Personalitatea extrovertita

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22801

Voteaza & Distribuie

Descriere

Chiar daca termenul „extrovertit" este folosit pentru a desemna o persoana care socializeaza cu usurinta intr-un context neoficial, definitia sa tehnica tinde sa difere. In psihologie, o persoana extrovertita este o persoana preocupata mai degraba de realitatile practice ale vietii decat de limitarea la gandurile si sentimentele interioare. Practic, o persoana cu trasaturi de personalitate extrovertita tinde sa fie mai interesat de ceea ce se intampla in jurul lui.

Caracteristicile de unui extrovertit

Daca intalniti o persoana cu o personalitate expansiva, care adora sa petreaca si sa socializeze, e foarte probabil sa fie o persoana extrovertita. Acestor oameni le place sa fie mereu printre oameni si sunt cel mai adesea in centrul atentiei oriunde ar merge. Acest lucru depinde, insa, de gradul de extrovertire. Unora nu le ia mult timp sa socializeze, in timp ce altii au nevoie de ceva timp pentru a se obisnui cu mediul. Cu toate acestea, odata ce se simt confortabil, vor sti cum sa atraga atentia asupra lor. Daca aveti o astfel de persoana in preajma, sansele de a va plictisi sunt destul de mici. Sunt inzestrati cu abilitati excelente de comunicare, care ii ajuta sa vorbeasca si sa se inteleaga cu oamenii din jurul lor destul de bine.

Trasaturile unei personalitati extrovertite

Spre deosebire de introvertiti, extrovertitii rareori au inhibitii, si chiar acest lucru sta la baza unei personalitati increzatoare in sine. Acesti oameni entuziasti, uneori exagerat de entuziasti, sunt intotdeauna prezente pozitive la orice fel de adunari sociale. De foarte putine ori le este greu sa se integreze intr-un grup nou, deoarece extrovertitii sunt destul de priceputi cand vine vorba de a-si face noi prieteni. Natura lor lucreaza in favoarea lor deoarece scot ce-i mai bun din oportunitatile care le ies in cale, fara sa-si puna intrebari cum ar fi : "dar daca?" sau "ce-o sa se intample daca?". Tendinta lor de a spune tot ceea ce simt ii poate ofensa pe unii, insa lumea trebuie sa inteleaga ca aceasta este firea lor.

Luand in considerare aceste trasaturi de personalitate, extrovertitii se simt mult mai confortabil in adunari sociale mari decat in intimitatea camerei lor. Acesti oameni se descurca si reusesc cel mai adesea in posturi care necesita interactiunea cu oamenii. In societatea occidentala, oamenii cu trasaturi de personalitate extrovertita sunt adesea considerati a fi superiori omologilor lor introvertiti. Exista insa multi care au impresia ca a fi o persoana extrovertita este o tulburare de personalitate, insa e doar unul dintre tipurile de personalitate pe care le poate avea un om.

Trebuie sa intelegem ca toti avem trasaturi atat extrovertite cat si introvertite. Cea care este dominanta formeaza natura individului. Un individ care afiseaza trasaturil de personalitate extrovertita cand se afla in sanul familiei sale, poate sa nu se comporte la fel cand vine vorba de colegii sai de birou. Conceptul cum ca extrovertitii sunt mai fericiti decat introvertitii este un alt mit, deoarece ambele grupuri au surse diferite de fericire. Introvertitul isi procura aceeasi cantitate de fericire prin lectura, de exemplu, iar o persoana extrovertita prin mersul la petreceri. Dominarea fiecareia dintre trasaturi poate avea propriile sale avantaje si dezavantaje, si, prin urmare, trebuie gasit echilibrul potrivit pentru o viata fericita.