Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Acamandur

Inteligenta Artificiala

Recommended Posts

Se chinuie cineva paici sa scrie un soft care invata, i-a decizi independent de operator sau variabile predefinite, actioneata in urma deciziilor si evolueaza de la sine? In urmatorii ani este inevitabil aparitia inteligentei artificiale care ar putea avea multe avantaje economice mondiale dar si dezavantaje. Oare vom evolua daca inteligenta artificiala va gandi in locul nostru?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Greu de spus ...iti trebuie pregatire omule ...

Inteligenta artificiala e un domeniu cu enorme implicatii asupra viitorului pe termen scurt, indiferent de posibilitatea / imposibilitatea crearii unei entitati inteligente pe un astfel de termen (10-20 ani).

Cercetari recente in domeniul inteligentei umane si al creierului sugereaza ca exista "ceva" care ne dirijeaza inteligenta, ceva net superior oricarui ansamblu de subsisteme care ar putea fi conceput sau imaginat de oameni. Acest "ceva" deosebeste CALITATIV creierul uman de orice masina pe care o putem noi imagina astazi

 

Exista voci care afirma faptul ca s-ar putea sa devenim o specie pe cale de disparitie daca ne jucam cu astfel de lucruri. Unul dintre cei care afirma aceste lucruri este culmea chiar cineva care se ocupa cu cosntruirea acestor creiere artificiale. Hugo de Garis, pe numele sau un fizician visator, care in prezent a pus bazele unui nou camp de cercetare, numit "evolveable hardware", care reprezinta un fel de darwinism electronic, a scris prin 2001 o carte, intitulata "The Artilect War". Carte in care vorbeste despre un eventual conflict intre doua categorii de oameni, pe de-o parte "terranii" - care sunt cei ce se opun cu totul si cu totul creari acestor masini extreme, nevrand sa-si asume riscul, si "cosmitii" cai care fac tot posibilul ca aceste masinarii sa prinda viatza. Hugo de Garis, in cartea sa argumenteaza mai bine ca nimeni altul, de ce acest "Artilect" - cum il numeste el (intelect artificial) va putea fi construit negresit. Acesti artilecti, spune el, vor putea fi cu mult pste niveul nostru din doate pdvd. Vor putea fi atat de evoluati incat ar putea ajunge sa ne considere o molima si deci, sa ne extermine.

 

Una din clasificarile sistemelor care poseda inteligenta artificiala:

- sisteme care gandesc rational

- sisteme care gandesc ca oamenii

- sisteme care actioneaza/se manifesta/interactioneaza natural

- sisteme care actioneaza ca oamenii

Share this post


Link to post
Share on other sites

deja a aparut primul joc multimedia bazat pe un program autosugestiv: un personaj Indyana Jones reactioneaza dupa un algloritm nou, nu mai are miscari prescrise si planse simultane pe mai multe variante de joc, pur si simplu isi gestioneaza independent miscarile si reactiile iar el chiar invata. nu vb de partea fizica a masinilor pt k e mult de studiat, dar totul pleaca de la programare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realizarea inteligentei artificiale constiente este inutila. Cu toate acestea se va realiza, din pasiune doar, nu ca ne-ar fi noua, fiintelor umane, de vre-un folos. Asta pentru ca nu se poate comercializa si exploata, din cauza faptului ca orice fiinta rationala constienta are drepturi si este demna de respect.

Daca vrem sa traim boiereste atunci va trebui sa cream masini cu ineligenta superumana, dar non-constiente. Aceastea sunt necesare si pentru noi si pentru noile constiinte aparute.

Edited by Florian_L

Share this post


Link to post
Share on other sites

intradevar, consecinte negative ar fi, poate dezastruase, dar uite ca tehnologia si curiozitatea totusi ne indruma spre acest pas...sti ka erau multe sf-uri in trecut care acum sunt banalitati si ma cam pune pe ganduri !!! Programare genetica avem, e un inceput; softuri semi 'ganditoare' avem, asta oficial. Deci se cam apropie ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar de as sti un astfel de algortim complex de fabricare (SW+HW), inca ma mai gandesc daca s-ar merita sa spun asta.

Ideea e ca toti suntem niste copii, care ne jucam cu notiuni uneori neinventate, cu idei inca nestudiate de batrani. Fiind mai tineri decat cvasi-indoctrina(N)tii, ne e mai usor sa ne jucam cu aceste unelte.

Mintea omului poate zbura mai departe decat orice lucru, obiect sau Fiinta.

S-a discutat de cel mai mare Roman. S-a incercat de cel mai Tare OM de pe pamant. Si, totusi, oricui, credincios sau nu, ii e frica sa dea cuiva cheile Naturii, chiar si pentru macar o clipa.

Periculos nu e cum gandesti, ci de ce gandesti. (Cel mai ieftin e sa NU!) Nu mai ai dreptul. Asta e adevarata Lume 9.

... o sa revin...!

Epoca robotilor inteligenti oricum va veni. Dar nu mai devreme de viitor...!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acamandur a scris: Se chinuie cineva paici sa scrie un soft care invata, i-a decizi independent de operator sau variabile predefinite, actioneata in urma deciziilor si evolueaza de la sine? In urmatorii ani este inevitabil aparitia inteligentei artificiale care ar putea avea multe avantaje economice mondiale dar si dezavantaje. Oare vom evolua daca inteligenta artificiala va gandi in locul nostru?

 

Un astfel de computer inteligent ar treebui sa ia locul lui Basescu. Daca un astfel de computer inteligent va fi pus sa ia decizii importante in locul guvernului sunt sigura ca nu vom mai merge la alegeri deoarece astfel de computere vor aparea in locul alesilor nostri si prima decizie sunt sigura ca va fi demiterea politicienilor. A doua va fi sa-i puna pe drumari sa faca treaba de calitate ori sa-i demita si pe ei si sa-i inlocuiasca cu roboti care sa munceasca zi si noapte continuu si in 10 ani toate drumurile Romaniei vor fi de o calitate nemteasca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Florian L a scis: Realizarea inteligentei artificiale constiente este inutila. Cu toate acestea se va realiza, din pasiune doar, nu ca ne-ar fi noua, fiintelor umane, de vre-un folos. Asta pentru ca nu se poate comercializa si exploata, din cauza faptului ca orice fiinta rationala constienta are drepturi si este demna de respect.

Daca vrem sa traim boiereste atunci va trebui sa cream masini cu ineligenta superumana, dar non-constiente. Aceastea sunt necesare si pentru noi si pentru noile constiinte aparute.

 

V-ati gandit ca poate noi oamenii am fost creeati de extraterestrii in acelasi scop din curiozitatea crearii unei masini inteligente apoi ne-au aruncat pe aceasta planeta. Nu vreau sa contrazic celelalte doua teorii cea a creatiei si nici ce-a darwinista dar ar putea fi si asta o teorie.

 

Ori ne-a aruncat aici ori au avut baza aici si apoi au descoperit o alta planeta cu viata si ne-au parasit aici.

 

Sunt sigura ca dupa ce vom crea aceste masini superinteligente le vom abandona ori aruncandu-le pe o alta planeta ori parasind noi Pamantul in cautarea altor planete.

 

Sunt sigura ca dupa ce vom crea aceste masini superinteligente le vom abandona ori aruncandu-le pe o alta planeta ori parasind noi Pamantul in cautarea altor planete ce contin viata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sa ne tinem daca o sa ajunga A.I-u sa capete "constiinta" si sa reactioneze independent :crazy:...noi o sa fim robotii atunci

 

Nu se stie sigur. Organismele superioare traiesc inpreuna cu cele inferioare iar simbioza este regula nu exceptia. Oricum aceste constiinte nu au cu ce se ocupa neavand nici un scop in viata, pentru ca nu simt durerea si placerea. Asa ca singurul lor obiectiv ramane sa ne satisfaca noua poftele. Sunt ca sunt niste indivizi foarte destepti dar blegi (pentru ca nu simt nimic) asa ca poti poti face cu ei ce vrei, vor executa toate ordinele "ca niste roboti". Daca vor fi programati sa aiba sentimente, atunci trebuiesc astfel conceputi incat sa fie fericiti sa ne slujeasca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×