Jump to content
Forum Roportal
Kilkoana

Scrisoare catre fiica mea

Rate this topic

Recommended Posts

Este mai mult adresata barbatilor. Sa zicem ca ar trebui sa scrieti o scrisoare fiicei voastre in care sa ii dati sfaturi cu privire la ....ce altceva, amor/barbatul perfect bla-bla-bla. O idee furata online, dar ma gandeam sa vad si ce ziceti voi.

Tata,cel mai important barbat in viata fiicei, ii da sfaturi despre cel de al doilea barbat important....adica sotul. Care el, trebuie ales.

Is curioasa, rog io frumos din sufletul meu pur de roportaliana sa postati ontopic macar 75%. Adica scrisori cu anume 10 sfaturi.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi place ideea, astept sa vad raspunsurile. Prevad raspunsuri de genul 'fa ce spune papa, nu ce face/facea papa'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ceva ce mi-a trimis si tata, pe vremuri. Scrisoarea lui Vlahuta catre fiica sa.

 

Să trăieşti Mimilică dragă, să fii bună, să fii bună pentru ca să poţi fi fericită! Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că mai întâi nu pot fi iubiţi şi al doilea… al doilea, de! Norocul şi celelalte pere mălăieţe, care se aseamănă cu el, vin de afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora, n-ai nici o stăpânire şi nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire, în tine răsare şi în tine înfloreşte şi leagă rod când ţi-ai pregătit sufletul pentru el. Şi pregătirea aceasta e operă de fiecare clipă. Când pierzi răbdarea împrăştii tot ce ai înşirat şi iar trebuie să o iei de la capăt. De aceea vezi atât de puţini oameni fericiţi… atâţia cât merită.

A, dacă nu ne-am iubi pe noi fără măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastra şi dacă ne-am dojeni de câte ori am minţit, sau ne-am surprins asupra unei răutăţi, ori asupra unei fapte urâte, dacă în sfârşit, ne-am examina mai des şi mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi, partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptură.

Se ştie că durerea este un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora.

Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce vrei. Şi văd că ai început să ştii şi asta. Doamne, ce bine-mi pare că ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi vina.

Aşa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei şi al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg, cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată, de câte ori deşertăciunea te îndeamnă să strigi: ”Uitaţi-vă la mine!”, dar mai ales aş vrea să scriu, de-a dreptul în sufletul tău aceasta: “Să nu faci o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşesti”. Nu e triumf pe lume, nici mulţumire mai deplină, ca o conştiinţă curată.

Păstrează scrisoarea asta. Când vei fi trăit cincizeci de ani ai să o înţelegi mai bine. Să dea Dumnezeu să o citeşti şi atunci cu sufletul senin de azi!

Te îmbrăţisez cu drag,

Alexandru Vlahuţă

Si am si o scrisoare pe care mi-a trimis-o tata acum vreo 11 ani, aceea conceputa de el, insa ma buseste plansul de fiecare data cand o citesc.

"sfaturile" celor ce nu-s tati le declar nule.

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

exista si scrisoarea lui Charlie Chaplin catre fiica sa Geraldine. merita citita, eu am citit-o :D

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta este o treaba foarte frumoasa si utila, daca ar exista o relatie apropiata tata-fiica.

De regula nu se intimpla asa, cu greu tatii pot accepta relatiile fiicei lor, dar sa le mai stie secretele indeaproape.

In plus le e teama sa spuna din propriile secrete, pt ca le afla si sotia.

 

Eu am propus asa ceva pe bune, dar n-a prins.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar va rog, nu va inghesuiti! laugh.gif

 

 

Acelasi topic as face si indreptat catre femei.

 

Nu as posta decat: 'Dragul meu, fa ca tine mereu, pentru ca este grozav cand iti poti asuma 100% succesul, dar si esecul. De neinlocuit! Si nu uita: la finalul zilei, cand pui capul pe perna, tu cu tine insuti trebuie sa fii impacat si multumit. Daca ai reusit asta, ai reusit totul.'

 

Eu o sa am baiat biggrin2.gif

Edited by **Alex**
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand tatal meu pleca in deplasare ne scria o scrisoare candva pe la mijlocul timpului dar ajungea aproape inainte sa ajunga el acasa.

Nu avea un vocabular prea dezvoltat, folosea putine cuvinte desi stia mult mai multe iar noi copiii radeam de simplicitatea randurilor si stilul foarte vechi de a se adresa familiei. Rare erau evenimentele atunci de scris pentru un barbat, noi eram doar "copiiii" nu indivizi separati. Acum e noroc cu textingul, nu trebuie sa fie nici prea corect sau citet, juma' engleza ... merge oricum.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era sa uit, acum scrisoarea de la tata este Testamentul, acolo se adreseaza individual membrilor familiei si batut in cuie este ce lasa mostenire la fiecare in parte, deci si la scumpa fiica daca a avut una.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehhhh, apoi sa mai asteptam,ca poate vreunul isi ia inima in dinti si se pune in papucii de tata de fata. Macar de joaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×