Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

  

14 membri au votat

  1. 1. Cat de mult va place numele dumneavoastra (de familie) actual?

    • Foarte mult.
      8
    • Mult.
      1
    • Suficient.
      4
    • Putin.
      0
    • Deloc.
      1
  2. 2. Cat de mult va place prenumele dumneavoastra?

    • Foarte mult.
      6
    • Mult.
      6
    • Suficient.
      1
    • Putin.
      1
    • Deloc.
      0
  3. 3. V-ati gandit sa va schimbati numele/ prenumele?

    • Mi-am schimbat deja numele/ prenumele pe cale administrativa.
      0
    • Mi-am schimbat deja numele prenumele pe cale judecatoreasca.
      0
    • Mi-am schimbat numele prin casatorie si imi place mai mult noul nume.
      0
    • Mi-am schimbat numele prin casatorie si imi place mai putin noul nume.
      0
    • Am divortat dar mi-am pastrat numele dobandit prin casatorie pentru ca imi place mai mult.
      0
    • Am divortat si mi-am reluat numele dobandit anterior casatoriei intrucat imi placea mai mult.
      1
    • Ma gandesc deseori sa imi schimb numele.
      0
    • Ma gandesc uneori sa imi schimb numele.
      0
    • Nu m-am gandit niciodata sa-mi schimb numele.
      10
    • Nu vreau sa spun sau nu se aplica in cazul meu niciuna dintre situatiile de mai sus.
      3


Postări Recomandate

In primul rand, probabil ca o sa ma intrebati de ce am deschis acest subiect in aria "Arta si Cultura", subaria "Limba si Literatura".

Raspunsul meu este ca numele proprii (de oameni, de animale, de locuri etc.) se pot intalni atat in lumea reala cat si in literatura, teatru, opera, cinematografie s.a.m.d.

Deseori numele proprii exprima creativitatea literara a oamenilor care le-au utilizat.

In anumite situatii numele proprii reproduc sau se aseamana (mai mult sau mai putin intamplator) cu anumite cuvinte din limba romana (indiferent de dialect), limba romana literara, regionala, arhaica etc. sau reproduc nume straine ori se aseamana (intamplator) cu anumite cuvinte din limbi moderne de circulatie "starnind" situatii placute/ neplacute sau caraghioase. Uneori, astfel de nume, fie prin forma lor proprie, fie prin asocierea numelui cu prenumele sau prin combinarea numelor de familie in cazul casatoriei conduc catre situatii amuzante sau neplacute (pentru purtator sau pentru cei din jur). In anumite situatii numele sunt cacofonice sau incalca anumite norme gramaticale.

 

In al doilea rand, probabil ca o sa ma intrebati de ce am adaugat un chestionar acestui topic.

L-am adaugat pentru a verifica in ce masura numele/ prenumele pe care il/ le purtam ne face/ fac placere (fie din perspectiva perceptiei noastre asupra propriului nume, fie din perspectiva modului in care credem ca altii ne percep numele/ prenumele). De asemenea, am considerat ca ar putea fi util sau interesant sa vedem cat de multe persoane au optat in mod voluntar pentru inlocuirea numelui/ prenumelui.

 

La acest topic putem discuta despre nume pe care noi le percepem ca fiind frumoase si interesante intalnite in arta, cultura sau in viata de zi cu zi.

De asemenea, putem discuta despre nume pe care le consideram rare sau ciudate ori despre nume amuzante, caraghioase, vulgare intalnite in arta si cultura ori in viata reala.

 

Desi nu tine in mod direct de aceasta arie, se mai pot discuta si diverse modalitati de schimbare a numelui/ prenumelui, precum si despre consecintele unei astfel de actiuni (consecinte care pot fi mai mult sau mai putin amuzante ori chiar tragice)...

 

Acest topic ar putea, de asemenea, ajuta pe cei care considera ca nu au un nume "frumos" sa inteleaga ca exista si nume mai putin estetice, sa invete sa isi accepte propriul nume sau, dimpotriva, sa fie stimulat(a) sa isi schimbe numele, dupa caz.

 

Cred ca toata lumea a ras de familia Fockers: Gaylord M. Focker (Greg) si Pamela Martha Focker/ Byrnes (Pam), precum si de nume "romanesti" haioase precum William Branza, Codrut Dumbrava, Puscas Marin, Viorel Mortu, Rozeta Ruptureanu, Joaca-Bine, Tara-Lunga, Buca, Bucila, Bucea, Mucea, Laba, Coi, Sula, Sulica, Pisdau, Flocescu etc. la care se adauga nume caraghioase de localitati precum Fundu Moldovei, Partestii de Sus si Partestii de Jos, Madulari, Dangau Mare ("dangau" este un regionalism care inseamna penis), Putureni, Sculeni, Iapa, Cracii Doamnei etc. precum si nume amuzante de animale de companie cum ar fi: Animal, Caine, Cutu, Pisica, Fa, Kitty, Pet, Petty, Baby, Darling, Cartus sau Glont, Homer, Diogene, Esop, Bonaparte, Cicero, Cartus, Bubastis, Madonna etc.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Harald, i got it! treaba cu domn' profesor...

 

 

on: Pupaza Virginica (am avut-o colega). Sper sincer ca macar s-a maritat, daca nu a schimbat numele din proprie initiativa.

 

Domn' profesor, Bogdan Popescu e numele tau real? si cum se face c-ai trecut de la 'pupa-ma-n fund' la un nume normal. Crdeam ca daca pleci pe mistocareala, o tii pe mistocareala. ce te-a facut sa-ti schimbi planul?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu incep sa cred ca orice nume a devenit rar intalnit, in afara de Alexandru, Alexandra, Andrei, Andreea, Bianca. Fara exagere, toti copii pe care ii stiu si sunt nascuti in ultimii ani- si stiu destui- poarta macar unul dintre numele enumerate mai sus. Cu exceptia fiicei mele, evident. :roll:

 

 

Asa, ca sa fiu si mai on, unul dintre numele care mi-au parut deosebite este Petrina. Mie mi se pare si frumos, nu i se pare insa la fel si celei care il poarta.

 

Dupa ce am votat, tin mentiunea ca din cauza caracterului meu "intromisiv" :roll:, as fi preferat ca voturile sa fie publice.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Harald, i got it! treaba cu domn' profesor...

 

 

on: Pupaza Virginica (am avut-o colega). Sper sincer ca macar s-a maritat, daca nu a schimbat numele din proprie initiativa.

 

Domn' profesor, Bogdan Popescu e numele tau real? si cum se face c-ai trecut de la 'pupa-ma-n fund' la un nume normal. Crdeam ca daca pleci pe mistocareala, o tii pe mistocareala. ce te-a facut sa-ti schimbi planul?

 

Care-i treaba cu Harald...? :read::search::haha::bb:

 

Bogdan Popescu este numele meu real, dintotdeauna. Ma rog, doar varianta simplificata fata de cele 4 nume pe care le-am primit la nastere... :secret:

Pe forum este Bogdan_Popescu (cu underscore "_"). Mai exista un utilizator pe acest forum cu nume identic dar fara underscore (cu spatiu intre nume si prenume). Pe acesta incercasem initial sa il utilizez dar era deja "luat"... :mda:

Iti spun de ce l-am ales. Pentru ca pe oricare alt forum am incercat sa imi utilizez propriul nume nu am reusit din cauza ca toate variantele de a scrie numele meu fusesera deja epuizate de altii care s-au inscris inaintea mea. Asa ca am profitat de ocazia de a-mi utiliza numele real pe acest forum...

Prima data utilizasem Pupa-ma_in_fond cand m-am inscris aici pentru ca acesta a fost ultimul nickname pe care l-am utilizat pe Forum Softpedia si pe care adminul acelui forum mi l-a banat stergandu-mi totodata toate topic-urile si mesajele pe care le-am scris sub acest nume, ceea ce m-a suparat teribil si asa am avut norocul sa descopar acest forum si sa ii las in plata lor pe cei de dincolo. Altfel probabil ca nu il observam. Aici insa mi s-a editat numele, ceea ce m-a suparat oarecum dar, mi-a trecut. Daca nu se intampla aceasta, atunci nu imi venea ideea sa utilizez numele meu real. Deci, intr-un fel, tot raul este spre bine. Sau poate ca pana la urma, imi voi relua numele Pupa-ma_in_fond cu speranta ca poate de data aceasta mi-l lasa in pace... :yu:

 

Dupa ce am votat, tin mentiunea ca din cauza caracterului meu "intromisiv" :roll:, as fi preferat ca voturile sa fie publice.

 

M-am gandit ca este mai bine sa nu se vada cine a votat ci doar ce a votat...

Aceasta ii va determina pe utilizatori sa isi exprime sincer opinia. ;)

 

In plus, fiecare dintre noi poate preciza printr-un scurt comentariu la topic ce variante a ales, daca doreste acest lucru, eventual motivand alegerea sau oferind anumite detalii suplimentare...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Doi jurişti au adunat într-o carte toate credinţele şi concepţiile legate de nume, prenume, porecle şi pseudonime, oprindu-se şi asupra evoluţiei acestora de-a lungul timpului, scrie nouzhd.ro.

 

În volumul, intitulat "În constelaţia numelui", Paraschiv Peţu şi Ionel Torja au inclus şi o listă inedită a celor mai ciudate, haioase dar şi obscene nume pe care le poartă românii, alături de numele cu care celebrităţile îşi botează copiii, scrie nouzhd.ro.

 

În Anuarul Statistic al României figurau prenume ca Paracetamol, Termopan, Împărăteasa, Papanaş sau Televizor.

Şi numele de familie ale românilor atrag nu doar atenţia, ci şi zâmbetul – au descoperit autorii cărţii. Potrivit Anuarului Statistic al României, zeci de concetăţeni ai noştri au nume de animale, păsări, ţări, fructe, instrumente muzicale, organe anatomice, culori, copaci şi multe altele.

Cele mai frecvente sunt Curcă (purtat de circa 4.600 de persoane), Păsărică (1.600), Bucă (2.996), Bucilă (228), Coi (3), Mortu (581), Pipi (226), Curu (6), Bounegru (611), Boubătrân (119), Puţică (244), Regulatu (27), Sfârc (16), Găinaţ (61), Bulan (7), Gunoi (50), Jegu (90), Nespălatu (71), Găleată (276), Castron (25), Belibou (507), Labă (880), Flocea (1.728), Sulică (540), Muia (233) sau Oasenegre (109).

 

În România trăiesc şi 22 de persoane care se numesc Ministru, iar alţi 10 români se mândresc cu numele Preşedinte. La fel de neobişnuite sunt şi Beţivu (purtat de 219 români), Prostu (1 persoană), Nebunu (850), Blegu (515), sau Expertiză (1), Justiţia (2), Poliţia (3), Facultatea (2), Farmacia (1), Portocala (65), Lămâia (18) şi Semafor (1). Un cuplu de români a decis să-şi boteze copilul nici mai mult nici mai puţin decât Hitler.

 

Sursa: http://oradetimis.or...ate/2012/09/04/

 

Vedeti si: http://bravonet.ro/b...nia/2009/11/19/

Editat de Bogdan_Popescu
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ma rog, doar varianta simplificata fata de cele 4 nume pe care le-am primit la nastere.

 

Trei prenume si un nume? Doua nume si doua prenume?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Cele mai frecvente sunt Curcă (purtat de circa 4.600 de persoane), Păsărică (1.600), Bucă (2.996), Bucilă (228), Coi (3), Mortu (581), Pipi (226), Curu (6), Bounegru (611), Boubătrân (119), Puţică (244), Regulatu (27), Sfârc (16), Găinaţ (61), Bulan (7), Gunoi (50), Jegu (90), Nespălatu (71), Găleată (276), Castron (25), Belibou (507), Labă (880), Flocea (1.728), Sulică (540), Muia (233) sau Oasenegre (109).

 

:swoon: Sfinte Sisoe si Maica Precista!

Cunosc si eu o fosta domnisoara Flocea. Acum se simte usurata, si-a cunoscut iubirea vietii ei, in persoana domnului Purcea... ei i se pare mai ok decat numele de domnisoara.

 

 

În România trăiesc şi 22 de persoane care se numesc Ministru, iar alţi 10 români se mândresc cu numele Preşedinte. La fel de neobişnuite sunt şi Beţivu (purtat de 219 români), Prostu (1 persoană), Nebunu (850), Blegu (515), sau Expertiză (1), Justiţia (2), Poliţia (3), Facultatea (2), Farmacia (1), Portocala (65), Lămâia (18) şi Semafor (1). Un cuplu de români a decis să-şi boteze copilul nici mai mult nici mai puţin decât Hitler.

Pe astia nu i-au iubit mamele lor inca de la nastere, altfel nu-mi pot explica. :stars:

Editat de `Andreea

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Voiam sa vad daca suferim de-aceeasi boala.. eu am doua de-alea, doua de-alea.

 

in persoana domnului Purcea...

 

:haha: cu accent pe u sau pe a?

cateodata viata-i chiar hilara.

 

 

Pe astia nu i-au iubit mamele lor inca de la nastere, altfel nu-mi pot explica.

 

etnii minoritare (inca)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×