Fetisurile sexuale

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9388

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fetisurile sexuale reprezinta o forma de excitare sexuala in urma unui contact fizic cu un obiect sau in urma unei anumite situatii. Obiectul sau respectiva situatie care a declansat excitatia sexuala este numita fetis. Fetisul nu este neaparat un lucru rau, putand fi considerat, din punctul de vedere al psihiatriei moderne, atat o dereglare a preferintelor sexuale, cat si o modalitate prin care excitatia sa fie sporita, imbunatatind, asadar, viata sexuala.




Fetisurile sexuale


Fetisurile sexuale




In momentul in care fetisurile sexuale afecteaza sever viata sociala si sanatatea psihica a persoanelor respective, atunci aceste tulburari intra in categoria parafiliilor. Cu toate acestea, majoritatea celor afectati nu cauta un tratament pentru fetisurile lor, ci incearca mai degraba sa-si implineasca fanteziile sexuale. Printre cele mai des intalnite fetisuri intalnim obiecte precum piesele vestimentare, incaltamintea, parti ale corpului, de exemplu picioarele, piese din piele precum gecile, obiecte din cauciuc, materiale, de cele mai multe ori cele moi sau matasoase.


Ce cauzeaza fetisurile?

Fetisurile sexuale pot sa apara in urma unui soc emotional puternic, de cele mai multe ori petrecut in copilarie. O alta teorie afirma ca fetisurile sunt suma contactelor, intereselor si preferintelor acumulate de-a lungul vietii. Toata lumea are anumite preferinte si interese care determina specificul fiecaruia, iar anumite persoane care izoleaza un anumit obiect si il pretuiesc excesiv pot prezenta un fetis pentru acel obiect.



Fetisul pentru pantofi



Sigmund Freud a creat o teorie conform careia barbatii cad prada fetisurilor sexuale dintr-o teama inconstienta de castrare si in urma fanteziei cum ca mama acestora a avut un penis dar, la un moment dat, i-ar fi fost taiat.


Activitatile din copilarie precum sugerea degetelor, afectiunea pentru anumite jucarii sau obiecte pot determina aparitia, mai tarziu, a unui fetis sexual. Fie ca isi au originea in copilarie sau nu, fetisurile exista si pot condimenta viata sexuala, la fel de bine cum pot pune in pericol viata celor care le pun in aplicare.


Tipuri de fetisuri

O serie de fetisuri sunt practicate cu constiinciozitate de cei bantuiti de fantezii. Astfel ca multe dintre ele se transforma in celebrele jocuri de natura sexuala cu care partenerii isi condimenteaza viata erotica. De la gesturi riscante dar pline de adrenalina precum asfixierea, despre care practicantii spun ca amplifica placerea orgasmului, pana la voyeurism si la jocurile nevinovate dintre parteneri precum agresiunea sau jefuirea, fetisurile imbraca diverse forme si au o multitudine de implicatii.


Asfixiofilia

Asfixiofilia pare extrem de erotica tocmai prin gradul de periculozitate pe care il implica. Partenerii se lanseaza intr-un act sexual riscant care presupune reducerea nivelului de oxigen din sange, fapt ce amplifica senzatiile de placere din timpul orgasmului. Mai exact, practicantii se stranguleaza cu o esarfa, de exemplu, si reusesc sa sporeasca excitatia sexuala pana in punctul in care, declara unii practicanti, vad stele verzi de placere. Din pacate, insa, aceasta practica destul de des intalnita nu este deloc lipsita de riscuri. Lipsa oxigenului duce la leziuni ale creierului, deficit de atentie, pierderi de memorie iar, in cazul pierderii controlului in timpul asfixierii erotice, se poate ajunge la lesin, coma sau chiar moarte.




Asfixiofilie


Asfixiofilia, un fetis des intalnit




Infantilism parafilic
Un joc des intalnit in viata sexuala este cel care implica regresul la stadiul de copil sau chiar de sugar. Astfel ca exista barbati care se simt atrasi de femeile imbracate in bebelusi, cu biberonul sau suzeta in gura, iar unii prefera sa fie ei insisi imbracati in bebelusi, purtand scutece si haine specifice. Lucrurile pot merge si mai departe. Fanteziile practicantilor pot include comportamentul de sugar pe de-a intregul, precum taratul pe podea, asemeni bebelusilor, sau intreg ritualul de ingrijire cum ar fi spalarea, pudrarea si schimbarea scutecelor, apoi asezarea in pat cu un biberon in gura. Majoritatea celor care au acest fetis sunt barbati, cu varste de peste 35 de ani, locuri de munca stabile, studii superioare si implicati intr-o relatie stabila sau chiar casatoriti.
Dacrifilia
Dacrifilia apare atunci cand fetisistul este excitat de lacrimi si, in general, cand vede alte persoane plangand sau in stari emotionale sensibile, in pragul plansului. Desi pare un fetis nevinovat, dacrifilia implica, in realitate, anumite riscuri. Unii dintre cei afectati de acest fetis ajung pana in punctul in care provoaca persoanelor stari de umilinta, durere fizica sau emotionala, in asteptarea rezultatului mult-dorit: lacrimile. In acest stadiu, dacrifilia poate deveni o forma de sadism.
Sadismul
Sadismul este un termen cu o plaja larga de acceptiuni. In principiu, se refera la obtinerea placerii, de cele mai multe ori sexuale, in urma trairii senzatiei de durere sau provocarii durerii altor persoane. Termenului i s-a asociat in timp si masochismul, astfel ca sadomasochismul implica si alternarea practicilor de obtinere a excitatiei sexuale. De exemplu, partenerul care provoaca durerea celuilalt poate face schimb, devenind el insusi cel supus supliciului. Atata vreme cat acest fetis se desfasoara cu consimtamantul partenerilor si nu afecteaza viata acestora, poate fi considerat un fetis excitant si nepericulos, nefiind incadrat la violenta sexuala sau agresiune si nefiind nevoie de tratament clinic.


Sadismul


Sadismul




Somnofilia
Somnofilia implica stimularea excitatiei sexuale sau chiar obtinerea orgasmului prin deranjarea si chiar trezirea din somn a partenerului prin gesturi tandre, erotice, fara violenta sau forta. Somnofilia se mai poate manifesta prin atingerea sau frecarea organelor genitale de corpul partenerului adormit.
Foot fetish
Fetisul picioarelor este o manifestare extrem de intalnita si este cea mai comuna printre interesele sexuale pentru anumite parti ale corpului. Interesul sexual manifestat pentru picioare este de cele mai multe ori intalnit la barbati si implica centrarea pe forma piciorului si a degetelor, pe marimea acestora, precum si pe infrumusetarea acestei parti anatomice prin aplicarea tatuajelor, a lacurilor de unghii, a bratarilor de picior, a inelelor pe degete. Unii fetisisti adora sa vada picioarele incaltate cu diverse feluri de ciorapi, dresuri, pantofi cu toc, papuci sau balerini.


Foot-fetish


Foot-fetish sau interesul manifestat pentru picioare