Efectele ploilor acide

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14478

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand picaturile de ploaie contin concentratii mari de ioni de hidrogen, pH-ul este si el redus (sub 7) si le transforma in picaturi acide. Din cauza nivelului ridicat de poluare din mediul inconjurator, gazele chimice se evapora si se amesteca cu moleculele de apa din atmosfera formand acizi. Astfel, apa ploii devine acida in natura. Cand cade pe pamant, aceasta apa produce daune severe mediului inconjurator si tuturor formelor de viata. Gazele toxice sunt dioxidul de sulf, oxizii de azot, de carbon si de amoniu. Cand se amesteca cu apa, acestea produc acizi, iar fenomenul este cunoscut sub numele de ploaia acida.

Efectele ploilor acide asupra vegetatiei

Cel mai bun exemplu pentru a demonstra efectele ploii acide asupra plantelor este padurea afectata de pe Muntii Apalasi, care se intinde din Maine pana in Georgia. Radacinile copacilor sunt afectate de ploile acide, ceea ce inseamna ca nutrientii nu mai pot fi absorbiti, iar plantele mor. Sunt afectate si microorganismele folositoare solului, care ajuta la realizarea procesului biochimic, si stratul ceros de pe plante. Astfel, plantele devin vulnerabile la boli, ceea ce duce, intr-un final la moartea lor. Ploile acide au un efect negativ si asupra germinarii si a procesului de reproducere.

Efectele ploilor acide asupra vietii acvatice

Ploile acide au capacitatea de a extrage din sol metale grele daunatoare, cum ar fi aluminiul si mercurul. Apoi acestea ajung in apele curgatoare sau statatoare unde afecteaza viata acvatica. Efectele ploilor acide asupra fluxurilor de apa si a lacurilor pun in pericol sanatatea speciilor animale si vegetale din apa. Nu numai ca un numar mare de specii este ucis de patrunderea substantelor chimice nocive in interiorul corpului lor, ci si sanatatea oamenilor este afectata din cauza consumului diferitelor soiuri de peste. Aceste substante chimice toxice dauneaza si larvelor si procesului lor de reproducere. Scaderea numarului de specii, ca urmare a depunerilor bruste de acid este cunoscuta sub numele de soc acid.

Efectele ploilor acide asupra fiintelor umane

Daca se expun la ploi acide, oamenii vor suferi vezicule pe suprafata pielii, iritatii si arsuri. In conditii de aciditate mare, pielea se va arde. Oamenii de stiinta sustin ca riscul de a face cancer de piele din cauza ploilor acide este extrem ridicat. Substantele chimice nocive ajung in organismul uman atunci cand oamenii consuma plantele si animalele afectate de ele. Multi locuitori din mediul rural sufera de probleme de sanatate datorate consumului de apa potabila acidificata direct din lacuri si alte organisme de apa.