Sari la conținut
Forum Roportal
no-user-name

Marea Depresiune din 2020

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Eu cred ca si daca nu era pandemia asta de COVID, tot s-ar fi ajuns la o criza economica. E un ciclu, odata la 10 ani izbucneste o recesiune in America de arunca toata planeta in haos.  A mai fost si in 1929-1933 cu marea depresiune, si in 1937-1938 ce a dus la New Deal,   , si in 1945 cand America a trebuit sa treaca de la economia militara la cea pe timp de pace (multi veterani intorcandu-se din razboi, erau someri),  si in 1957-1958 cand a fost un deficit,  in 1968-1969 cand s-a produs un deficit din cauza razboiului din Vietnam, si in 1973 cand statele OPEC au restrictionat comercializarea de petrol catre America, si in anii 1980-1982 cand a fost somaj mare, criza rezolvata de Reagan prin reducerea cheltuielilor si privatizare masiva,  a mai fost una mica cu dotcom bubble si 9/11,  si criza financiara din 2007-2009 dupa falimentarea unor banci prin speculatii bursiere, in UE fiind extinsa pana in 2011-2012.  Era logic sa  inceapa o criza noua in 2020.  

 

Problema e ca venea o criza mult mai grava decat cea din 2008. Una poate de calibrul marii depresiuni din 1929.

Halul in care guvernele  socialisto-liberale   (de la Obama. Hollande la Ponta)  au gestionat criza economica din 2008-2011 cu pomeni, masuri pentru stimularea  consumului, mariri de taxe, preturi si impozite, mariri nesustenabile de salarii si pensii, indatoriri aiurea la FMI, inflatie declansata,  suprataxarea bogatilor si intreprinderilor mici, monopolizarea impusa de corporatii si bancile mari..........toate astea au dus la criza in care ne aflam.   Asta in vreme ce politicienii de dreapta au incercat sa combata criza cu masuri de austeritate, fara succes, politicienii populisti de stanga au venit la guvernare si si-au batut joc.  

Iar daca nu era pandemia, atentia presei si a lumii era atrasa de criza economica acum. 

Tot la valuri de concedieri , taieri de salarii,  regulat preturi  si obligatia de a munci acasa s-ar fi ajuns. 

 

E posibil sa fi exagerat statisticile pandemiei  tocmai ca sa-i faca pe oameni sa munceasca de acasa pentru ca  munca la birou nu mai era sustenabila,se consuma prea mult curent.

Aparatul birocratic de stat  si sectorul serviciilor erau deja  supraaglomerate de personal.  Sunt munci pe care le pot face aplicatii de telefon pana una alta.   

Prea multi oameni cu facultati absolvite visau munca la birou, prea putini visau sa devina meseriasi ,  muncitori de fabrica, muncitori in constructii  sau fermieri, mai ales ca traim intr-o infrastructura cam deja invechita pentru zilele noastre la cati detin masini. 

Inovatia in ziua de azi insemna doar cate un model nou de smartphone lansat anual.   

Iar multi munceau putin , dar bine platit, ori munceau  mult si prost platit, in orice caz, fie ca erau incompetenti sau profesionisti, erau platiti in mod egal cu salarii minime. 

Occidentul  a ajuns sa depinda doar de productia din China.

Se producea in masa numai ieftinituri in graba si de proasta calitate promovate prin publicitate falsa.   

Se cheltuia prea mult pe campionate sportive, concerte puerile, cluburi, cazinouri, si mai ales in armament,   si prea putin in productie industriala, cercetare, educatie,   invatamant si sistemul medical. 

Planeta asta e deja distrusa de poluare si gunoaie. Daca ecologistii au ajuns sa scoata la inaintare un copil ca Greta care sa traga semnale de alarma, e clara treaba ca situatia e disperata.  

 

S-a ajuns in iarna 2019-2020 la un punct critic in care sistemul economic global avea sa sufere o implozie.

Depravarea, manelarismul si incultura au luat amploare in ultimii ani. 

Pur si simplu nu se mai putea .

S-ar fi ajuns la un colaps si poate razboi. 

 

Poate ca toata treaba cu carantina este de fapt un plan mondial  pentru redresare economica si prioritizarea chestiunilor cu adevarat importante. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

No user, amplitudinea subiectelor pe care le dezbati ma uimeste. Ai o gandire sistematica. Avand in vedere ca te preocupa problemele globale ale omenirii, ai merita sa lucrezi la ONU, UNICEF, OMS, institutii serioase. In ce domeniu te pregatesti sa fii de folos umanitatii in viitorul framantat ce va veni?

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca l-a tradus sau doar copiat de undeva.   In State NU este Depresiune dar el nu stie, datele care par a fi in ordine nu sint de pe listele oficiale, etc.

In biserici pocaite se mai scot asemenea instintari de speriat necunoscatori, lectura din Turnul de Veghere dar s-ar putea sa ma insel, dar seamana.

A mai fost cu ceva vreme inainte intr-adevar un mare eveniment bancar/financiar in State cand toti aproape au pierdul fondul de pensii privat 401K la care contribuia si firma cu suma egala cat a depus angajatul.  Ne-a nenorocit acea figura inaintea alegerilor presidentiale, Clinton partea 2-a, ca toti Capitalistii si-au scos banii de pe Stock Market si intr-o secunda am ajuns la ZERO, urmaream pe TV evenimentul financiar ca aproape toata america joaca.    Au fost dezpagubite doar bancile, ca sa nu dea faliment.   Asta a fost cea mai mare "alunecare de teren" din ultimi 25 de ani!!!

 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
8 hours ago, The Unknown said:

Eu cred ca l-a tradus sau doar copiat de undeva.   

 

 

Nu, e o postare (mai lunga) scrisa de mine dupa ce m-am informat de pe wikipedia. 

 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recessions_in_the_United_States#Great_Depression_onward

 

Quote

 

In State NU este Depresiune dar el nu stie, datele care par a fi in ordine nu sint de pe listele oficiale, etc.

 

 

 

Momentan, e recesiune. Si una grava.  E o  chestiune de timp pana cand va deveni o depresiune, dar va fi!    In 2021 se anunta un deficit de 1 trilion de dolari.  Si multi analisti spun ca nu o sa ne revenim economic  decat peste 5-10 ani.   Recesiunea actuala  provocata de pandemie  a provocat mai multe pagube  financiare  decat criza din 2008 si toate recesiunile de la 1938 incoace.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus_recession

Sunt deja 4 milioane de someri (pe data de 23 aprilie, acum cred ca sunt mult mai multi). 

https://fortune.com/2020/04/23/us-unemployment-rate-numbers-claims-this-week-total-job-losses-april-23-2020-benefits-claims/

Pandemia a omorat deja peste 70 000 de americani si a imbolnavit peste 1 milion.  

Sistemul medical e total coplesit. 

Se vorbeste despre cea mai grava criza interna prin care au trecut Statele Unite de la  .....razboiul civil american incoace. 

 

Nici in al doilea razboi mondial, nici cand a fost razboiul din Vietnam (cu miscarile de proteste hippie la pachet) , calitatea vietii a cetatenilor si muncitorilor americani n-a fost atat de profund afectata precum o face aceasta pandemia si actuala recesiune.  Plus ca razboaiele erau duse extern, departe de America, iar americanul de rand putea seara cand venea de la munca sa savureze o bere la pet cand avioanele americane bombardau Vietnamul cu napalm.  

Pandemia si mai ales efectele produse de recesiunea actuala declanseaza un adevarat razboi in interiorul Statelor. 

 

Editat de no-user-name
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De aici deduc ca doamna Unknown o duce bine, intr-o zona mai ferita de probleme, caci ea nu a aflat de criza. Se duce ea la magazinul de alcooale cu sotul, si nu vrea sa ia vin. Pai eu luam din toate vinurile cele mai scumpe, sa am in caz de apocalipsa.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
2 minutes ago, observant said:

De aici deduc ca doamna Unknown o duce bine, intr-o zona mai ferita de probleme, caci ea nu a aflat de criza. Se duce ea la magazinul de alcooale cu sotul, si nu vrea sa ia vin. Pai eu luam din toate vinurile cele mai scumpe, sa am in caz de apocalipsa.

Sunt barbat. 

Nu stiu de ce forumul asta mi-a dat rangul de "Trandafir" si nu stiu cum sa fac sa scap de el.Ori  forumul asta e de fapt   pentru femei?  

Editat de no-user-name

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Acum 3 ore, observant a spus:

De aici deduc ca doamna Unknown o duce bine, intr-o zona mai ferita de probleme, caci ea nu a aflat de criza. Se duce ea la magazinul de alcooale cu sotul, si nu vrea sa ia vin. Pai eu luam din toate vinurile cele mai scumpe, sa am in caz de apocalipsa.

Fiecare-si creaza cum vrea sa traiasca si face cum crede cu banii castigati.  In lumea financiara nu conteaza cat castigi, ci "pe ce cheltui" ... from there we go!!!     

 In magazinul  "Total Wine and More" noaptea n-am vrut sa merg singura inaintea inchiderii si precum n-am amanti, trebuia sa iau cu mine ce am gasit pe langa casa!!!   

Mie in acel magazin cel mai mult sticlele (goale)-mi plac, unele sint mai scumpe decat ce-i in ele!!!   Nu-mi place vinul in general, extrem de rar beau un pic de vin alb, la 10 ani odata.

Obisnuiam sa cumparam sa avem in casa dar s-au decolorat dupa ani, nedesfacuti au devenit apa.   Coniac sau altceva folosesc la marinat carne, in clatite sau alte compozitii de dulciuri.

Noi conducem zilnic masina, nu se poate altfel, nu riscam nimic, plus caldura de afara ... doar apa si zeama de varza bem pe langa ceai si cafea slaba!!!   Apocalipsa te ajunge daca te prinde politia cu alcool la volan.                                                                                                                                                                                                           

 

  • Like 1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

TRAGIC. Parca a devenit o certitudine izbucnirea unui razboi civil in urmatorii ani. America e practic in colaps in momentul asta.   

40 de milioane de americani someri. 

100 000 morti si 1,6 milioane de imbolnaviti de COVID. 

https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/05/21/40-million-americans-are-now-unemployed-we-desperately-need-a-plan-before-its-too-late/

Deja  actuala recesiune  a depasit Marea Depresiune care a lasat doar 15 milioane de someri in anii 1929-1933  .  

Iar acolo, proprietarii, daca vor sa te dea afara, te dau afara . Nu le pasa ca ai ramas fara job sau ca afacerea ta a dat faliment.  In rest, majoritatea, care au noroc, fie primesc mancare gratis pe cartela, fie cec de 1200 dolari semnat de Trump.   Trump inca se poarta de zici ca-i teatru de prosti, se lauda ca ia  hidroxiclorochină. 

Se chinuie sa o joace pe Maria Antoinette, pe principiul " nu aveti medicamente, bani de consultatii sau   aparaturi de respirat, pai duceti-va si beti detergenti, saracilor".  Ori e idiot, ori  e un criminal cu sange rece care chiar isi uraste votantii.  

  

 

 

 

Si mai tragic e ca si bogatii de acolo o duc rau. Elon Musk si-a pus la vanzare toate casele din Los Angeles.Initial am crezut ca o face ca sa stranga mai multi bani sa trimita primii astronauti pe ISS cu o racheta Falcon fabricata de SpaceX pe 27 mai ori sa investeasca in turismul spatial.

In realitate? 

Stie ce vremuri de cacat vin si trebuie sa-si stranga bani sa-si tina afacerile in picioare, avand de administrat si SpaceX, si Tesla, si Solar City, si Hyperloop,  si  Neuralinks. 

Editat de no-user-name

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×