Jump to content
Forum Roportal
Ligia

Tort de morcovi

Recommended Posts

m-am gindit ca poate mai multi doresc aceasta reteta si m-am decis sa o postez aici pe internet, este singurul tort care il fac si mi se pare cel mai bun si sanatos, mie de fel imi plac dulciurile dar nu-mi place sa le fac... dar acesta gusta cel mai bun din cite am incercat si stiu exact ce am folosit in el.....

ai nevoie de urmatoarele:

 

2 cani de faina (o cana = 240 gr.)

2 cani de zahar (eu folosesc doar 1, ptr. ca altel este prea dulce)

1 lingurita praf de copt (bacaing powder)

1 lingurita bicarbonat de sodiu (bacaing soda)

1 lingurita scortisoara (pudra) (cinnamon)

3 cani de morcov ras foarte fin (folosesti razuitoarea mica ca ptr. coaja de lamiie)

1 cana de ulei (poti folosi ulei de masline daca vrei)

4 oua

si o reteta de "cream cheese frosting" pe care o sa o scriu mai jos

 

Intr-un castron mare se combina faina, zaharul, praful de copt (bacaing soda)

 

( daca gasesti la magazinele cu produse din afara "bacaing soda " foloseste pe aceasta, nu este exact ca praful de copt romanesc.....este mult mai buna....)

 

bicarbonatul de sodiu (nedizolvate in otet ori altceva...) si scortisoara. Se amesteca putin ca sa se omogenizeze. Se adauga morcovii rasi marunt, uleiul si oualele. Se bate amestecul cu mixerul electric pina totul arata omogen (2-3 min. max)

 

poti adauga optional daca vrei si gusta mai bine:

1 cana de nuci tocate marunt ( dar nu prea mic)

1 cana de stafide si poti adauga si 240 gr de ananas tocat foarte marunt (crused pineapple) si scurs bine de zeama, si 1/2 cana de fulgi de nuca de cocos (toate acestea din urma sa agauga odata cu morcovii)

 

se incalzeste cuptorul cu zece minute inainte la mediu (350F, mi-e sila sa convertesc in celsius, si nu cred ca scrie pe cuptoarele romanesti gradele .)

 

se unge tava ori formele folosite si se pudreaza putin cu faina....eu foloseam doua

forme rotunde si puneam cantitate egala in amindoua ori tava cuptorului si dupa aceea il taiam in doua bucati egale si le suprapuneam etc.....fiecare poate fi inventiv......

in functie de formele folosite si timpul de copt este diferit, dar cam dupa 30 de min. poti incerca cu "paiul de matura" ori scobitoare si daca din mijloc iese curat, atunci este gata. Se lasa sa se raceasca vreo 10 min. dupa care se scoate din forma si se raceste complet inainte de a fi ornat.(.) ( cel putin 1hr.)

 

cea mai buna reteta care eu o folosesc ptr. crema de tort:

 

2 pachete de cream cheese Philadelphia. stiu ca firma Philadelphia este cream cheese adevarata...nu stiu daca si altele or fi ....

se gaseste la Metro si poate alte magazine se poate folosi si light, cea mai putin grasa (eu din aceea folosesc)

6 lingurite de aroma de vanilie( sau mai mult dupa gust)

2 cani de zahar pudra (eu folosesc dupa gust, adica mai putin...)

100 gr. de frisca

 

cream cheese trebuie sa fie mai moale, se bate cu mixerul electric si se adauga zaharul pudra treptat, se adauga si vanilia si dupa aceea se adauga frisca. In loc de frisca poti folosi margarina, dar mie nu-mi place gustul cremei cu margarina si optez ptr frisca, o sa aiba consistenta un pic mai moale dar este oca . Se foloseste crema pe primul blat si

dupa aceea se pune si pe deasupra si se pune miez de nuca taiat marunt pe toata suprafata tortului, si daca vrei poti colora o parte din crema cu colorant portocaliu si o parte verde si poti "face" morcovi cu codita verde pe suprafata tortului in cerc

se lasa in frigider la rece cel putin 3 ore inainte de a fi servit.

intre 12 si 16 portii si acum valorile nutritive ptr. o portie:

687 calorii, 33 gr. grasime totala (12gr. saturata), 107mg. colesterol, 287 mg sodiu, 89 gr. carbohidrate, 1gr. fibra, 5gr proteina.

93% vit. A, 4% vit. C, 5%Calciu, 10%fier (% de vitamine din doza recomandata zilnic de consumat de fiecare persoana)

la caloriile de mai sus nu este inclus miezul de nuca si stafidele....dar totusi este un tort foarte consistent si nu poti minca mult....

Pofta buna.!

Share this post


Link to post
Share on other sites

cind eu am ajuns in America, la o saptamina eu am mincat asa ceva si nici macar nu am stiut... ca era tort de morcovi, pur si simplu nu mi-am putut dat seama... am aflat mai tirziu, daca as fi stiut sigur nu as fi mincat .

 

 

sa nu mai zic ca eram si gravida si mi se pareau mincarurile americane foarte ciudate.....(cam pun zahar in toate)

 

 

dar asta a fost cu 11 ani in urma si acum maninc multe mincaruri care nu as fi crezut vreodata, inculzind ciorba de scoici . ba chiar mi-o fac singura, gusta mai bine decit cea cumparata la conserva.... chiar ciudat pot spune !!!

 

 

americanii au o vorba care mi se pare interesanta:

"never say never"

8) :- :-

Edited by fire

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu stiu o reteta dar e super bun...am mancat dar nu in romania,americanii mor dupa el!!!

 

 

Asa si fiul meu, il vrea chiar de ziua lui de nastere!!!

Daca e Noiembrie ... e carrot cake/tort de morcovi sau placinte cu dovleac ceva de culoarea toamnei, ruginie sau portocalie ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

L-am facut ... desi am tras de timp si am ezitat: sa ma apuc sau nu dupa ce am cumparat deja toate ingredientele din cea mai buna calitate ca e pentru fiul meu!!! :doh:

Nici el n-a crezut ca o sa-l fac si a ramas surprins cat de bun a iesit, nici nu se compara cu cel din magazin sau cofetariile lumii de pe aici.

Reteta urmata a fost una de pe Google cu video din "JoyofBaking.com"

 

Carrot Cake Recipe:

 

1 cup (100 grams) pecans or walnuts = nuci de care ai in casa

 

3/4 pound (340 grams) raw carrots (about 2 1/2 cups finely grated)= morcovi cruzi rasi

 

2 cups (260 grams) all-purpose flour = faina alba pentru torturi

 

1 teaspoon baking soda = bicarbonat de sodiu

 

1 1/2 teaspoons baking powder = praf de copt

 

1/2 teaspoon salt = jumatate lingurita de sare

 

1 1/2 teaspoons ground cinnamon = una si jumatate lingurita de scortisoara macinata

 

4 large eggs = 4 oua mari

 

1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar = zahar tos

 

1 cup (240 ml) safflower, vegetable or canola oil (or other flavorless oil) = ulei de care ai in casa dar fara gust sau miros aparte ca de rancezit

 

2 teaspoons pure vanilla extract = 2 lingurite de extract de vanilie dar merge si 1-2 pliculete de zahar vaniliat care nu se gasesc in State in alimentari doar la straini

 

Cream Cheese Frosting: = crema cu care se umple si se acopera tortul

 

1/4 cup (57 grams) unsalted butter, room temperature = unt nesarat la temperatura camerei

 

8 ounces (227 grams) cream cheese, room temperature = branza de vaci la temperatura camerei

 

2 cups (230 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted = zahar pudra cernut

=

1 teaspoon (4 grams) pure vanilla extract = 1-2 pliculete de zahar vaniliat

 

1 teaspoon finely grated lemon zest (outer yellow skin) (optional) = optional 1 lingurita de coaja de lamiie rasa foarte fin

 

Pentru ca se dau si in grame cantitatile, e mai usor de urmarit reteta!!! si pe video se vede clar ce si cum face doamna!!!

 

Eu am substituit scortisoara cu cardamom, iar faina cu o varianta organica si n-am facut bine pentru ca faina organica este mult mai grea decat cea de tort si mi-a iesit si mai mult decat am vazut pe video si nu incapea in 2 din acele tavi mici doar in 3.

In reteta nu se considera ca si morcovii sint dulci cateodata!!! si de data asta au fost foarte dulci si nu le-am gustat nici eu ca eram cam satula de munca, de ras pe razatorul cel mai marunt!!! Am cumparat 1 kg dar mi-a mai ramas un pic. N-am decorat cu nuci ci cu zmeura, mure, kiwi si struguri ca am mult acasa, am si nuci nesparte dar n-am avut chef sa ma joc. Problema cea mai mare am avut cand sa-l pun la racit ca nu aveam cu ce sa-l acopar.

A iesit mai inalt si nu voiam sa-l distrug, am folosit o cutie de carton din care am scos 2 laturi ca altfel nu se racea, in congelator nu se pune si nici nu voiam.

Nu l-am acoperit nici eu cu crema peste tot, am lasat sa curga incet jos o parte din crema si e mai natural asa, dar a fost foarte placut la gust si culoarea de la morcovi superba.

Data viitoare fac doar jumatate din cantitati sa nu avem multe ramasite.

 

Read more: http://www.joyofbaking.com/CarrotCake.html#ixzz1ddWFJjR1

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

e bine de stiut reteta :) si mie imi plac prajiturile cu morcovi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

e genial tortul asta... eu de obicei il mananc fara frosting, ca-i tare gras asa. sau daca vrei neaparat crema, folositi crema de branza low fat (exquisa)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×