Sari la conținut
Forum Roportal
zod

Modele climatice - Clima perfecta si viata cotidiana

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pe unii ii deprima frigul, pe altii umezeala, iar pe altii intunericul hibernal si plafonul de nori. 

Am observat ca oamenii cand se muta dintr-o parte in alta a unui continent ori pe alt continent si doar pentru vacante, sunt interesati de modelul climatic. 

Este si normal daca ne gandim ca unii au nimerit in India ori Asia de sud-est in plin muson, fie inainte de muson in plina arșiță. 

Altii au plecat in pantaloni scurti din Australia si au ajuns in troiene in Europa. 

Chiar si deplasarea pe aceeasi latitudine poate aduce surprize calatorilor, de pilda pe aceeasi latitudine putem avea o vreme de primavara pe o parte a unei mari ori pe tarmul unui ocean si un timp de iarna veritabila pe partea cealalta, de pilda Europa de nord-vest versus Asia de nord-est. 

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pe teren romanesc sa vedem cati se muta in Comuna Suseni sau Joseni in Judetul Harghita, unde s-a masurat pe vremuri cel mai mult ger si frig din Romania, cele mai joase temperaturi.  Ultimul ger din an este pe la sfarsitul lui Mai iar de 15 Septembrie deja a inghetat pamantul!!!    Nici la Gheorgheni nu se inghesuiau, era transferati/repartizati doar SECURISTI, profesori, avocati romani, care au stat ca au prins un fir, o sursa din care s-au imbogatit pe langa salariul primit.   Atunci nu se punea prea mult problema climei si totusi, zonele maghaire erau evitate.

Au venit si aici sa dea concerte pe vreme de Muson: - Tina Turner cu Rolling Stones prin 1995 cand nici eu n-am stiu ce fel de vijelie, Apocalipsa ne loveste deodata intr-o dupamiaza din cerul senin.:mda: Nici ei n-au stitu ca inceput de Iunie in Arizona = coincide cu MUSONULde Vara pana la cel putin 5-10 Septembrie, si ei s-au mai plimbat prin lume. 

Noi din San Diego n-am stiut NIMIC despre Arizona!!!    Cand sa pornesc de acasa la TV a aratat ca drumul spre concert este distrus de toate alea ce arunca vantul puternic de la TIR-uri la CASE tot ce pote ridica va fi mutat ... si sa nu plecam din casa + acel concert nu se va mai tine cateva luni ca s-a distrus si scena ca era in aer liber ... dar biletele vor fi valabile mai tarziu, pretul era extrem de scump.  

Am avut matusa in Phoenix si nu mi-a vorbit de Muson ca ei erau la CANCUN in Mexico pana mult mai tarziu in SEZON in fiecare an.   Din 1987 cand din Omaha, Nebraska s-au mutat jos la ierni calde ca din 1957 au locuit in State, 40 de ani, dupa care s-au intors la Budapesta sa moara.  Era sora lui tata cea mai mica dintre copiii.   Nici la TV nu se anunta nimic atunci in acei termeni ca vine ceva de nemaivazut si trait de nimeni.   Stiam ca prin India de Est bate acest vant puternic MUSON, nu in DESERT ...

Urmeaza sa spal toate plapumele si tot ce a fost folosit iarna, ca se va usca intr-o veselie pe o caldura de cuptor in curte ca nu le vom folosi decat ... nu se stie cand. 

Ne pregatim de atunci pentru acest eveniment sa nu fie nimic ajurea in curte sa ne sparga geamurile sau masinile, nu se fac gratare in acest sezon sa nu arda toata Arizona, este strict interzis focul deschis!!!    Nici langa mort nu sint luminari sau in biserici si totusi se duc cu toti in Rai, dupa LUMINA ... romanii-si duc acasa batranii sa moara ca aici este complicat procedura, nu se tin cadavre in casa/apartamante mai ales.   Este considerat Vrajitorie!!!    Lumanarea se accepta de Valentine's Day cand indragostitii organizeaza o serata intima!!!  

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In zonele desertice actioneaza fenomenele El Ninio care aduc precipitatii abundente odata la mai multi ani. 

Pentru Arizona, Nevada, New Mexico, Texas si Mexic si traiectoria si puterea unor uragane. 

De pilda uraganele care intra bine de tot in Golful Mexic pe partea centrala, au toate sansele sa strabata partea de sud-vest a Texasului influentand clima pana departe spre New Mexico si chiar Arizona. 

Nu spun ca uraganele ar patrunde cu putere atat de adanc in interiorul continentului, insa ajunge pana in Arizona si Nevada sub forma unor furtuni bogate in precipitatii, uneori ploi normale, alteori mult prea abundente. 

 

R (1).gif

R (19).jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este foarte greu de sortat fenomenele naturale, din cauza spatiului foarte mare, nu se poate planifica nimic ca nu se stie in ce se va transforma vremea in minutele urmatoare.   

Vorbesc cu fii-mea in Los Angeles si prima intrebare - daca este cald la noi ca acolo ea moare de frig la 22*C si umiditatea aerului 80%  desi nu sta foarte aproape de Ocean. 

Pana ce la noi sint 30*C, au fost 40*C azi peste zi, dar umiditatea este de 24% din cauza norilor care trec deasupra Arizonei dar nu ploua ca sansele sint doar 4%, un vant slab le impinge nu conteaza in care directie. 

Am observat ca sint deshidratata, buzele-mi crapa pentru prima oara acest an!!!    Am revenit, dar deodata a venit caldura si am uitat sa beau mai multa apa. 

La mine in casa in living room langa perete, aproape peste tot este plin de apa potabila cumparat in sticlute de 500 ml, de mai multe feluri/brand names, ca de peste tot cumparam unde se anunta reducere de pret.  Pompierii cand au vazut rezervele noastre, ca a intrebat daca are cineva din vecini ceva de lipit o rana pe mana unui copil mic,  l-am chemat sa aleaga ca eu am si din ala o mare cutie.    Erau chemati pentru un accident nu grav, insa un copilas s-a ranit cu roata caruciorului si treceau pe acolo cand cineva din vecini a observat ca am iesit cu toti din casa sa fim de ajutor in caz ca putem.     

N-au mai vazut asa ceva la nimeni desi au fost in mii de case ... dar a spus si la seful sa se uite in casa ce am si sa fie anuntati cei mai batrani sa aibe rezerve de apa in casa ca este motivul #1 al mortalitatii in Arizona de Sud in orice anotimp.    Cand tuna si fulgera, doar n-o sa alerg sa-mi cumpar apa si altele, eu ma prepar din timp.   

O romanca mi-a criticat casa ca arata foarte urat ... tocmai de aceea a fost ultima oara la noi la masa!!!   Langa aragaz am multe containere cu apa pentru gatit, ceai, cafea.  Erau enervante pentru ea, pentru noi sint utili in activitatile zilnice.  Sint frumoase containerele ca le-m cumparat unele mai mari cu maneri dar am si de la Nescafe sau altele in care cumpar ceva.

In San Diego trebuia sa avem rezerve pentru cazuri de Cutremure, langa usa principala si ne aduceau aminte la TV sa improspatam rezervele sa nu expire conservele.   N-aveam treaba, copiii terminau rezervele inainte de expirare ca mi-au spus clar ca ei vor si altceva decat fasole si alte conserve, vor biscuiti, cereale, floricele gata de mancat, multe conserve de fruncte si multe alte dulciuri, dar apa potabila era accentuat in mod special sa avem din belsug.   

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In California in jumatatea sudica este un fenomen urat zic eu si datorat curentului oceanic rece si anume faptul ca se formeaza o pacla de ceatza care persista pana spre orele amiezei si astfel 14C ori 20C se pot resimti cu pana la 10-14 grade mai putin in functie si de vant. 

Cu privire la ploi, eu cred ca vor urma ani din ce in ce mai ploiosi si iata de ce:

Se pare ca oceanele inmagazineaza tot mai multa caldura pe care o cedeaza in atmosfera pe timpul iernii si astfel vortexul polar devine supra-accelerat tinand captiv aerul foarte rece pana spre primavara-vara, ceea ce face ca iernile sa fie secetoase, calde si fara zapada, in schimb aerul polar se amesteca cu aerul mai cald din sud abia in primavara-vara pe cand aduce multa umiditate si fenomene extreme spre zonele temperate ori chiar pana in zonele tropicale. 

Pe de alta parte o caldura mai mare in oceane si lipsa paturii de zapada care sa reflecte razele solare inapoi in spatiu, conduc la si mai multa caldura si mai multa umiditate in atmosfera si in final la o crestere a intensitatii si frecventei uraganelor si furtunilor. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

https://weather.com/news/weather/video/people-stranded-road-closed-by-wa-volcanic-debris-flow

Asta-i foarte interesant, trebuie deschis site-ul ca sint despre clima, curiozitati de ne-explicat.

La noi a fost cam fierbinte azi, si am avut de curatat in jurul unde punem filtrul in aparatul de Aer Conditionat si alte spatii al instalatiei de A/C ca de azi s-a schimbat vremea si ciocolata se topea in cutie.  In jur de Phoenix a plouat cate un pic macar, dar desi ne aratau norii, in centrul orasului n-au ajuns, doar in suburbiile capitalei.    A fost acoperit cerul, in alte parti al lumii se anunta ploaie.   A fost si un munte de praf in Sud adus de vant din Desertul Sonora, departe de aici.

A/C ne face viata foarte comfortabila vara, absolut peste tot este instalat acest aparat, este construit in casa, cladire nu mauale de agatat undeva, Clima se numeste in Europa, imi spuneau prietenii care ne-au vizitat.   Deja cu 75 de ani urma asa se construiau cladirile sa fie locuibile si teritoriile din Desert. 

In California insa nu vei gasi acest LUX decat in "case mari" al celebritatilor dar nu in toate ca n-au crescut cu asta si nu le lipseste.    Avem cunostinte care remodeleaza case si construiesc case noi dar fara A/C, nu zic ca nu costa dar fara parca nu se poate trai.  De asta se muta multi aici din toata planeta.   

Editat de The Unknown
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ciclonul devastator din Europa ajunge și în România. Distruge tot în calea lui

"Ciclonul devastator din Europa ajunge și în România.    În România, pe Transalpina este peisaj de iarnă în toată regula. Nămeții formați sunt atât de mari încât utilajele au reușit să deszăpezească abia jumătate din traseu, în 14 zile."

*Ce s-a intamplat in Italia se vede pe acest site, 8 morti pana-n prezent, dar cand apa se va retrage va fi mare surpriza, ca de obicei.   Vacantele se amana pentru anul viitor, eu nu m-as duce in locuri unde apa a spalat canalele, toate wc-urile si multe altele pana nu sint sigura ca au fost tratate acele orase.  COVID nu-i nimic pe langa ce se poate lua din aceste locuri infectate de toate alea.*     

https://news.yahoo.com/photos-show-catastrophic-floods-dramatic-161131449.html?fr=sycsrp_catchall

https://playtech.ro/stiri/ciclonul-devastator-din-europa-ajunge-si-in-romania-distruge-tot-in-calea-lui-707583?utm_source=CAPITAL&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Feriți-vă de fulgere! De ce trebuie să intrați urgent în casă atunci când vedeți fulgere. Recomandări de siguranță

*Ca se numeste El Niño sau alt nume are o furtuna cu descarcari electrice, sau cand nu se vad fulgerele de nori, pericolul de moarte este in spatele cortinei.

Chiar daca sinteti acasa NU faceti baie sau dus chiar daca baia n-are geamuri, nu umblati deloc in chiuvete cu apa, cel mai mare este riscul in aceste locuri.

De evitat sa stati langa geamuri sa admirati spectacolul, cateodata este ceva de nemaivazut, nu filmati si nu fotografiati, nu se stie ce s-ar putea intampla.

Adesea TV-ul se opreste deodata ca s-a taiat si curentul electric, un Radio cu baterii este recomandat de ascultat pentru eventuale instructiuni de la

Oficialitati despre vreme in curs.  Nu dureaza foarte mult o scena mereu, rar este toata noaptea si pe la noi de Muson.  De multe ori se vad in departari

fulgere dar nu se aude nimic, inseamna ca este la foarte mare distanta deja de noi evenimentul dar tot orizontul se lumineaza ca de zi de la un fulger sanatos!

Nu purtati bijuterii de niciun metal este recomandat, dar nici posete sau curele sau alte decoratii ca nu se merita riscul.  Folositi celularul in adapost nu afara

in asemenea conditii de vreme furtunoasa.  Se planifica si cumparaturile in acordanta cu timpul probabil ce se anunta.  Si a nu se sta in apa in curte!!!*  

"Atunci când căutați adăpost împotriva fulgerelor, specialiștii recomandă evitarea anumitor elemente naturale și structuri:

 

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×