Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Când proorocii de toate culorile politice,

din toate colturile lumii asa-zis civilizate, si-au dat cu parerea despre refugiati, te-a cuprins  spaima.

 

Unii au adoptat metoda jumatatii de strut, zicându-si, în barba catolica sau ortodoxa,  ca dracul nu-i chiar asa de negru si oricum nu exista reglementari internationale pentru calatorii cu barca pe Mediterana. Ce-o fi, o fi, la urma urmei. Doar n-o sa fim noi vinovati pentru aventurile altora.

Altii, mai ciufuti (Orban et comp., ca sa nu ne ascundem dupa cires), au declarat ca -i vina unora, ca altii trec haihui peste granite.

Asadar, sa se-ngrijeasca respectivii de problema. Si numai ei.

Câtiva, mai treji, au amintit ca nu poti rezolva o problema ale carei radacini nu se afla loco, decât daca o rezolvi dincolo, la origini.

Dar cine sa-i mai asculte? Isteria a acaparat masele de oameni.

 

 

În ultimii ani  se moare public in doua feluri: ori îti taie ISIS capul in direct, ori mori înecat.

Cu ISIS s-a lamurit rapid, au fost trasate sarcini de lucru, toata lumea e de acord ca trebuie sa fie de acord. Da, toti sunt de acord.

Rezolvarea? Ei, poftim! Doar razboaiele dureaza, ce va tot grabiti asa? Bun.

 

Cu înecatul însa e ceva mai complicat.

Psihologic, nu au tresarit decât câtiva atunci când mii de oameni se înecau pe capete in Mediterana, n-am vazut sa fi fost reactii de revolta, vreau sa spun revolta adevarata, nu mamaliga.

Când vecinul tau se târaste prin gradina, jumatate mort, sari garduri, chemi salvarea-popmpierii-politia, bagi 112 si-n timpul asta faci 5 lucruri deodata, doar-doar reusesti sa-l salvezi, doar-doar poti da timpul înapoi, vindeca, salva.

Da, cumva, cineva, undeva, în spatele scarisoarei si ciocanelului tau, îti spune du-te si încearca, fa ce poti, fa ceva!

Desigur, vecinul are alta culoare, alta ocupatie, alta religie, alte obiceiuri, alta convingeri.

E însa un om lânga tine, aflat pe muchie de cutit, e datoria ta (datorie, da) de om sa-ncerci sa faci ceva util, sa te deosebesti în felul asta de bucata de caramida arsa din gradina sau de frunza vesteda din copaci.

 

Toate astea nu s-au întâmplat în realitate, vecinul e lasat în continuare sa moara. Înecat.

Daca totusi scapa si ajunge, ca printr-o minune, la vreo granita, i se imputa prezenta.

Nu mai conteaza de ce a fugit, de ce a trebuit sa faca acest ultim pas, conteaza ca-i aici si deja suntem prea multi.

 

Stau si ma uit pe fereastra, e pustiu, nici tipenie de om. Ba da, unul face jogging cu castile-n urechi. Ce fain de el, are pista complet libera. Cine zicea ca n-avem loc? Hai, ca vreau s-aud date concrete, argumente.

 

Dar toate au un sfârsit.

Isteria  s-a mai domolit, politicul se ascunde rusinos dupa perdele, cetatenii încep sa rumege si sa-si puna unele întrebari mai consistente (în sfârsit).

 

De ce, cum asa, brusc?

Uite-asa.

 

Pentru ca undeva,  pe o plaja, a aparut Aylan.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cine stie cum s-ar desfasura lucrurile daca ar exista bunavointa.

 

Problema e exact cea pe care o descrii, ca exista formatori de opinie care agita sistematic, cu intentie, pentru a provoca haos. Si cum lumea ii asculta, situatia degenereaza.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

da

reteta clasica

avem imaginea simbol a tragediei

neputinta celor care ar trebui sa poata rezolva situatia

si corul extremelor care canta fiecare pe vocea lui

 

si vorba cantecului :"si n-am revolvat nimic"

Editat de -olivia-

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu ma intreb de unde naiba mai scoatem camasa cu 'drepturile omului' ?

In democratie parca era sfanta valoarea cu azilul politic, nu?

Cercle de silence e totusi alegerea unor oameni care au si ei cetatenia de EU.

 

In definitiv, or suntem oameni atunci cand ni se impune sa fim ( nu doar cand ne batem in piept de prea plinatatea valorilor noastre la rece)..or nu mai suntem.

Editat de stupid_me
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Parintii copilului sint de vina ca au pornit pe drum din Turcia fara sa faca actele de Canada si sa emigreze acolo daca erau acceptati. 

Zilnic mor copiii inecati in apa cainelui in curte sau intr-o galeata unde mama spala jucariile, in piscina ca scapa din casa copilul si nu-si da seama ce inseamna  unde paseste, ba altii mor de cancer ca n-au 10000 de euro sa le duca in Austria si in multe alte cazuri ridicole si nimeni nu se revolata sau face video sa ocoleasca planeta.   Si cati o sa mai moara  ... nu pentru ca eu nu sint de acord cu acest sistem de a blama Germania sau Suedia parca unde mai vor sa ajunga, dar vor mai muri de frig si de boli si de alte conditii de neadaptare la viata in zona rece cu care la fel n-au experienta.   

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Inteleg sa te ajut de buna voie, pentru ca iti cunosc situatia si vreau sa fac asta, dar, ceea ce se intampla acum, ma duce cu gandul la un ajutor cu japca. Si, sincera sa fiu, cu amar spun, nu sunt sigura ca vreau sa ofer un astfel de ajutor.

 

Eu stiu sigur ca nu vreau sa ofer ajutor cu japca. Inteleg fuga de razboi, inteleg ajutarea celor napastuiti.

Nu inteleg cand "napastuitii" fac ce vor ei.

 

Or sa ajunga in final in Germania... desi Austria a inchis granita cu Ungaria si ii tot da jos din tren, "refugiatii" primesc apa, mancare etc. de la politia ungara si ei le arunca de oftica si stau in tren scandand "Germania!", desi niste pasarele imi soptesc ca Germania vrea sa ii ia pe cei educati, iar pe restul sa ii imparta in tarile UE. Inteleg ca tragedia cu copilul a fost folosita foarte abil, ca-n vest oamenii avand mai putine greutati, se induioseaza usor, ca nu prea-s trecuti prin nasoale si l-au fortat prin petitie pe Cameron sa spuna ca "UK analizeaza ideea de a accepta mai multe mii de refugiati".

 

Slovacia ramane pe pozitii, Polonia o scalda, ca initial avea aceeasi parere cu Slovacia, Franta e biciuita de presedintele lor comunist sa nu faca gat si sa inghita, da' nu mai vrea de nicio culoare, Norvegia se uita urat, Suedia e... Suedia, Italia, Grecia si Ungaria se jelesc ca nu pot sa-i tina si astia tot vin si toti vor in Germania(acum cateva luni Merkel i-a explicat unei fetite care plangea ca va fi deportata impreuna cu familia ei ca Germaniei ii pare rau, dar nu ii poate tine pe toti, vad ca intre timp s-a sucit...), Macedonia periodic da cu jandarmii peste ei, Serbia si-a bagat piciorul si i-a lasat sa treaca linistiti, Bulgaria o sa inceapa sa tipe cat de curand, Romania e ferita de chestiile astea ca nu e in calea lor...

 

Colegii si cunoscutii mei de diferite nationalitati se intreaba cand or sa inceapa bombele sa explodeze si se uita urat la ce face Europa cu refugiatii. Gen, nu zice nimeni ca sa nu fie ajutati, dar sa fie facuta treaba organizat, nu sa fie lasati sa umble linistiti pe unde le vine si sa faca ce vor. O minoritate intr-adevar bate pe moneda pe cat de amarati sunt acesti oameni si ca au copii si ca bla-bla-bla, ignorand cu opacitate sau acceptand cu noduri in gat ideile oamenilor rationali care nu-s lipsiti de simtaminte, ci doar analizeaza mai bine solutia, care in niciun caz nu e sa fie lasati sa faca ce vor.

 

De ce ? Pe langa considerente de securitate (dracu stie cati teroristi sunt printre ei), e considerentul ca ei creeaza un precedent... Respectiv, daca asa ceva e posibil... nu-i nimic, se vor mai aduna si alte populatii si vor veni incoace zbierand Germania si trecand granitele statelor cu forta. Adica, daca se poate, de ce nu ?...

  • Upvote 5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Inteleg si accept multe, am si mila si compasiune pentru multe situatii, insa, acum, nu pot intelege incercarea asta de a pune pe umerii Europei (a oamenilor) un sentiment de vina pentru tot ce se intampla. Pentru ca, exact asta se intampla, baga acel copil in fata pentru a impresiona, pentru a stoarce lacrimi si vinovatie. De parca sunt eu vinovata de soarta lor, sau tu, sau alti oameni simpli.

 

 

poate ca nu suntem vinovati,

poate nu suntem direct vinovati,

dar razboaiele din zona se duc, s-au dus si se vor mai duce cu aportul occidentului.

 

câti europeni s-au pus de-a doua in ultimii 4-5 ani, împotriva razboiului din Siria?

nu s-au prea pus, pentru ca-i departe si nu ne prea intereseaza.

 

cândva vine si factura.  mai bine zis, a venit deja.

 

de acord cu bagatul in fata, chiar foarte de acord,

dar istoria e perversa si ne arata alta realitate.

masele, opinia publica, reactioneaza, daca reactioneaza,  doar când vad astfel de grozavii, adica in ceasul al 13-lea.

cine-i de vina pentru asta?  nici tu, nici eu, asa-i mersul.

 

Inteleg sa te ajut de buna voie, pentru ca iti cunosc situatia si vreau sa fac asta, dar, ceea ce se intampla acum, ma duce cu gandul la un ajutor cu japca. Si, sincera sa fiu, cu amar spun, nu sunt sigura ca vreau sa ofer un astfel de ajutor.

 

nu stiu cum e la voi,

aici nimeni nu te obliga sa ajuti, absolut nimeni.

toti cei care o fac, o fac la modul voluntar. atât.

fiecare îsi alege calea.

Cine stie cum s-ar desfasura lucrurile daca ar exista bunavointa.

 

Problema e exact cea pe care o descrii, ca exista formatori de opinie care agita sistematic, cu intentie, pentru a provoca haos. Si cum lumea ii asculta, situatia degenereaza.

 

de care haos vorbim aici, din Europa sau din Asia Mica?

 

in Europa nu prea vad haos mult, 

nici macar atunci când sute de mii de refugiati se plimba pe jos pe autostrazi. asta-i haos?

hai sa vedem dincolo, ce-i aia haos.

acolo unde stau oamenii in jumatati de blocuri bombardate, când îsi tata pusca cu el, sa nu-i moara copiii in timpul orei de joaca. vorba vine, joaca.

 

care-i haosul in Europa, ca eu nu-l vad.

stim ce-i ala haos sau nu stim?

da

reteta clasica

avem imaginea simbol a tragediei

neputinta celor care ar trebui sa poata rezolva situatia

si corul extremelor care canta fiecare pe vocea lui

 

si vorba cantecului :"si n-am revolvat nimic"

 

mai exista si alte nuante, în afara extremelor.

de rezolvat, habar n-am cum se va rezolva, vom trai si vom vedea. sau vor muri si vom vedea.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

exact ce ziceam pe celalalt topic, deja enorm de multi care ajung in Europa acum nu sunt refugiati de razboi, ci migranti economic.

 

nu are nimeni Control pe cine vine si de ce vine in Europa.

 

 

suedia a luat f multi azilanti in ultimii ani, de 10 ori mai mult. bravo ei! eu nu doresc sa ajunga si aici situatia din Se, se calca in picioare azilantii cu nativii, se ard biserici, se ard moschei, malmo a ajuns un ghetto si nu numai malmo. dintr-o tara pasnica, cu orase pasnice, au ajuns sa le fie frica sa iasa pe strazi.

 

 

am fost acolo, nu vb din ce arata presa, e teribil.

 

cat despre copilul ala, doamne fereste! niciun om intreg la cap nu doreste asemenea sfarsit nimanui, daramite unui copil!

dar , mereu exista un dar, ce pastele ma-sii i-a pus tac-su pe o barca de cauciuc sa faca pe fugacii? traiau in turcia, turcia nu e o tara aflata in razboi.

 

dar presa face multe, puteau sa puna prim plan copiii care au murit din caza gazarilor pe care le tot serveste aasad regime.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Olanda: 41.526 km². 16, 8 milioane.

Germania: 357.168 km². 80, 62 milioane.

Norvegia: 385.252 km². 5, 10 milioane.

Belgia: 30.528 km². 11, 2 milioane.

Franta: 640.679 km². 66, 03 milioane.

Danemarca: 43.094 km². 5, 56 milioane.

Romania: 238.391 km². 21, 72 milioane.

Austria: 83.871 km². 8,92 milioane.

 

Sa mai zic?

 

am inteles ca vorbesti de densitate.

 

Germania are acum 80, 62 milioane? te cred.

 

stii cât avea in 2008?   82, 11 mil.

în 2006?                      82,38   mil.

2002?                          82,49  mil.

 

daca atunci a fost loc, nu mai e azi, când populatia a scazut, de fapt?

ca sa nu mai vorbesc de faptul ca populatia e in continua imbatrânire, iar in urmatorii 20-30 ani vom avea 2/3 din populatie pensionari.

...in spatele carora isi vede neabatut de planurile lui.

 

Mi-e teama ca MH370 e mai important dpdv politic decat Aylan.

 

 

 

nici nu ma-ndoiesc de asta.

Parintii copilului sint de vina ca au pornit pe drum din Turcia fara sa faca actele de Canada si sa emigreze acolo daca erau acceptati. 

 

 

din Siria in Canada zici ? facând acte?

 

ce acte sa-si faca, Olga,

tu poate n-ai imaginea potrivita, acolo nu mai exista birouri, nici macar sa-ti faci vreo copie pe undeva,

exista doar mitraliere agatate de geamuri,

lasa actele Olga,

aia fug de-acolo sa-si salveze viata, n-au "timp" de facut acte.

 

pricepi diferenta?

Eu ma intreb de unde naiba mai scoatem camasa cu 'drepturile omului' ?

In democratie parca era sfanta valoarea cu azilul politic, nu?

Cercle de silence e totusi alegerea unor oameni care au si ei cetatenia de EU.

 

In definitiv, or suntem oameni atunci cand ni se impune sa fim ( nu doar cand ne batem in piept de prea plinatatea valorilor noastre la rece)..or nu mai suntem.

 

concret?

 

 niste pasarele imi soptesc ca Germania vrea sa ii ia pe cei educati, iar pe restul sa ii imparta in tarile UE.

 

zi-mi si mie de pasarelele astea, ca-s curios foc,

am impresia ca-s foarte rare, îti soptesc doar tie.

 

nu am auzit, pâna acum, nicio reglementare de azil care sa faca diferente pe educatie.

 

chiar e?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×