Vulcanii Noroiosi

Detalii

CategoriiTurism
TaguriBuzau
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20665

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vulcanii Noroiosi reprezinta niste structuri sub forma unor vulcani in miniatura, formati de gazele naturale care ies la suprafata de la mai bine de 3000 de metri adancime. Gazele impreuna cu apa din panza freatica si solul argilos dau la suprafata forma unui mini-vulcan prin care curge o pasta fluida de culoare cenusie.

Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroiosi




Procesele interne care se desfasoara in vulcanii noroiosi sunt similare celor din vulcanii adevarti, doar ca la o scara mult mai mica. Conurile au o inaltime de maxim 6 metri iar cantitatea de noroi aruncata din adancuri in afara este si ea redusa fata de lava care erupe dintr-un vulcan propriu zis. Chiar daca vorbim de cratere in miniatura, rezultatul final este acelasi. In jurul lor, solul este arid dar spectaculos.

Vulcanii Noroiosi, fenomen rar intalnit in lume
Vulcanii Noroiosi fac parte din rezervatia naturala geologica si botanica Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici si Paclele Mari, arie protejata de interes national cu o suprafata de aproximativ 30 de hectare, respectiv 15 hectare, aflata in judetul Buzau. Punctul de atractie al rezervatiei este reprezentat de vulcanii noroiosi, structuri inalte de cativa metri prin ale caror cratere erup gaze naturale si noroi.

Fenomenul este unul rar intalnit in lume, iar Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau sunt unici in Romania. In Europa sunt consemnate putine astfel de structuri geologice. Cu exceptia Romaniei, vulcani noroiosi pot fi gasiti si in Italia, mai exact in muntii Apenini si in Sicilia, in peninsula Taman si Kerch.




Bula formata la Vulcanii Noroiosi

Bula formata la Vulcanii Noroiosi




Vulcanii noroiosi sunt localizati si in Asia. Indonezia are astfel de formatiuni, Pakistan, Azerbaidjan si Iran, China, Taiwan, chiar si Brunei. Prezenta vulcanilor noroiosi este semnalata si in Filipine, pe trei insule. America este renumita pentru unul dintre parcurile nationale celebre, Yellowstone, unde structuri similare vulcanilor noroiosi sunt prezente din cauza activitatii geotermale intense a zonei.

Vulcanii Noroiosi impresioneaza turistii
Vulcanii Noroiosi creeaza un peisaj asemanator celui selenar, plin de conuri vulcanice, sol gri-cenusiu, eruptii si lipsit de vegetatie. Raritatea si spectaculozitatea acestor vulcani atrag si impresioneaza turistii. Peisajul se modifica periodic din cauza apei care modeleaza solul. In timpul ploilor se formeaza siroaie de apa care erodeaza solul si dau nastere santurilor si crapaturilor care ies la iveala dupa ce pamantul se usuca.




Crater Vulcanii Noroiosi

Crater inalt format la Vulcanii Noroiosi




Conditiile de mediu de aici impiedica formarea vegetatiei insa anumite specii rare de plante halofile, precum Nitraria Schoberi si Obione Verrucifera s-au adaptat la solul sarat si acid. Aceste plante rare, protejate prin lege, cresc numai in mediu sarat si, se pare, aici la Vulcanii Noroiosi este singurul loc din Europa unde le putem gasi. Acesta este unul dintre motivele pentru care zona a fost declarata rezervatie naturala.




Sol Vulcanii Noroiosi

Sol sculptat de apa la Vulcanii Noroiosi




Daca in imediata apropiere a craterelor, pamantul este sterp, putin mai departe puteti descoperi o padure de liliac si o vegetatie care par sa sfideze peisajul selenar vazut mai inainte.

Turistii care vin sa viziteze Vulcanii Noroiosi pot merge si la alte obiective turistice din zona: statiunea Sarata Monteoru, Muzeul Chihlimbarului, singurul muzeu de acest gen din sud-estul Europei, Manastirea Ciolanu, barajul Siriu, cascada Pruncea, zona de rafting de langa raul Buzau.

Acces si cazare la Vulcanii Noroiosi
Accesul la Vulcanii Noroiosi se face dinspre Buzau inspre Brasov pe DN10, apoi catre comuna Berca. Prima data ajungeti la Paclele Mari, apoi la Paclele Mici.




Vulcanii Noroiosi crater

Vulcanii Noroiosi - crater de la Paclele Mari




Cazarea este posibila la Berca si in satele invecinate. Tarifele pe camera se invart in jurul sumei de 100 de lei pe noapte.