Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
BigDefender

FILOCALIA

Rate this topic

Recommended Posts

FILOCALIA

 

Filocalia este un termen care provine din limba greaca si seminifica literal " iubirea de frumos". In sensul larg al cuvantului, filocalia reprezinta o colectie de scrieri a unor Sfinti Parinti ai Bisericii crestine rasaritene. Scrierile au fost redactate in limba greaca si au fost adunate in aceasta colectie prin purtarea de grija a Sf. Nicodim de la Athos si Macarie din Corint. Prima editie a acestei colectii a aparut in 1782 in Venetia, apoi a mai fost tradusa si in alte limbi. In limba romana, Filocalia a fost tradusa de Pr. Prof. Acad. Dumitru Staniloae si contine 12 volume.

 

Cred ca este una dintre cele mai veritabile colectii de scrieri ascetice. Nu este foarte usor de inteles decat numai in masura in care se cunosc si alte detalii despre contextul vietii monahale si despre conjucturile socio-culturale ale epocii in care au fost realizate aceste scrieri. Introducerile si notele de subsol din traducerea Pr. Dumitru Staniloae sunt extrem de utile in acest sens.

 

Merita citita, e un tezaur de spiritualitate, e un contact cu un mod de gandire integral bazat pe evanghelie, aplicat intr-un context diferit de cel pe care il traim noi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
felicitari :no:

 

Trebuie sa mai discutam si despre apologetii crestini!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trebuie sa mai discutam si despre apologetii crestini!

 

Crestinismul ortodox - Isihasmul

 

Cuvantul isihasm vine de la termenul grecesc isihia, care inseamna liniste, tacere interioara. Isihasmul este una dintre cele mai directe si pure (libera de dogmatism ori inchistari religioase) cai de a atinge iluminarea spirituala. Toti marii sfinti ortodocsi au practicat isihasmul sau cel putin au abordat tehnicile speciale de control, transcendere a mintii ori focalizare a atentiei in interior (pantece, inima etc) caci dupa cum spune Sf. Grigorie Sinaitul dar si altii "e cu neputinta sa se mantuiasca cineva fara atentie amanuntita si fara paza mintii".

 

Cartea de capatai a isihasmului nu este Biblia ci Filocalia - o culegere a experientelor si invataturilor spirituale relatate de mari sfinti ori discipoli ai acestora. Practica de baza a isihasmului consta din rugaciunea inimii sau a mintii. Rugaciunea inimii include mai multe etape, pana la practica ei desavarsita. Stadiul suprem al acesteia fiind realizeazarea efectiva a contopirii cu Dumnezeu; transcenderea iluziei "desertaciunii" acestei lumi si dizolvarea mintii prin identificare cu constiinta divina.

"Minte care se intoarce in ea insasi si mai presus de ea spre a se uni cu Dumnezeu"

Sf. Grigore Palama

 

In aceatsa ultima etapa nu se mai pot rosti cuvinte, rugaciunea dispare, si orice mijloc al acesteia ramane doar o traire pura inefabila lipsita de orice obiect intr-un profund extaz mistic "rapire extatica" care poate dura zile in sir. In acest stadium sunt revelate marile mistere, trairile coplesitoare "pe care nici un muritor nu le-ar banui". Adevarata realitate perceputa deja la o dimensiune unde timpul si spatial, forma, lumina si insasi actul intelegerii or al cunoasterii sunt transcese dupa cum spune si Sfantul Dionisie Areopagitul:

 

"Dumnezeirea nu este nici suflet nici minte nici parere nici ratiune, nu poate fi exprimata, nici inteleasa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scriptura in general are cam toate raspunsurile problemelor legate de spiritualitate. Probabil pentru asta...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Crestinismul ortodox - Isihasmul

daca este ceva pozitiv in crestinism... acesta este cu siguranta isihasmul ... care scoate la suprafata, tot ceea ce este mai frumos in oameni -iubirea neconditionata fata de semenii nostri . :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×