Ezoteric: definitie si religie

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12705

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ezoterismul este suma cunostintelor sau intelepciunii cu privire la toate aspectele vietii, care sunt in interiorul, in spatele sau dincolo de aspectul exterior, forma sau expresia numeroaselor aspecte ale vietii.

Ca mod de viata, ezoterismul este o arta. Este arta trairii din resursele interioare ale fiintei, ca arta se bazeaza pe perceptia sensibila, intuitiva, deschisa inspiratiei. Este de asemenea si o stiinta – o stiinta a sufletului lucrurilor. Are propria sa terminologie, metode si proceduri aflate in antiteza cu stiinta exoterica, materialista. Ezoterismul implica un efort de a trai in armonie cu realitatile vietii interioare.

Exoterismul, cand ii este complementar si nu contrar, poate sa-i fie favorabil ezoterismului, reprezentand intr-un fel mediul sau inconjurator. Intalnirea dintre versantul religiei si cel al stiintei califica demersul ezoterismului in nazuinta sa catre Absolut. El are nevoie de dubla sustinere a religiei si stiintei, ea fiind insa, insuficienta pentru recunoasterea sa in randul disciplinelor de gandire.

Iata un mic ghid de trai esoteric:
Luati decizia de a va cunoaste pe dvs. insiva mai bine din punctul de vedere al calitatilor – descoperiti-va unicitatea.

  1. Incepeti un dialog cu Supra-Eul dvs. pentru a dezvolta discriminarile intre vocile „personalitatii", care sunt limitative si iluzorii, si acele „voci neclintite" care reprezinta chiar intelepciunea dvs. interioara.
  2. Evaluati-va zilnic motivele din timpul zilei, inainte de a va duce seara la culcare. Faceti o retrospectiva mintala si recunoasteti-va motivatiile pentru unele lucruri pe care le-ai facut sau spus. Nu le catalogati ca fiind bune sau rele, scopul exercitiului este de a le constientiza si astfel in situatii similare veti stii cum sa procedati.
  3. Tineti un jurnal in care sa notati orice intuitie pe care ati experimentat-o in timpul zilei. Acest exercitiu va deschide calea unui acces mai bun spre personalitatea dvs.
  4. Practicati concentrarea sau focusarea. La fel cum sufletul este legatura intre viata si forma, la fel si mintea este legatura intre suflet si personalitate.
  5. Cand experimentati o senzatie, intrebati-va Eul de ce o experimentati – care este cauza? Care este intelelesul? Care este scopul? Aceste intrebari sunt menite sa va aduca la limita constientizarii.


In ceea ce priveste cunoasterea spirituala, exista o conexiune intre esoterism si misticism. Desi uneori sunt privite ca fiind acelasi lucru, ele sunt totusi diferite.

Ezoterismul ar putea fi considerat ca avand o componenta intelectuala si teoretica destul de puternica, dar in acelasi timp si o evidenta latura practica. Imbina in mod egal teoria cu practica in religii precum Kabbalah si Golden Dawn. Kabbalah nu este nici religie si nici misticism, ea exista dinaintea religiei. Religia este un fenomen ce a aparut o data cu deconectarea de la Forta Superioara, o interpretare gresita a Kabbalei, chiar daca are o forma asemanatoare acesteia. Religia Golden Dawn avea ca scop practicarea magiei ceremoniale si obtinerea de puteri si cunostinte initiatice. Ezoterismul se ocupa si de gnosticism – deseori, dar nu intotdeauna, contine un element se taina, stiinta speciala.

Misticismul tinde sa fie mai practic si mai contemplativ, mai evlavios (misticismul crestin), desi poate sa fie, si de multe ori e, preocupat de gnosticism (Advaita Vedanta, Budism). In religie, misticismul e un fel de aplicatie spirituala doctrine esoterice sau exoterice, dar nu este o invatatura separata.

Crestinismul originar a avut o pozitie initiatica si ezoterica in interiorul iudaismului,iar apoi cind a devenit religie, elita initiatica a fost numita "Noul Israel".