Jump to content
Forum Roportal
no-user-name

Probabilitate colonizare sistem solar

Recommended Posts

Mercur - probabilitate de colonizare:  0% 

Cu atmosfera  lipsa si temperaturi de  427 °C ziua si   −173 °C noaptea, NICI VORBA!  La temperatura aia niciun metal nu poate rezista, asadar orice nava spatiala care ar ateriza acolo ar fi topita la lumina Soarelui.  Nici peste 5 miliarde de ani, nici peste 10 miliarde nu vom putea sa colonizam aceasta planeta avand in vedere ca doar rocile pot rezista acolo.   Din pacate nu vom putea niciodata sa facem minerit pe aceasta planeta.   

Venus -probabilitate de colonizare:  0% 

      

Chiar daca pare a fi sora geamana a Terrei, cu presiune atmsoferica de 90 ori mai mare ca cea de pe Terra,   temperatura de 460 grade Celsius, ploi acide,   si atmosfera compusa din dioxid de carbon,  este absolut IMPOSIBIL sa paseasca pe Venus  vreun robot , o racheta sau un rover fara sa fie strivit de presiune atmosferica densa sau topit de picaturile de ploi  cu acid sulfuric.    Nici peste un trilion de ani aceasta planeta nu va putea fi vreodata colonizata.  S-ar lua in calcul trimiterea unor baloane si zepeline care sa pluteasca deasupra atmosferei venusiene, dar ar fi inutil cand avem destul spatiu pe Pamant, mai ales  aer respirabil. 

 

Luna - probabilitate de colonizare -  90%

Luna se afla la o distanta mica de 384 000 km de Terra. Nu are deloc conditii  prielnice vietii, dar poate fi locuibila daca porti un costum de astronaut pentru protectie,  Luna avand temperaturi intre -173 grade C si 127 grade C.  Nu prezinta fenomene extreme, doar riscul de a fi bombardat de asteroizi.  Are resurse de helium-3, fier, siliciu, magneziu, aluminiu , calciu , particule de apa sau gheata,  mangan si titaniu.Daca vom construi o baza subterana sau un dom la suprafata, oamenii ar putea locui 1-2 miliarde de ani  pe Luna pana cand Soarele va inghiti Terra.Plus ca e la 3 zile de deplasat, poate mai putin daca am calatori cu  rachetele lui Elon Musk.  E foarte posibil ca in urmatorii 50-100 ani omenirea sa construiasca cel putin o baza pe Luna.  Este obiectul spatial cel mai usor de colonizat din tot sistemul solar.     Pana la urma au fost 12 astronauti pe Luna. 

 

Marte - probabilitate de colonizare - 50% 

Marte pare a fi fratele geaman al Terrei, dar este indepartat, distanta Terra-Marte fiind de   157,790,093 km aproximativ , 54 milioane km cand e cel mai aproape.  Ar putea dura intre 2 si 3 ani o singura deplasare.    Pe Marte sunt temperaturi mici intre -150 grade C la poli  si    20 grade C  la ecuator.  Cu toate astea, fenomenele sunt extreme- furtunile de nisip si praful pot periclita echipamentele sau  ar putea murdari si scurtcircuita panourile solare de exemplu, furtunile fiind electrostatice. Clar ar trebui construita o baza subterana.    Apa s-ar putea obtine de la polii inghetati,  solul martian, daca e fertilizat, ar putea fi util pentru cultivat cartofi.  Sunt destule metale ce ar putea fi valorificate pentru minerit si materiale de constructii, inclusiv praful martian ar putea fi util pentru betonarea bazei subterane.   Marte poate ca nu ar putea fi terraformat prea curand, dar in urmatorul  miliard de ani , cand Soarele va deveni o gigantica rosie si va inghiti Pamantul, temperatura de pe Marte ar putea creste, activitatea geologica si chiar campul magnetic ar putea fi reabilitate, deci Marte ar putea deveni locuibil pentru o scurta perioada de timp (timp de cateva sute de milioane de ani) , probabilitatea de colonizare crescand atunci  la 100%.  Dar pentru scurt timp pentru ca nici Marte nu va fi crutat de giganticul rosu care ii va ridica temperatura de suprafata la 1000 de grade C, suficient ca roca sa se topeasca.  

 

 

Europa -   probabilitate de colonizare 10%

Europa are un strat de gheata, si posibil un ocean de apa care sa sustina viata subacvatica, dar nu poate fi locuibila la suprafata din cauza impactului de asteroizi sau gheizerelor, plus temperatura de -200 grade C.    Radiatiile sunt in cantitate mare din cauza magnetosferei lui Jupiter.   

Ganymede - probabilitate de colonizare 15%

Ganymede e ca Europa, dar cu o suprafata mai solida, e cea mai mare luna din sistemul solar  si are  un relief mai aspru, posibil cu ocean subteran. Dar ca si Europa, e expus radiatiilor joviene si are temperatura de -140 grade  C.   Ar putea fi locuibil daca oamenii vor construi o baza subterana si chiar colonizabil atunci cand Soarele va deveni o gigantica rosie si va inghiti Terra si va supraincalzi Marte.  

Callisto-probabilitate de colonizare 10%

Aceleasi conditii ca pe Ganymede si Europa.    

Io - probabilitate de colonizare 0% 

O planeta de gheata vulcanica plina de dioxid de sulf si sulfura.     

 

Titan-probabilitate de colonizare 30%

O planeta  cu temperaturi de -190 grade C, ploi din metan,  atmosfera din azot si metan, plus lacuri din metan , cu atmosfera densa si suprafata lichida si cu apa inghetata   si deserturi.  Ar putea fi construita o baza subterana.  E mai locuibil ca Marte, dar este mai departe,fiind luna lui Saturn, aflat la  1,2 miliarde de km departare. Peste 2-3 miliarde de ani, cand Soarele va deveni o gigantica rosie, Titan s-ar putea incalzi si ar putea deveni locuibil pana cand Soarele va deveni o pitica alba in 5-6 miliarde de ani.  

Enceladus - probabilitate de colonizare 5% 

Ce este mai departe de Saturn e prea frig si inghetat ca sa fie locuibil si colonizabil, nici macar  intr-un   trilion de ani....

Titania -0% 

Miranda - 0%   

Triton -0%

Pluto - 0% 

 

Edited by no-user-name

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai descris Infernul sau Iadul dupa parerea mea.   Nu vor fi locuite acele planete niciodata de Pamanteni care nici aici majoritatea n-au nimic sa le apere de o catastrofa naturala.  Doar de filme fantastice sint bune acele idei inca pentru foarte multi ani.   Din ce fel de minereuri sa fie locuinte contra -190*C ... nici Iad-ul n-are caldura necesara sa tina in viata o fiinta umana.  Suna mai bine daca anunti ca vrei sa faci un film futuristic si cauti actori amatori ...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si daca incercam sa trimitem roboti cu constiinta umana transferata pe Marte si Titan   ..........e tot ceva.

Poate chiar cu nano-fibre care sa se regenereze constant si sa se replice in alti roboti.  

Fie niste rovere care sa contina date,informatii, istoria  omului si a planetei,  eventual imprastiem sonde spre toate sistemele solare apropiate. 

 

Eu cred totusi ca Luna va fi colonizata undeva spre finalul secolului astuia.

E la 3 zile distanta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 3 ore, no-user-name a spus:

Si daca incercam sa trimitem roboti cu constiinta umana transferata pe Marte si Titan   ..........e tot ceva.

Constiinta umana va disparea, doar inteligenta arficiala va ramane.

 

Ia uite ce zice acest cercetator:

https://www.unexplained-mysteries.com/news/337467/physicist-proposes-answer-to-fermi-paradox

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/9/2020 at 7:31 AM, no-user-name said:

Luna - probabilitate de colonizare -  90%

Luna se afla la o distanta mica de 384 000 km de Terra. Nu are deloc conditii  prielnice vietii, dar poate fi locuibila daca porti un costum de astronaut pentru protectie,  Luna avand temperaturi intre -173 grade C si 127 grade C.  Nu prezinta fenomene extreme, doar riscul de a fi bombardat de asteroizi.  Are resurse de helium-3, fier, siliciu, magneziu, aluminiu , calciu , particule de apa sau gheata,  mangan si titaniu.Daca vom construi o baza subterana sau un dom la suprafata, oamenii ar putea locui 1-2 miliarde de ani  pe Luna...

 

nu cred, experimentul Sphera a eșuat pe Pamant, va eșua cu siguranță și pe Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/9/2020 at 12:57 PM, no-user-name said:

Si daca incercam sa trimitem roboti cu constiinta umana transferata pe Marte si Titan   ..........e tot ceva.

Poate chiar cu nano-fibre care sa se regenereze constant si sa se replice in alti roboti.  

Fie niste rovere care sa contina date,informatii, istoria  omului si a planetei,  eventual imprastiem sonde spre toate sistemele solare apropiate. 

 

Eu cred totusi ca Luna va fi colonizata undeva spre finalul secolului astuia.

E la 3 zile distanta. 

mai bine să-i așteptăm pe ei să vină la noi

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice lac extraterestru are conditii optime pentru intretinerea unei baze submerse ori subglaciale. 

La cativa metrii ori zeci de metrii adancime in subsolul planetelor temperatura este constanta si agreabila. 

Nu inteleg de ce Marte ar avea 50% sanse de colonizare, iar Venus 10%, respectiv Titan 30%.

Venus este la fel de dificil de teraformat precum Marte, dar pe cand Venus ar fi al doilea Pamant, Marte nu ar putea primi niciodata acest statut. 

In plus Venus are deja o atmosfera de azot similara lui Titan, plus excesiv de mult dioxid de carbon care poate regenera mai multe atmosfere de oxigen cum avem pe Terra, mai exact 100 de bari adica 100 de atmosfere. 

Venus are si energia suficienta pentru reactiile chimice necesare terraformarii. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Venus n-are nici 0,1% șanse de colonizare. 

În schimb Marte, da. Probabil că Marte va fi prima planetă care va fi realmente colonizată - asta numai dacă treburile vor merge cât de cât binișor pe Terra.

Edited by Vriies
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×