Zvonuri care au starnit panica

Zvonuri care au starnit panica

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1750

Voteaza & Distribuie

DescrierePanica


PanicaZvonurile pot pune pe jar un oras intreg, semanand panica si dezordini sociale in anumite conditii. Forta zvonurilor este atat de mare cand informatiile haotice ajung sa se propage cu modificarile de rigoare, incat pana si aparatul propagandei naziste o recunoscuse, trecand la interzicerea lansarii de zvonuri, cei vinovati de raspandirea lor fiind impuscati fara prea multe fasoane. Oamenii sunt „calibrati" din nastere pentru functionarea in grupuri, insa aceasta caracteristica are si partea ei intunecata. Multimile panicate se manifesta in cele mai bizare feluri…Boala gandacului de iunie

In 1962, unii angajati ai unei fabrici de textile din SUA au cazut victimele unei infectii misterioase, care provoca amorteala, ameteala si greata. De fapt, acestea erau simptomele unui acces puternic de gripa, insa cei afectati afirmau ca nu-i vorba de gripa, ci de efectele infectiei provocate de muscatura unei insecte misterioase. In scurt timp, 62 de lucratori s-au imbolnavit din cauza acestei insecte misterioase, numite gandacul de iunie, care se cuibarise, pasamite, prin fabrica de textile.


Muncitorii erau panicati la gandul ca gandacul li se incurcase deja prin par. Dar exista o problema: autoritatile medicale nu au gasit niciodata o asemenea insecta otravitoare, prezenta ei fiind o nascocire. In realitate, lucratorii au cazut victima a ceea ce se numeste contagiune isterica. Un mic truc al mintii, care face organismul sa reactioneze fizic. Fenomenul s-a repetat si intr-o scoala din Portugalia, in 2004, dupa un episod dintr-o telenovela, cand protagonistii sunt loviti de o epidemie mortala. Elevii au acuzat simptome similare, crezand ca sunt pe moarte.


Panica la Fort Worth

In 2009, un miros ciudat s-a raspandit printr-un call center din Fort Worth, acesta fiind recunoscut de cineva drept o esapare de monoxid de carbon, gaz otravitor. Foarte curand, angajatii de la call center au inceput sa cada ca mustele, afectati de dureri in piept, migrene, ameteli si dificultati de respiratie. Cladirea a fost evacuata, iar pana la sfarsitul zilei au fost spitalizate 34 de persoane, alte 110 fiind tratate ambulatoriu.


Singura problema a fost ca nu a fost depistata nicio scapare de monoxid de carbon, care este fara miros si n-ar fi putut fi simtit de angajati. In cele din urma, cauza a fost identificata in parfumul Chanel No. 5. Cineva si l-a aplicat in cantitati mai mult decat generoase in acea dimineata si oamenii, neobisnuiti cu asemenea fineturi europene prin Fort Worth au cazut victimele unei otraviri inchipuite. Panica are si darul de a se raspandi cu repeziciune. Totul a inceput cand doua angajate au inceput sa comenteze ce insuportabil era parfumul cu care se daduse a treia. Cineva le-a auzit si a interpretat gresit originea „mirosului puturos". Bizar, dar adevarat.


Monstrul din Londra

Prin 1788, prima pagina a ziarelor londoneze era ocupata de titluri care atrageau atentia asupra „Monstrului din Londra", un fel de Jack Spintecatorul avant la lettre, victimele sale fiind fetele si femeile dragute. Spre deosebire de Jack, „monstrul" prefera doar sa le faca o taietura pe fund, cu lama unui brici sau cutit foarte ascutit, pentru a disparea dupa fapta.


Si pentru ca „monstrul" a ramas necapturat, panica s-a raspandit printre tinerele din capitala britanica intr-o asemenea masura incat au inceput sa poarte un fel de aparatoare din cupru pentru a-si proteja posteriorul. In cele din urma, un individ a fost arestat si incarcerat sub acuzatia ca el era Monstrul din Londra, dupa un proces extrem de confuz si controversat. Majoritatea martorilor erau acolo doar ca sa se faca bagati in seama si majoritatea au mintit in instanta, asta in timp ce ancheta se apropia de concluzia uluitoare ca, de fapt, n-a existat nici un fel de „monstru" cutitar.


Existenta lui s-a bazat pe mentalitatea de turma, dupa ce vreo domnisoara pregatita sa sufere de atacuri de panica s-a intepat intr-un cui. Cum ziarele mentionau ca Monstrul ataca numai femeile frumoase, dand atentia cuvenita fiecarei noi victime, curand a inceput sa ploua cu relatari false, oferite de tinere dragute, in cautare de publicitate. Ba si unii borfasi locali au trecut la jafuri in plina strada, scotand sisul si urland: „Sunt Monstrul! Banii sau te tai!".