Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
LIVEASAHB

FASCINATIA dragostei

Rate this topic

Recommended Posts

Ai intalnit o persoana care te fascineaza. Valul ti-a cazut de pe ochi. Pana acum te gandeai numai la tine. Acum ai descoperit o alta fiinta, o persoana ce ti-e nespus de draga. O persoana al carei farmec te-a captivat. O persoana care ti-e mai scumpa decat tine insuti. O persoana care ai dori sa-ti apartina toata viata si careia ai vrea sa-i oferi proiectele tale succesele tale, munca ta, iubirea ta. Cand esti langa ea te simti bine, cand esti departe ii simti lipsa. O lume noua ti se deschide in fata ochilor: lumea incantatoare a iubirii.

 

Intrebarea serioasa ce se pune este: pana unde trebuie sa mergi cu partenerul tau ? Pana la relatia sexuala ? Filmele erotice pe care le vezi pe toate canalele, revistele porno ce stau pe toate tarabele, te vor indemna sa faci acest lucru. Ba, din nefericire, si o educatie sexuala rau inteleasa tot intr-acolo te va indrepta. Ti se aduc si argumente "medicale" si "stiintifice".

 

Te poate incerca si un complex de inferioritate. Colegii tai, prietenii tai, au facut-o. De ce sa n-o faci si tu ? Eu iti spun sa n-o faci. Va veni si vremea sexului. Mai sunt tineri integri care n-o fac pana la casatorie. Daca esti cu adevarat barbat poti spune si nu. Multi adolescenti ii respecta tocmai pe cei care au curajul sa fie ei insisi, sa nu le pese ce spun altii, chiar cu riscul de a fi persiflati sau luati peste picior.

 

Duhovnicii, daca ar putea vorbi, ti-ar putea arata o multime de tineri care duc o lupta sustinuta si biruie. Chiar si medicii, daca sunt cinstiti, iti vor spune ca abstinenta nu-i daunatoare, ci dimpotriva. Doctorul Meyer scria ca: "pretextul fatalitatii pasiunii este o enorma minciuna, ale carei consecinte teribile strica omenirea... infranarea e posibila. Mii de oameni au dovedit-o. Au afirmat aceasta oameni care se bucura de cea mai mare autoritate si pe care nu-i putem acuza de exagerari. Nu lipseste putinta, ci vointa". ( Cf. Primavara iubirii, Alba iulia, 1994, p.27)

 

Sigur ca e foarte dificil, in relatiile cu prietena ta, sau cu prietenul tau, sa stii cat iti poti permite. Cand incepi sa-ti pui aceasta problema ai in minte un numar de comportamente concrete de la tinutul mainii, de la sarut si pipait, pana la relatii intime. Este foarte greu de stabilit dinainte limite precise.

 

Va puteti decide sa nu va angajati in relatii intime, iar jocurile sexuale care duc la acestea sa fie evitate. Emotiile insa, pot deveni atat de explozive si pasiunea atat de puternica incat sa fiti la un pas de cadere. Pe de alta parte, este firesc ca doua persoane ce se cunosc, se bucura una de cealalta si se pretuiesc, sa treaca de la gesturile timide de afectiune la sarutari si mangaieri.

 

Deci asupra acestui aspect al prieteniei ne vom opri in capitolul urmator, totusi anticipez ca meditarea serioasa la sensul vietii voastre, in calitate de fii ai lui Dumnezeu si purtatori ai chipului Sau, va va da o perspective corecta de abordare a sexualitatii in ce are ea frumos si creator. ( John Breck, Darul sacru al vietii, Cluj-Napoca, 2001, p.129)

 

Trebuie sa stiti ca instinctul sexual este un adversar violent si puternic. El te orbeste si te taraste inspre placeri josnice. Intr-un om fara vointa el isi atinge intotdeauna tinta. Si ce urmeaza ? Onoarea si demnitatea ta sunt daramate. Chipul prieteniei curate se intuneca si nu mai vezi in partenerul tau omul gingas pe care-l iubesti, ci un simplu instrument care-ti poate procura placeri.

 

Ochii tai sunt orbiti si nu vad in prietena ta pe posibila mama a copiilor tai. Ei nu mai vad decat grosolania. Nu mai vad in ea decat un obiect al placerilor pacatoase. Ajuns aici cauti sa afli si la prietena ta o dispozitie asemanatoare.

 

La randul ei si fata il private pe baiatul sanatos si fmmos, viril si atragator, doar ca pe masculul ce-o poate desfata "ca-n filme". De aceea prin atitudinea neglijenta, prin mangaieri, prin cuvinte erotice, prin imbracamintea sumara, ii atata pasiunea sexuala si-l excita, determinandu-l sa faca acest pas.

 

 

Amandoi vor un singur lucru: sa iubeasca si sa fie iubiti. Nu se gandesc ca "un hot" pandeste cu ochii avizi momentul in care sa Ie pangareasca fiinta. La inceput el e magulitor, insinuant, face aluzii discrete. Apoi devine insistent si obraznic. Daca unul din cei doi ezita, ii va spune hotarat: "aceasta e iubirea". Apoi va argumenta viclean: "daca m-ai iubi te-ai cuica cu mine". Apoi cu obraznicie diabolica: "Din cauza perceptelor depasite ce te opresc sa faci sex cu mine te las ".

 

Zadarnic unul dintre ei ar argumenta ca lucrul acesta e pacat, ca nu-i permis pana la casatorie, ca ceea ce-i pretinde e dezonorat, inima celuilalt ramane tare ca piatra. Pasiunea a facut din el un demon. Puterile naturale, necontrolate, se descatuseaza si aduc dupa ele ruina si triumful raului.

 

Nenorocit trebuie sa fie totusi tanarul, lipsit de vointa si de putere care se lasa in mainile instinctului. Instinctul are menirea sa fie rob si iata ca devine stapan tiranic si crud.

 

Omul a reusit sa stapaneasca fortele oarbe ale naturii obligandu-le sa-i slujeasca. Cu ajutorul focului prelucreaza metalele, cu forta apelor pune in miscare turbinele hidrocentralelor, prin dezintegrarea atomului declanseaza energii enorme, cu ajutorul calculatorului controleaza tot ce se intampla in lume. Daca omul stapaneste pamantul, n-ar trebui sa-si poata stapani si trupul sau ?

 

Exista lasi care capituleaza de la primul atac. Desi bine fecuti trupeste, vointa lor este foarte slaba. Ar trebui ca ei insisi sa se dispretuiasca pentru neputinta lor. Dar nu fac acest lucru, ci dimpotriva, socot act de mare bravura caderea lor in pacat. Argumentul pe care-l aduc este ca-i imposibil sa-ti invingi pasiunea si ca multi tineri fac sex fara sa-si puna probleme. Vreau sa va spun ca asa judeca oamenii fara vointa, oamenii care au renuntat la libertatea lor si au devenit robi ai pasiunilor.

 

Sunt de acord ca este mare si presiunea pe care cercul de prieteni, sau "gasca" o fac asupra ta. Dar trebuie sa stii ca si prietenii tai sunt sub aceeasi presiune ca si tine. Si ei sunt tentati, si indemnati sa ia droguri, sa fumeze, sa bea si sa faca sex pentru aceleasi motive pentru care si tu esti tentat s-o faci: pur si simplu le este teama sa fie "altfel". Le este teama ca data viitoare prietenul pe care-l admira atat de mult o sa-i lase de-o parte pentru ca "strica distractia".

 

Trebuie sa ai puterea sa fii tu insuti si sa le spui: "Baieti, daca vreti s-o faceti n-aveti decat, dar eu cred ca-i o prostie". Acesta este modul in care iti poti arata barbatia.

 

Recunosc ca lupta este foarte grea, dar biruinta este posibila. Parca-l aud pe Sfantul Apostol Pavel reprosandu-ne: "In lupta voastra cu pacatul nu v-ati impotrivit pana la sange" (Evrei 12,4).

 

In iubirea curata dintre doi tineri exista ceva gingas si sfant. Esenta iubirii partenerului tau sta in certitudinea ca se poate increde in tine. Aceasta incredere este oarecum o icoana a increderii pe care crestinii o au in providenta divina.

 

Incredere in taria ta de caracter, in barbatia ta, in iubirea adevarata a alesului, sau alesei inimii tale, il fac pe celalalt sa-si lege viata de tine. Vrea sa-i apartii pana la moarte. Nici nu-ti poti da seama cat de deceptionat este celalalt cand isi da seama ca omul in care si-a pus nadejdea este stapanit doar de pofte instinctuale.

 

Erai socotit ca om galant, pur si demn. Si cand colo te dovedesti badaran si obsedat de placeri minore. Prin atitudinea ta reusesti sa distrugi in sufletul celuilalt imaginea frumoasa ce si-o facuse despre tine. Se darama ceea ce ar putea fi temelie puternica pentru o viitoare casatorie.

 

 

 

N-am amintit, pana acum, decat in treacat de Dumnezeu. N-am amintit pentru ca am facut apel numai la logica ta nepervertita care-ti spune ca nu trebuie sa te pangaresti nici pe tine nici pe celalalt. Dar acum trebuie sa ne suim cu gandul mai sus.

 

Dumnezeu exista. Omul cu viata sfanta il simte si-L vede: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5,81). Dar chiar si omul care n-a ajuns la o performanta spirituala deosebita, avand o minte limpede, recunoaste existenta lui Dumnezeu. Mircea Eliade ne spune ca ne nastem cu simtamantul sacrului.( Istoria credintelor si ideilor religioase, vol.I, Bucuresti, 1991, p.9 ) Iar Inteleptul Solomon zice ca , "deserti sunt din fire toti oamenii care nu cunosc pe Dumnezeu si care n-au stiut, plecand de la bunatatile vazute, sa vada pe Cel care este, nici din cercetarea lucrarilor Sale sa inteleaga pe mester" (Intelepciune 13,1). Filosoful Petre Tutea afirma ca omul care nu crede in Dumnezeu este un biet animal care vine de nicaieri si merge nicaieri. (Intre Dumnezeu si neamul meu, Bucuresti, 1992,p.64)

 

Credinta in Dumnezeu are efecte revolutionare asupra modului nostru de a gandi si de a actiona. Ganditorul danez Soren Kierkegaard scria lucrul urmator: "O singura viata ai de trait. Daca, atunci cand vine moartea, se va constata ca viata ta a fost bine folosita, adica se va afla intr-o pozitie buna fata de eternitate, Dumnezeu sa fie laudat ! Daca nu, atunci situatia e ireparabila". ( cf. Wolfgang Buhne, Daca Dumnezeu ar exista cu adevarat, Editura Agape, 1995, p.6)

 

Dumnezeu are cu fiecare din noi un plan. Sfantul Pavel ne spune ca "voia lui Dumnezeu aceasta este: sfintirea noastra; sa va feriti de desfranare, ca sa stie fiecare din voi sa-si stapaneasca vasul sau in sfintenie si cinste, nu in patima poftei cum fac neamurile care nu cunosc pe Dumnezeu " (1 Tesaloniceni 4, 3-5).

 

Ce sa spunem atunci despre relatiile sexuale dezordonate, din afara casatoriei ? Sigur ca Dumnezeu iti respecta libertatea, dar tu refuzi sa-L ascuiti intr-un lucru foarte important.

 

Opinia lui Dumnezeu despre relatiile sexuale din afara casatoriei este foarte clara. Daca esti crestin trebuie sa crezi in ce spune Sfanta Scriptura. Iti dau un citat de acolo: "Cinstita sa fie nunta intru toate si patul nespurcat. lar pe desfranati ii va judeca Dumnezeu" (Evrei 13, 4).

 

Unul dintre cei mai intelepti oameni care au trait pe pamant este Solomon. Cuvintele pe care le voi cita din Pildele lui, desi au fost scrise cu aproape trei mii de ani in urma, sunt foarte actuale: "Odata stam la fereastra casei mele si priveam printre gratii si am zarit, printre cei lipsiti de minte, un tanar fara pricepere. El treceape ulita pe Ianga coltul casei ei (a femeii straine) si se indrepta catre locuinta ei. Era in amurgul serii unei zile, cand se lasa umbra si intunericul noptii. Si iata o femeie il intampina, avand infatisare de desfranata si prefacatorie in inima; Apriga si de netinut in frau, picioarele ei nu se mai odihneau in casa; Cand in casa, cand afara, stand la panda Ianga orice colt Ea il apuad si-l saruta cu o cautatura obraznica... El incepu sa mearga dintr-o data dupa ea, ca un bou la junghiere si ca un cerb care se zoreste spre capcana" (Pilde 7, 6-22). Metaforele graiesc de la sine.

 

Dumnezeu nu ne-a impus restrictii cinice, impiedicandu-ne sa fim fericiti, ci ne avertizeaza ca anumite comportamente ne sunt daunatoare atat noua, cat si prietenilor. De aceea ne spune prin inteleptul amintit mai inainte: "Bucura-te, omule, cat esti tanar si inima ta sa fie vesela in zilele tineretii tale si mergi in caile inimii tale si dupa ce-ti arata ochii tai, dar sa stii ca, pentru toate acestea, Dumnezeu te va aduce la Judecata Sa" (Ecclesiastul 11, 9).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cine a avut rabdare sa citeasca :doh: sa-mi faca si mie un rezumat, va rog!!!!!! :yes:

l-am citit pe fuga. in principiu....instiga la infranarea poftelor trupesti. asta am inteles eu :nep:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am citit :nep:

Nu toti viseaza sa te bage in pat dupa prima intalnire, chiar daca suntem invadati de porno-corisme.

Eu primul contact sexual l-am avut dupa 1 an juma de relatie...cui ii zic asta zice ca am fost nebuni si asta nu inseamna ca el era virgin....nuuuu...avusese hat femei :yes:

A fost una din nebuniile mele sa am 18 ani cand imi incep viata sexuala :doh:

Pasiunea, focul...nu tine o vesnicie si totul se poate controla cu ajutorul mintii :D

 

Niciodata nu am fost complexata ca amicele mele isi incepusera viata sexuala...eu sunt eu, ele sunt ele, fiecare decide pt trupul lui, nu pt a altora.

 

Nu stiu de ce dar eu inteleg ca tu vezi femeia ca un obiect sexual :nep:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eu am citit :doh:

Nu toti viseaza sa te bage in pat dupa prima intalnire, chiar daca suntem invadati de porno-corisme.

doar majoritatea :yes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu mirelutz..este o persoana credincioasa care nu este de acord cu cei care privesc femeia ca pe un obiect sexual. de fapt incearca sa deschida cateva noi laturi ale gandirii si sa inlature oarecum "desfranarea" de la care multi nu se dau deoparte

Share this post


Link to post
Share on other sites
doar majoritatea :yes:

Din pacate, da. sunt foarte putini cei care au rabdare sa astepte. Aceia chiar vor sa aiba o relatie serioasa. Sau macar una mai de lunga durata. Sau tin cu adevarat la tine, sau asa au fost educati, sa respecte o fata, sa-i respecte dorintele si principiile. Da'.. mai rar.

 

Eu sunt de acord cu abstinenta inainte de casatorie. Cineva spunea ca, daca ai si alte relatii inainte de casatorie, in patul tau nu veti fi doar tu si sotul/sotia, ci si toti cei care te-au cunoscut in felul asta inainte.

Si ce-i mai ramane sotului/sotiei din puritatea si curatia ta, ce mai pastrezi pentru el/ea daca ai risipit totul mai inainte, pe relatii in care da, ai pus suflet, dar care au fost trecatoare?

Altcineva spunea ca pe sot/sotie trebuie sa-l/o iubesti chiar inainte de a-l/o intalni. Sa-i dedici lui/ei toata educatia ta sexuala, sa zicem asa, sa-i dedici lui/ei gandurile tale si sentimentele tale, inima ta, sa te rogi ca sa-i poti fi jumatatea potrivita, ca sa-l/o poti iubi neconditionat..

Frumos, nu?

Unii ar spune ca-s idei anacronice..

Dar ce frumos e sa stii ca sotul/sotia te-a iubit numai pe tine intotdeauna, ca este pe de-a-ntregul al tau/a ta, ca nimeni nu l-a mai vazut asa cum il vezi tu..

Sunt multe de spus... Si imi pare rau ca emanciparea tinerilor din ziua de azi a ajuns atat de departe... Daca o pot numi emancipare...

Pentru mine sotul meu nu a fost primul decat in foarte putin aspecte. Si-mi pare rau.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super Amarena :yes: ...ai dreptate si asa e :doh:

 

Nu stiu de ce dar mie mi se pare mai bine pt un barbat sa mai aiba si alte relatii inainte, are un termen de comparatie si cand va face marele pas va fi convins ca a ales ce e mai bun :nep: , va sti sa-i ofere tot sa-si faca partenera fericita

Share this post


Link to post
Share on other sites
l-am citit pe fuga. in principiu....instiga la infranarea poftelor trupesti. asta am inteles eu :yes:

 

hmm, iata alt eseu, cum ar spune si dan- marius, nascut din copy/paste!

deci , nu mai am rabdare, as dori si eu un rezumat.

si ce zici tu floricica, instiga la infranare? ...pai sa mutam topicul !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×