Isaac Newton (1643 - 1727)

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6282

Voteaza & Distribuie

Descriere

Isaac Newton a fost un fizician si un matematician englez, cel mai cunoscut si cel mai de seama al timpurilor sale.
Newton s-a nascut pe 4 ianuarie 1643, la Woolsthorpe, Lincolnshire. Tatal sau a fost un fermier prosper, care a murit cu 3 luni inainte ca Isaac sa se nasca. Mama lui s-a recasatorit si el a ramas in grija bunicilor. In 1661 s-a inscris la Universitatea Cambridge, unde a a inceput sa il intereseze matematica, optica, fizica si astronomia. In octombrie 1665 s-a reintors la Woolsthorpe din cauza epidemiei de ciuma care a cauzat inchiderea universitatii. Cei doi ani pe care i-a petrecut acolo au fost extrem de productivi pentru ca au fost vremurile in care Newton a inceput sa se gandeasca la teoria gravitatii.De asemenea si-a dedicat timpul opticii si matematicii, lucrand la ideile sale despre calculul diferential.

In 1667, Newton s-a reintors la Cambridge unde a devenit membru al Colegiului Trinity. Doi ani mai tarziu a devenit profesor de matematica. Ceea ce l-a adus in atentia comunitatii stiintifice a fost inventarea telescopului in 1668, iar in 1672 a fost numit membru al Societatii Regale. De la jumatatea anilor 1660, Newton a elaborat o serie de experimente in ceea ce priveste compozitia luminii, a descoperit ca lumina alba este compusa din acelasi sistem de culori care poate fi observat intr-un curcubeu. In 1704, Newton a publicat studii despre optica, istorie, teologie si alchimie.

In 1687, cu ajutorul prietenului sau, astronomul Edmond Halley, Newton si-a publicat cea mai importanta lucrare, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, in care demonstra cum o forta universala, gravitatea, se aplica tuturor obiectelor in toate partile universului. In 1689, Isaac Newton a fost ales membru al parlamentului pentru Universitatea Cambridge (1689 – 1690 si 1701 – 1702). In 1696 a fost ales custode al Royal Mint in Londra, unde si-a luat atributiile foarte in serios si a dus o campanie impotriva coruptiei si ineficientei in interiorul organizatiei. In 1703 a fost ales presedinte al Societatii Regale, functie pe care a detinut-o pana la moarte. A fost investit cu titlul de cavaler in 1705.

Newton a fost un om dificil, predispus depresiei si de numeroase ori implicat in dispute acide cu alti oameni de stiinta, dar pana la inceputul anilor 1700 a fost o figura dominanta in stiinta britanica si europeana. A murit la 31 martie 1727 si a fost inmormantat la Westminster Abbey.