumnezeu, Duhul lui Dumnezeu etc., care Il au ca punct de plecare pe Dumnezeu. Dumnezeu nu are punct de plecare, pentru ca El este singurul, Cel vesnic. El este sursa originara, punctul de plecare si punctul de referinta, totul in toate.

 

In Noul Testament ni se spune mai departe; "...totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi." (1 Cor. 8.6). In acest text biblic ni se arata ca exista doar un singur Creator si o singura Creatie, desi Lui ne adresam odata ca Dumnezeu, si altadata ca Domn.

 

La interpretari gresite ale tainei dumnezeirii a contribuit si faptul ca la traducerea textului original al Bibliei au fost inlocuite atributele si Numele proprii ale lui Dumnezeu cu denumiri nu intotdeauna exacte sau complete.

 

In traducerea romaneasca Elohim cu forma prescurtata El a fost tradus ca Dumnezeu, El Elion

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exista doar un singur Dumnezeu care S-a descoperit ca Tata, ca Fiu si ca Duh Sfant. Intotdeauna Dumnezeu este cel determinant, iar ceea ce a iesit din El este adus intr-o relatie cu El: Fiul lui Dumnezeu, Cuvantul lui Dumnezeu, Duhul lui Dumnezeu etc., care Il au ca punct de plecare pe Dumnezeu. Dumnezeu nu are punct de plecare, pentru ca El este singurul, Cel vesnic. El este sursa originara, punctul de plecare si punctul de referinta, totul in toate.

 

In Noul Testament ni se spune mai departe; "...totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi." (1 Cor. 8.6). In acest text biblic ni se arata ca exista doar un singur Creator si o singura Creatie, desi Lui ne adresam odata ca Dumnezeu, si altadata ca Domn.

 

Mie mi se pare ca ai scris o contradictie...ori Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, Fiul, Sfantul Duh ori nu exista decat o singura descoperire cea de Tatal, sau un singur Dumnezeu: Tatal.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mie mi se pare ca ai scris o contradictie...ori Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, Fiul, Sfantul Duh ori nu exista decat o singura descoperire cea de Tatal, sau un singur Dumnezeu: Tatal.

 

Nu este nici o contradictie. Dumnezeu S-a descoperit ca Tata in cer, ca Fiu pe pamant si ca Duh Sfant in Biserica Sa si in inimile credinciosilor. Hai sa-ti spun fireste, ca sa intelegi. Spre exemplu, cand eu m-am nascut m-am descoperit ca fiul parintilor mei. Dupa ce m-am casatorit m-am descoperit ca sot. Dupa ce mi s-a nascut copilul, am devenit tata. Dar aceasta nu inseamna ca eu sunt trei persoane distincte: fiu, sot si tata. Cu toata stima pentru dorinta ta de a-L cunoaste pe Dumnezeu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caut adevarul desi logica ta poate parea buna tot nu mi-ai explicat contradictia anterioara. Mai mult nicaieri in scriptura nu spune "Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, ca Fiul si ca Spiritul Sfant".

 

Repet contradictia mai clar poate o vezi... :flowers:

 

Exista doar un singur Dumnezeu care S-a descoperit ca Tata, ca Fiu si ca Duh Sfant.

 

In Noul Testament ni se spune mai departe; "...totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi."

 

Asa cum spui a doua oara din textul de la corinteni reiese ca pentru noi exista doar un singur Dumnezeu care este TATAL. Deci ori accepti doar varianta a doua ori o accepti pe prima si o respingi pe a doua...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Caut adevarul desi logica ta poate parea buna tot nu mi-ai explicat contradictia anterioara. Mai mult nicaieri in scriptura nu spune "Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, ca Fiul si ca Spiritul Sfant".

 

Repet contradictia mai clar poate o vezi... :lol2:

 

Exista doar un singur Dumnezeu care S-a descoperit ca Tata, ca Fiu si ca Duh Sfant.

 

In Noul Testament ni se spune mai departe; "...totusi pentru noi nu este decat un singur Dumnezeu: Tatal, de la care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sunt toate lucrurile si prin El si noi."

 

Asa cum spui a doua oara din textul de la corinteni reiese ca pentru noi exista doar un singur Dumnezeu care este TATAL. Deci ori accepti doar varianta a doua ori o accepti pe prima si o respingi pe a doua...

 

Draga Marinaru,

 

Ambele variante sunt juste. Cu permisiunea ta iti voi demonstra ca pe o teorema de geometrie ca nu exista nici o contradictie in aceste doua variante:

 

Teorema:

 

Domnul Dumnezeu si Domnul Isus Hristos sunt Una si Aceiasi Persoana.

 

Demonstratie:

 

Domnul Dumnezeu este singurul nostru Mantuitor (2Sam.22.3; Ps.106.21; Isa.41.14; Isa.43.3; Isa.43.10-12; Isa.45.15,21,22; Isa.43.10-12; Isa.49.26; Isa.60.16; Isa.63.8; Isa.63.16; Ier.14.8; Osea 13.4; Luca 1.47; 1Tim.1.1; 1Tim.2.3; 1Tim.4.10; Tit 1.3; Tit 2.10; Tit 3.4; Iuda 25).

 

Domnul Isus Hristos este singurul nostru Mantuitor (Luca 2.11; Ioan 4.42; Fap.5.31; Fap.13.23; Efes.5.23; Fil.3.20; 2Tim.1.10; Tit 1.4; Tit 3.6; 2Pet.1.11; 2Pet.2.20; 2Pet.3.2; 2Pet.2.20; 2Pet.3.18; 1Ioan 4.14)

 

Vom nota cu A - Domnul Dumnezeu, cu B - Domnul Isus Hristos si cu C - Mantuitorul.

 

Din textele biblice de mai sus rezulta ca:

 

A = C si B = C

 

Prin urmare,

 

A = C = B sau ca caz particular A = B, ceea ce trebuia de demonstrat.

 

Acum, ca sa nu mai ai indoieli in aceasta privinta, iti voi da si doua texte din Biblie unde se spune direct despre acelasi adevar:

 

"Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti, si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie, asteptand fericita noastra nadejde si aratarea slavei marelui nostru Dumnezeu si Mantuitor Isus Hristos. El S-a dat pe Sine insus pentru noi, ca sa ne rascumpere din orice faradelege, si sa-Si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune." (Tit 2.11-14).

 

"Simon Petru, rob si apostol al lui Isus Hristos, catre cei ce au capatat o credinta de acelasi pret cu a noastra, prin dreptatea Dumnezeului si Mantuitorului nostru Isus Hristos:" (2 Pet. 1.1)

 

Domnul Dumnezeu sa te binecuvanteze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caut adevarul logica ta contine sofisme. Acolo scrie clar ca:

 

1. singurul Dumnezeu este Tatal

2. singurul Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, Fiul si Spiritul Sfant.

 

Daca singurul Dumnezeu este DOAR Tatal atunci singurul Dumnezeu nu poate sa fie si Fiul si Spiritul Sfant. Mesia este mantuitor prin Tatal si nu cu de la sine putere...

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT

 

Sunt de acord. Oricat am incerca noi sa speculam despre Dumnezeu, nu vom sti in viata asta cu adevarat ceva. Poate nici dupa ce murim. Mintea noastra poate cel mult sa emita niste pareri de la nivelul la care suntem acum, iar toata "informatia" pe care o avem noi tot de catre om este scrisa, asa ca....

Edited by dark_light
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT

 

Tareeee!!!! :stars:

 

Sunt de acord. Oricat am incerca noi sa speculam despre Dumnezeu, nu vom sti in viata asta cu adevarat ceva. Poate nici dupa ce murim. Mintea noastra poate cel mult sa emita niste pareri de la nivelul la care suntem acum, iar toata "informatia" pe care o avem noi tot de catre om este scrisa, asa ca....

 

 

Dar asta am spus-o si eu, Ray of light, daca ai citit atent ce am scris la deschiderea acestui topic

Edited by dark_light

Share this post


Link to post
Share on other sites
Caut adevarul logica ta contine sofisme. Acolo scrie clar ca:

 

1. singurul Dumnezeu este Tatal

2. singurul Dumnezeu s-a descoperit ca Tatal, Fiul si Spiritul Sfant.

 

Daca singurul Dumnezeu este DOAR Tatal atunci singurul Dumnezeu nu poate sa fie si Fiul si Spiritul Sfant. Mesia este mantuitor prin Tatal si nu cu de la sine putere...

 

 

Sa admitem, marinarule, ca logica mea contine sofisme. Dar Biblia cum o combati? Ce ai de spus vizavi de textele din Tit 2.11-14 si din 2 Petru 1.1 ?

 

EDIT

Edited by dark_light

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×