Sari la conținut
Forum Roportal
tadayo

Crestinismul - inventat pentru a linisti sclavii?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

"Creştinismul nu a luat naştere ca o religie, ci ca un proiect guvernamental sofisticat, un fel de exerciţiu de propagandă folosit pentru a aduce pace în Imperiul Roman, susţine un om de ştiinţă.

Cercetătorul american specializat în studii biblice urmează să îşi facă prima apariţie în faţa publicului londonez, cu scopul de a prezenta o descoperire despre care el spune că demonstrează că povestea lui Iisus a fost inventată ca o formă de „controlare a minţilor” cu scopul de a-i subjuga pe cei săraci.

Deşi Joseph Atwill este conştient că această teorie va supăra pe unii credincioşi, el susţine că descoperirea lui este concludentă şi că este doar o chestiune de timp până când ea va fi acceptată. „Îmi prezint lucrarea cu o oarecare ambivalenţă, deoarece nu vreau să fac vreun rău direct creştinismului. Dar această informaţie este importantă pentru cultura noastră. Cetăţenii alerţi au nevoie să cunoască adevărul despre trecutul nostru pentru ca noi să înţelegem cum şi de ce guvernele crează istorii false şi zei falşi. Adesea, ei fac asta pentru a obţine o ordine socială care este împotriva celor mai bune interese ale oamenilor de rând”, a declarata acesta.

Cum şi de ce a fost creată această poveste?

„Secte evreieşti din Palestina, care îl aşteptau pe profeţitul războinic Mesia, reprezentau o sursă continuă de insurecţii în primul secol. Când romanii nu au mai găsit mijloace convenţionale de a înăbuşi rebeliunile, au schimbat tactica. Ei au presupus că modul în care ar fi putut să oprească activitatea misionarilor evrei era acela de a crea un sistem de credinţe concurent. Atunci a fost inventată «paşnica» poveste a lui Mesia. În loc să inspire războaie, Mesia a ales să întoarcă celălalt obraz, încurajându-i pe evrei «să-i dea Cezarului ce-i al Cezarului» şi să plătească taxele către Roma”, a mai explicat Joseph Atwill.

A fost povestea lui Iisus bazată pe o poveste a unei persoane reale? „Varianta scurtă de răspuns este nu. De fapt, el s-ar putea să fie singurul personaj fictiv din literatură a cărui viaţă provine din alte surse. Odată ce toate aceste surse sunt identificate, nu mai rămâne nimic”, susţine Atwill.

Cea mai intrigantă descoperire a lui Atwill a fost realizată atunci câne el studia „Razboaiele evreilor” de Titus Flavius Iosephus şi Noul Testament. „Am început să observ o serie de paralele între cele două texte. Chiar dacă, cărturarii au recunoscut până acum că profeţiile lui Iisus par a fi confirmate de ce a scris Iosephus în Primul Război Roman, eu vedeam mult mai multe. Ceea ce pare să fi omis mulţi cercetători este faptul că o serie de evenimente şi de locuri în care Iisus joacă un rol principal sunt mai mult sau mai puţin similare cu cele din timpul campaniei militare ale împăratului Titus Flavius, descrie de Iosephus. Aceste observaţii sunt dovezi clare ale unui model construit cu bună ştire. Biografia lui Iisus este, de fapt,construită pas cu pas pe baza unor poveşti anterioare, dar mai ales pe baza poveştii cezarului”

Cum se s-a trecut cu vedera acest lucru atât de mult timp?

„Multe dintre paralele sunt conceptuale sau poetice, aşa că nu sunt evidente. Până la urmă, autorii nu voiau ca orice credincios de rând să îşi poată da seama ce fac ei, dar se pare că voiau ca cititorul alert să realizeze asta. Un roman educat din clasa conducătoare ar fi recunoscut probabil jocul literar”, a mai explicat Atwill susţinând că el poate demonstra că cezarii romani ne-au lăsat moştenire un fel de puzzle literar ce ar fi trebuit să fie dezlegat de generaţiile următoare şi că soluţia puzzle-ului este „ Noi l-am inventat pe Iisus Hiristos şi suntem mândri de asta”.

Să fie acesta sfârşitul creştinismului?

„Probabil că nu, dar ceea ce face munca mea este să le dea celor care căutau o cale de ieşire permisiunea de a părăsi religia. Deşi, creştinismul le poate aduce confort unora, el poate fi şi foarte represiv şi dăunător, o formă insidioasă de control a minţii care a dus la acceptarea oarbă a iobăgiei, a sărăciei şi a războiului de-a lungul istoriei. Chiar şi astăzi, mai ales în Statele Unite, el este folosit pentru a susţine războiul din Orientul Mijlociu”, a încheiat Atwill.

Sursa

 

Aici puteti vedea un documentar despre cartea lui Atwill, tradus in romana

fymaaa.blogspot.ro/2013/06/mesia-cezarului-conspiratia-romana.html

Cartea o puteti citi aici, in engleza.

archive.org/details/CaesarsMessiahTheRomanConspiracyToInventJesus

Teoria are sens. Crestinismul te invata sa fii nonviolent. Ce ideologie mai buna putea fi folosita de catre curtea imperiala pentru a potoli rebelii din provincii (evreii, dar si galii, britii, care s-au rasculat de multe ori), popoarele invadatoare, sclavii din interior?

Rascoala lui Spartacus a lasat urme teribile in constiinta romana. Ca roman ti-ai fi dorit ca sclavii sa aiba o religie care sa le interzica o noua revolta. "Intoarce obrazul, plateste taxele, fa-ti datoria, indura, rabda, ca sa primesti rasplata in cer".

O astfel de religie ar fi putut imblanzi salbaticele triburi de la granita.

Iar exemplul evreilor, care nu au putut fi pacificati prin vorba buna, ci s-au rasculat pana ce Titus si Vespasian le-au distrus Ierusalimul, era tulburator pentru niste iconducatori ce doreau pastrarea linistii in Imperiu.

Teoria aceasta (flaviana) se potriveste si cu teoria Pisana, care afirma ca familia imperiala Piso a contribuit la elaborarea Evangheliilor, folosind ca sursa stoicismul greco-roman si o tragedie pierduta a lui Seneca.

E evident ca anticrestinii vor gasi teoria confortabila. Dar cum vor gasi teoria crestinii?

Editat de tadayosimasahiromidorikawa
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

noa ...mizerii de astea am inghitit destule. la ce-ar mai trebui una ?!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

E evident ca anticrestinii vor gasi teoria confortabila. Dar cum vor gasi teoria crestinii?

 

imao.gif

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu am citit încă lucrarea, nu ştiu dacă dovezile sunt clare, mai ales că unii împăraţi romani au fost destul de anticreştini, dar sunt clare două chestii:

1. Creştinismul a fost folosit pentru a linişti sclavii şi pentru a potoli poparele barbare din jurul imperiului;

2. Creştinismul iniţial a fost puternic modificat în slujba puterii politice de către Constantin.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De parca conteaza pentru ce anume a fost inventata una sau alta dintre religiile lumii (culte, secte sau asa numite nonreligii), conteaza un singur lucru, au fost inventate (de catre oameni).serenade.gif

Era sa uit, deci la aceasta:"de catre oameni", completez: tot asa cum si stiinta e inventata tot de catre trubadurii umanitatii; alta moda alti trubaduri pe alte acorduri muzicale:

http://www.youtube.com/watch?v=-gO8sc-dpbA

Din nefericire nu vom trai vremurile cand stiinta actuala va fi devenit atat de ridicola incat sa ne fie rusine de "epocalele descoperiri".close_tema.gif

Editat de povestea vorbei

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu am citit încă lucrarea, nu ştiu dacă dovezile sunt clare, mai ales că unii împăraţi romani au fost destul de anticreştini

 

Da, imparatii din vremea aparitiei si raspandirii crestinismului, si sunt destui, au fost anticrestini. Deci nu poate fi vorba de ei ca ar fi fost... promotorii crestinismului. Se poate insa sa fi creat aceasta religie romani fara functii importante, desi nu vad rostul; nu prea ar avea sens.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Faptul ca imparatii romani ar fi fost anticrestini este un mit. Mitul se bazeaza foarte mult pe legenda cu persecutiile crestinilor. Crestinii au avut la dispozitie inca din secolul IV timp destul ca sa rescrie istoria si sa se dea martiri.

A se vedea parabolele sfintilor cu martiri care fac fapte minunate, adica minunat aduse din condei si infrumusetate pana la loc comanda.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eh, nu sunt chiar un mit persecutiile. Adica, cred ca sunt destule consemnari istorice in ceea ce le priveste.

O sa ma documnentez mai mult pe tema asta si revin.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

www.jesusneverexisted.com/persecutions.html

 

Citeste articolul de mai sus.

 

In legatura cu afirmatia lui Tacitus ca Nero ar fi dat vina pe crestini pentru incendierea Romei si i-ar fi persecutat.

Tacit a scris cam prin 117. Incendiul s-a petrecut in 64.

El era anti-Nero fatis. A colportat toate barfele pe care le-au auzit.

 

"Crestinii" persecutati de Nero erau mai mult ca sigur evrei. Evreii erau dispretuiti in Imperiu la acea vreme. Cam prin acea perioada Seneca scria de evrei ca sunt plini de superstitii.

Evreii aveau obiceiul sa incendieze orasele importante din Imperiu, ca sa-i slabeasca puterea.. Era o forma de revolta, pentru ca Imperiul le slabea lor religia in tara lor si ii oprima.

Cu cativa ani inainte de incendiul din Roma au fost probleme cu un complot al evreilor care voiau sa incendieze un oras in Grecia.

Acele zvonuri cu incendiatori trebuie sa fi fost cu evrei. Crestinii nu aveau de ce sa dea foc Romei, pentru ca erau prea proaspeti pe piata.

Nero incepe sa fie absolvit in ultimii ani de catre istoricii moderni de acuzatia ca ar fi incendiat Roma el insusi.

Editat de tadayosimasahiromidorikawa
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×