Sfaturi pentru sanatate la inceput de toamna

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3735

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zilele calduroase s-au sfrarsit si a sosit toamna. In aceasta perioada a anului se petrec transformari spectaculoase in natura de care oamenii nu sunt scutiti. Corpul uman trebuie sa se adapteze la frig, se micsoreaza ziua iar organismul trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca urmeaza multe zile intunecoase si reci pana cand lumina soarelui va mai straluci cu putere pe cer.

toamna

Toamna determina probleme de sanatate

Durerile de cap si de oase, nasul infundat, racelile repetate, durerile de gat si oboseala continua fac viata un chin pentru cei mai sensibili dintre semenii nostrii. Toamna se da startul sezonului gripelor si al racelilor din cauza faptului ca ca petrecem prea mult timp in interior, intr-un spatiu lipsit de umiditate, facand schimb de germeni intre noi. Fluctuatiile de temperatura, umiditatea si presiunea atmosferica specifice toamnei pot afecta sistemul imunitar chiar si a celor mai rezistenti dintre oameni.

Probleme de sanatate toamna

Pentru ca plamanii sunt cei mai sensibili toamna, a venit vremea sa faci tot posibilul pentru a preveni tusea, nasul infundat, durerile de gat dar si toate pleiada de simptome suparatoare asociate racelilor. Toamna, toti cei care au plamanii sensibili, predispusi sa faca bronsita, pneumonie, sau emfizem pulmonar, trebuie sa ia masuri pentru a-si reduce vulnerabilitatea la aceste boli pana nu incepe iarna.

Evita curentul si brizele puternice

Temperaturile sunt in scadere, serile sunt tot mai reci iar vantul bate cu putere. In aceasta perioada a anului, trebuie sa te feresti pe cat posibil de vant si de curentii reci care te-ar putea imbolnavi. Pentru a nu raci de la prima pala de vant, acopera-ti gatul, si protejeaza-ti de frig incheieturile si gleznele. Cele mai multe raceli incep atunci cand un organism cu sistem imunitar deficitar este expus la frig.

raceala-toamna

Toamna este sezonul racelilor si al gripelor



Toamna este insotita de probleme suparatoare{title}

Evita uscaciunea din aer

Toamna, vantul care bate cu putere si frigul creaza aer uscat, care afecteaza pielea si plamanii. Tendinta naturala spre uscaciune specifica toamnei este amplificata si din cauza faptului ca oamenii dau drumul la caldura in casa, masina sau la birou pentru a scapa de frig. Piele si plamanii nu agreaza uscaciunea din aer, deci este recomandabil sa bei cat mai multe lichide pentru a nu te deshidrata.

Evita alimentele picante

Pentru ca plamanii devin foarte sensibili toamna, ar fi o idee buna sa reduci cantitatea de alimente picante din mancare altfel risti sa-i iriti. Ca si rezultat, plamanii iritati vor fi mai sensibili la germenii patogeni.

fructe si legume

Fructe si legume ce trebuie consumate toamna

Fii atent la felul cum te simti

Este important sa dai atentie semnalelor de alrma pe care ti le trimite organismul. Ia masuri preventive imediat ce incepi sa simti ca vei raci. Echilibrul este cheia sanatatii tale in timpul toamnei. Il poti obtine consumand multe fructe, legume, cereale dar si condimente in cantitati moderate. Printre elementele cu efecte benefice asupra organismului toamna se numara mere, pere, varza de Bruxelles, dovlecei, brocoli si ceapa.

Ai grija la alergii

In pofida faptului ca sosirea sezonului ploios este o veste buna pentru cei care sufera de alergii (ploaia curata aerul de polen), ulterior devine o adevarata pacoste. Mormanele de frunze umede cazute se trasforma intr-un veritabil incubator pentru cel mai problematic alergen al toamnei: mucegaiul. Chiar si cei care nu sunt alergici la mucegai pot suferi din cauza toxinelor si a compusilor organici volatili produsi de mucegai. Printre aceste reactii se numara probleme respiratorii, dureri de cap, ameteli, nasul rosu cu secretii abundente, ochii umflati, astm, etc.



Toamna poti avea probleme reumatice{title}

Vezi ce faci cu problemele reumatice

Bolile reumatice cum ar fi artrita (inflamatia unei articulatii) sunt foarte comune toamna, fiind cauzate de expunerea la temperaturile scazute. Baile fierbinti, acupunctura, unguentele atiinflamatorii sau analegzicele pot diminua durerile suparatoare cauzate de artrita. Durerile de incheieturi aparute toamna pot fi evitate cu suplimente de vitamina B si de calciu. Acestea mentin mobilitatea articulatiilor si a muschilor.

dureri-articulare-toamna

Toamna, durerile articulare sunt datorate frigului

Cum sa ramai sanatos toamna
  1. Relaxeaza-te. Adeseori, toamna determina schimbari ale starii de spirit si depresii. Pentru a preveni aceste probleme, trebuie sa dormi mult, sa bei ceaiuri calmante seara, sa faci bai fierbinti si sa mananci cat mai sanatos pentru a-ti intari sistemul imunitar.
  2. Nu exagera cu muncarea. Nu fa abuz de carnuri afumate, sarate sau picante. Bea multe sucuri de fucte si apa plata si nu uita sa faci sport.
  3. Nu-ti ignora sanatatea. Atunci cand ignori primele simptome ale unei boli, aceasta se poate transforma intr-o pacoste pentru organismul tau toamna. Daca ai palpitaii, dureri si probleme cu respiratie, este bine sa consulti cat mai repede medicul.

sport toamna

Fa mult sport toamna