Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
BigDefender

APOCRIFA,

Rate this topic

Recommended Posts

I

 

1. Si pentru ca nici unul dintre iudei n-a vrut sa-si spele m

Share this post


Link to post
Share on other sites

INTRODUCERE

 

In aceasta carte putem vedea felul cum a suportat Adam si Eva izgonirea lor din Eden. De asemeni se mai poate vedea si viclenia si ura cu care ii urmareste Satan. El cauta sa ii dezinformeze cu privire la Dumnezeu, cu privire la el si la situatia lor. Satan cauta sa ii induca in eroare spunand omului ca din cauza lui a ajuns el, Satan, asa pe motiv ca ar fi refuzat sa se inchine omului, chemat fiind la aceasta de chiar Mihail din ordinul lui Dumnezeu. O carte apocrifa din traditia ebraica. Despre ea se spune ca ar fi fost scrisa de Moise si Domnul i-a descoperit aceste lucruri atunci cand se afla pe munte 40 de zile inaintea Domnului, dupa cum se afirma in Cartea Jubileelor. Alte carti privitoare la viata lui Adam si Eva mai sunt Apocalipsa lui Moise si Viata slavonica a lui Adam si Eva.

 

 

 

 

 

CARTEA LUI ADAM SI EVA

 

 

 

Cand au fost goniti din paradis ei si-au facut un adapost si au petrecut sapte zile jelind si lamentandu-se cu multa durere.

 

Dar dupa sapte zile a inceput sa le fie foame, si au inceput sa caute ceva de mancare, si nu au gasit.

 

Atunci Eva i-a zis lui Adam:" Domnul meu, mi-e foame. Mergi, cauta ceva de mancare pentru noi. Poate ca Domnul Dumnezeu va privi in urma ii va fi mila de noi si ne va rechema in locul unde am fost inainte.

 

Eu si Adam ne-am ridicat am mers sapte zile prin tot tinutul ; si nu au gasit asemenea hrana cum aveau in Eden.

 

Si Eva i-a zis lui Adam:"Ma vei ucide? atunci am sa mor, si poate ca Domnul Dumnezeu te va aduce pe tine in Eden, caci din cauza mea ai fost tu adus aici".

 

Adam a raspuns:" Renunta Eva la asemenea cuvinte pentru ca din cauza lor Dumnezeu sa nu aduca alte blesteme peste noi.

 

Cum este posibil ca eu sa ridic mana impotriva propriului meu trup? Nu, hai sa ne ridicam si sa cautam ceva pentru noi ca sa traim mai departe, asa nu vom cadea.

 

Si au mers astfel cautand timp de noua zile, si nu au gasit nimic din ce erau obisnuit sa aibe (de mancare) in Eden, dar au gasit doar mancare pentru animale.

 

Si Adam i-a spus Evei:" Aceasta a lasat Domnul sa manance fiarele si animalele;

 

dar noi obisnuiam sa avem hrana pentru ingeri. Dar este corect si drept ca sa plangem inaintea ( ) Dumnezeului care ne-a facut. Hai sa ne caim cu o mare pocainta: poate ca Domnul va fi milostiv cu noi, ii va parea rau de noi si ne va da ceva pentru ca sa putem trai.

 

Si Eva i-a spus lui Adam:" Ce este pocainta? Spune-mi, ce fel de pocainta trebuie sa fac? Hai sa nu punem o prea mare povara pe noi, pe care sa nu o putem indura, ca prin aceasta Domnul nu va asculta rugaciunile noastre si isi va intoarce fata de la noi, pentru ca noi nu ne-am implinit promisiunile.

 

Domnul meu cat de mult trebuie sa te pocaesti pentru ca eu am adus necaz si chin peste tine?

 

Si Adam i-a spus Evei :

Share this post


Link to post
Share on other sites

I

 

 

 

In ziua in care s-a imbolnavit, a dorit sa puna randuiala in casa lui. De aceea si-a chemat toti copiii, sapte baieti si trei fete.

 

 

 

Copiii mei , veniti si stati imprejurul meu, ca sa va arat ce-a facut Domnul cu mine si toate cate mi s-au intamplat. Caci eu sunt tatal vostri Iov, care a indurat peste poate, iar voi sunteti neam ales si slavit, din semintia lui Iacov, tatal mamei voastre. Eu ma trag din fii lui Esau, fratele lui Iacov din care se trage si maica voastra Dinah, care v-a nascut pe voi. Prima mea femeia a murit de o moarte naprasnica impreuna cu cei zece copii ai nostri. Acum ascultati-ma cu luare-aminte si va voi dezvalui tot ce mi s-a intamplat.

 

 

 

II

 

 

 

Numele meu era Iobab, inainte ca Domnul sa ma numeasca Iov. Asadar, pe cand ma numeam Iobab locuiam chiar langa templul unui idol la care se inchina multa lume. Si tot privind eu la jertfele necontenite ce se aduceau acolo, am prin a cugeta in mine insumi si a zice:" Oare acesta sa fie Dumnezeul care a facut cerul si pamantul si marea si pe noi oamenii? Cum sa aflu adevarul?".

 

 

 

III

 

 

 

 

 

Intr-o buna noapte, pe cand dormeam, un glas mare a venit asupra mea, din mijlocul unei lumini, si mi-a strigat:"Iobab, Iobab!". Eu am raspuns :"Iata-ma !". Si glasul a zis: "Scoala-te si iti voi arata cine este cel pe care vrei sa-l cunosti. Acesta caruia i se aduc jertfe si (libatii) nu este Dumnezeu, ci insasi puterea Diavolului prin care se inseala firea omeneasca". Auzind acestea, am cazut la picioarele patului, cu fata la pamant, si am zis:" Stapanul meu, care ai venit anume ca sa imi mantuiesti sufletul, ajuta-ma ! Caci daca lucrul acesta este al Satanei pentru amagirea oamenilor, atunci, rogu-te, da-mi puterea sa merg si sa-l curat si sa fac ca niciodata de acum incolo sa nu se mai slujeasca in el. Oare cine ar cuteza sa ma impiedice pe mine, printul acestui tinut !?".

 

 

 

IV

 

 

 

Lumina mi-a raspuns, zicandu-mi: " Negresit ca vei putea sa cureti locul acela. Asculta-ma insa. Iata ce mi-a poruncit Domnul sa-ti aduc la cunostinta !". Si eu

 

am raspuns: "Tot ce-a poruncit Domnul slugii Sale voi asculta si voi implini".

 

Si a continuat:" Iata ce spune: De te vei apuca sa cureti locul Satanei, acesta se va ridica impotriva ta cu razboi si plin de manie. Atata doar, nu te va putea omori.

 

O sa-ti faca rani fara de numar, o sa-ti mistuie averile toate, o sa iti rapeasca pana si copiii. Dar daca rabzi pana la capat voi face numele tau vestit la toate neamurile pamantului pana la sfarsitul veacurilor. Si am sa iti intorc la loc averea, de doua ori mai mare decat la inceput, ca sa stii ca (Dumnezeu) nu se ia dupa ochi frumosi,

 

ci-l rasplateste cu bogatii de tot felul pe cel care il asculta. Si vei fi trezit la inviere.

 

Caci vei fi asemenea unui atlet care da si primeste lovituri, iar la sfarsit castiga cununa biruintei. Atunci vei sti ca drept, adevarat si puternic este Domnul si ca

 

ii invredniceste pe alesii Sai ".

 

 

 

V

 

 

 

Si eu, copiii mei, i-am raspuns: " Pana la moarte voi rabda fara sovaiala". Apoi, dupa ce ingerul mi-a pus pecetea si a plecat, eu, dragii mei copii, m-am sculat in noaptea urmatoare si luand cu mine cinci sute de slujitori, am mers la templul idolului si l-am facut una cu pamantul. Iar dupa aceea m-am intors acasa si am poruncit sa se intareasca toate

 

intrarile.

 

 

 

VI

 

 

 

Ascultati-ma, copiii mei si va minunati ! Indata ce am intrat in casa am pus sa se intareasca usile si am zis pazitorilor portilor: " Daca astazi ma cauta cineva, sa nu mi se aduca la cunostinta, ci raspundeti :" Nu are vreme acum, e prins cu lucruri grabnice".

 

Si aflandu-ma eu inauntru, Satana, cu chip de cersetor, batu la poarta si-i zise portaresei :

 

" Du-te si spunei lui Iov ca vreau sa-l vad!". Portareasa veni si imi spuse, dar primi de la mine raspuns ca nu aveam vreme.

 

 

 

VII

 

 

 

Auzind aceasta, Satana pleca, isi puse pe umeri un bat si prinse a se milogi portaresei asa : " Spunei lui Iov: Da-mi paine din mainile tale, ca sa mananc". Si eu i-am dat slugii o paine arsa, ca s-o azvarle (cersetorului). Si i-am raspuns:' Nu astepta sa mananci din painile mele, caci imi esti strain". Portareasa - fiindu-i rusine de painea aceea arsa, neagra ca scrumul, si pentru ca nu stia ca il are in fata pe Satana - a luat de la dansa o paine frumos rumenita si i-a dat-o de pomana. El o lua, dar, cunoscand cele intamplate, zise:" Pleaca sluga nemernica, si adu-mi ce ti s-a dat sa imi aduci". Atunci sluga prinse a se jeli cu lacrimi amare si zise:" Adevarat, bine spui ca sunt o sluga nemernica. Daca n-as fi fost, as fi facut precum mi-a poruncit stapanul meu". Si intorcandu-se in casa ii aduse Satanei painea arsa, cu urmatoarele cuvinte: " Asa iti zice stapanul meu: Nu o sa mananci niciodata din painile mele, caci imi esti strain". Ci eu ti-am dat adineauri, ca sa nu fiu judecata ca n-am miluit un cersetor strain. Apoi Satana o trimise din nou la mine cu urmatoarele cuvinte: " Cum este arsa scrum aceasta paine, asa voi arde scrum si trupul tau. Peste un ceas ma intorc si te nimicesc".

 

Eu am raspuns: " Fa ceea ce ai de facut! Sunt gata sa indur toate nenorocirile pe care o sa le abati asupra mea !".

 

 

 

VIII

 

 

 

Satana pleca de la mine si merse drept sub bolta cerului, ca sa il roage pe Domnul sa ii dea putere asupra tuturor averilor mele. Si luand puterea, veni si imi spulbera toata agoniseala.

 

 

 

 

 

IX

 

 

 

Ascultati-ma cu luare aminte. Va voi povesti toate cate mi s-au intamplat si cate mi s-au luat. Aveam o suta treizeci de mii de oi si din ele puneam deoparte sapte mii, pe care le tundeam si faceam haine orfanilor, vaduvelor, celor saraci si neputinciosi. Aveam o haita de opt sute de caini, care imi pazeau casa. Mai aveam noua mii de camile, dintre care alesesem trei mii, ca sa cutreiere toate cetatile. Dupa ce le incarcam cu tot felul de lucruri, le trimiteam prin cetati si prin sate, poruncind ca marfurile sa fie impartite pe degeaba neputinciosilor, vaduvelor si nevoiasilor. Aveam o suta patruzeci de magarite la pascut. Am pus deoparte cinci sute dintre ele si am poruncit sa li se vanda manjii, iar banii sa se dea saracilor si napastuitilor. Acestia veneau la mine din toate tinuturile dimprejur. Cele patru porti ale gospodariei ramaneau tot timpul larg deschise, cu gandul ca nu cumva sosind vreunul, sa ceara de pomana si vazandu-ma stand la poarta, sa se intoarca din drum cu mainile goale, cuprins fiind de rusine. Ci, daca m-ar fi zarit stand la una din porti sa poata intra prin alta, ca sa isi ia cele de trebuinta

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

Aveam si treizeci de mese intinse in mijlocul ograzii, la tot veasul din zi si din noapte, numai pentru drumetii straini. Alte doisprezece mese erau puse anume pentru vaduve. Daca vreun strain intra sa ceara de pomana, il sileam sa ramana sis a se ospateze la masa, inainte sa isi ia cele de trebuinta. Nu ingaduiam nimanui sa iasa pe poarta cu stomacul gol.

 

Aveam si trei mii cinci sute de perechi de vite. Puneam deoparte cinci sute sa lucreze, cat puteau, tarinile celor care doreau sa le imprumute, iar rodul adunat era pus deoparte si impartit saracilor la mesele acelora. Aveam si cincizeci de cuptoare pentru copt paine, din care randuisem cateva pentru masa celor flamanzi.

 

 

 

 

 

 

 

XI

 

 

 

 

 

Unii straini, vazandu-mi darnicia, au vrut sa implineasca si ei aceasta slujire. Altii, aflati la stramtorare cu banii si neavand de unde sa cheltuiasca, au venit sa imi ceara, zicand :

Share this post


Link to post
Share on other sites
asta fata de cartea lui Iov din Biblie mi se pare ca si coranul pe langa Biblie

 

Esti cumva baptist?

Share this post


Link to post
Share on other sites
oare iti trebuie multa bere la bord ca sa poti scrie asa ceva?

Mai lasati in pace apocrifele astea ca sunt de toata miloaga.

eu incerc sa vad de ce le citesc oamenii pt ca eu nu am timp sa studiez biblia bine , dar sa si mai citesc falsuri, si nu prea vad la ce foloseste

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×