Sari la conținut
Forum Roportal
Cezara6

Principiul fericirii

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Epicur sustinea ca fericirea nu suprima normele morale. Credeti ca apetenta oamenilor poate sa nu fie pernicioasa pentru societate?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Deoarece placerea este primul dintre bunurile innascute, de aceea nu trebuie sa alegem orice fel de placere ar fi, ci adesea renuntam la multe placeri, cand din ele decurge o neplacere mai mare pentru noi. Si de multe ori consideram multe suferinte preferabile placerilor daca suportarea timp indelungat a unor chinuri ne aduce, ca urmare, o placere mai mare. De aceea, desi toate placerile ne sunt, in mod firesc, un bun apropiat, totusi, prin natura nu orice suferinta trebuie totdeauna evitata.(...) Atunci cand spunem ca placerea este scopul vietii, nu intelegem placerea viciosilor sau placerile ce constau in desfatari senzuale (...), ci prin placere intelegem absenta suferintei din corp si a tulburarii din suflet. Nu succesiunea neintrerupta de chefuri si orgii face o viata placuta, ci judecata sobra, cautarea motivelor fiecarei alegeri si respingeri ca si alungarea acelor pareri prin care cele mai mari tulburari pun stapanire pe suflet. Dintre toate acestea, primul si cel mai bun este intelepciunea." (Epicur-Scrisoare catre Menoiceus)

Da, dar la fel de bine se poate ca pentru a evita "absenta suferinte din corp si a tulburarii din suflet" sa recurge la fapte care ar afecta pe cei din jurul nostru

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic ca a sintetizat perfect Epicur. 

 

El se refera pesemne la oameni sanatosi psihic, care nu obtin satisfactie provocandu-le altora suferinta.

Cu alte cuvinte se refera la linistea sufleteasca, limpezimea gandirii, moderatia, bucuriile alese constient etc. Pentru ca atunci cand nu gandesti limpede, cand esti complet stapanit de un viciu, nu alegi constient (scriu eu cu tapul de Bucegi alaturi).

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu am înţeles prea bine dacă aici ar fi vorba despre concepţia filosofică a lui Epicur sau e vorba, pur şi simplu, despre fericire - la modul cel mai general.

În orice caz, având în vedere accepţiunea filosofică a termenului principiu (în gr. arche): 1. Început, punctul de la care începe mişcarea. 2. Acel ceva de la pornind un lucru este săvârşit cât mai potrivit scopului său. 3. Acea primă parte inerentă din care ia naştere un lucru. 4. Acela potrivit intenţiei căruia se produce o mişcare sau o schimbare. 5. Acel ceva care ne dă putinţa cunoaşterii unui lucru, cum este cazul cu premisele demonstraţiilor, deci având în vedere aceste accepţiuni ale termenului (date de Aristotel acu mai bine de 2000 de ani), după mine, principiul fericirii îl găsim chiar şi numai în propria noastră fiinţă. Sau am mai putea spune că fericirea e o stare de spirit. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu, nu se poate. Vorbeste despre absenta tulburarii sufletesti pe care o aduce intelepciunea. Un intelept nu obtine liniste interioara facandu-le altora rau. Problema e pusa bizar, nu prea inteleg cum poate fi evitata suferinta din corp afectandu-i pe ceilalti . Doar nu te doare mai mult decat in cot cel mult, daca nu ii afectezi pe ceilalti ? Ce ar putea sa te doara daca nu iei pe cineva la bataie, de exemplu ? Inima, capul ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fericirea e evolutionista. Acum depinde si la ce tip de evolutie ne referim. Daca ne raportam la cea darwinista, care e si cea dominanta in ziua de azi, atunci fericirea vine din supravietuire si reproducere. Daca ne raportam la cea teleologica, atunci aceasta vine din idealurile morale. Dar suntem inca intr-o faza primitiva a evolutiei si astfel evolutia teleologica isi face foarte slab simtite efectele in ziua de azi. Mai avem de evoluat cateva milioane de ani pentru a depasi cum trebuie evolutia darwinista si a intra bine in faza teleologica a evolutiei.

Editat de Abc2010ro
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu sunt, ca nu indeplinesc conditiile impuse de evolutia darwinista. Le indeplinesc pe deplin pe cele impuse de evolutia teleologica, dar dandu-se momentul temporal in care ne aflam, indeplinirea conditiilor evolutiei teleologice imi poate oferi doar 1% din fericire. Daca m-as fi nascut peste 1 milion de ani, as fi fost la fel de fericit cum sunt cei care fac sex in ziua de azi si au parte de iubiri eterne inca de la varsta de 16 ani.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×