Categorii | Educatie |
---|---|
Taguri | Sefi de stat |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 2901 |
Nascut la Sabaneta, Venezuela, pe 28 iulie 1954, Hugo Rafael Chávez Frías este fiul unor profesori de gimnaziu. Inainte de a deveni cunoscut in lume datorita reformelor si a opiniilor sale politice puternice, Chavez a urmat studiile academiei militare venezuelene, pe care a absolvit-o in 1975. Ulterior, el a ocupat functia de ofiter intr-o unitate paramilitara.
In 1992, Hugo Chavez a luat parte la lovitura de stat menita sa-l inlature pe presedintele tarii de atunci, Carlos Andrés Pérez, motiv pentru care a petrecut 2 ani in inchisoare si ar fi stat si mai mult, dar a fost gratiat. Dupa ce a iesit din inchisoare, el a pus bazele Miscarii celei de a Cincea Republici, un partid politic cu orientare revolutionara. Ulterior, a devenit presedintele Partidului Socialist Venezuelean si a promovat bolivarianismul, pe care il considera doctrima socialista a secolului XXI.
El a candidat la functia de presedinte al tarii in 1998, promovand o campanie electorala bazata pe starpirea coruptiei si cresterea nivelului de trai al cetatenilor. In 1999, Hugo Chavez a devenit in sfarsit presedintele Venezuelei si a decis sa implementeze o noua constitutie care reduce puterea parlamentului si a sistemului judiciar. El a schimbat inclusiv numele tarii din Venezuela, in Republica Boliviana Venezuela.
Ca si presedinte, Chavez a inceput un proiect social numit Revolutia Bolivariana, prin care a nationalizat mai multe industrii importante, crescut fondurile guvernamentale destinate educatiei si sanatatii si a redus saracia (cel putin asta sustin cifrele oficiale publicate de guvernul sau).
Chavez a infruntat greutati atat pe plan intern, cat si extern. In eforturile sale de a nationaliza rezervele de petrol al tarii, el a avut parte de numeroase proteste si chiar a fost inlaturat de la putere in 2002 de catre liderii militari venezueleni. Ulterior a fost organizat un referendum prin care cetatenii au decis ca Hugo Chavez sa ramana presedintele lor pana la incheierea mandatului, in 2004.
Hugo Chavez este cunoscut pentru felul deschis, dogmatic si critic, mai ales la adresa Statelor Unite ale Americii. El nu s-a sfiint sa insulte directorii companiilor petroliere, clericii bisericesti dar si liderii altor state, avand o atitudine ostila mai ales impotriva americanilor, pe care ii considera responsabili pentru inlaturarea sa de la putere, in 2002. Chavez a fost impotriva razboiului din Irak, considerand ca americanii au facut abuz de putere in aceasta tara si l-a numit pe fostul presedinte american, George Bush, un diavol imperialist.
Relatiile dintre Venezuela si Statele Unite au fost tensionate, mai ales dupa ce Chavez a decis sa vanda petrol Cubei si a refuzat sa se alieze cu americanii pentru a stopa comertul cu narcotice care provenea din tara vecina, Columbia. El a sponsorizat miscarile de gherila din alte tari si a amentintat de numeroase ori Statele Unite cu intreruperea furnizarii de petrol in cazul in care ar mai fi incercat sa-l dea jos de la putere. Desi era furios pe americani, el a donat petrol pentru ajutarea victimelor uraganelor Katrina si Rita.
In 2006, Chavez a creat o organizatie economica socialista care promova comertul liber intre Venezuele, Cuba si Bolivia si a facut parte din Miscarea de Nealiniere, impreuna cu Iran, Cuba si alte cateva tari africane.
Hugo Chavez s-a imbolnavit de cancer in 2011 si a trecut prin mai multe operatii. Presimtind ca sfarsitul ii este aproape, el si-a ales un succesor, si anume pe Nicolas Maduro, vicepresedintele tarii. Dupa o batalie de 2 ani cu cancerul, Hugo Chavez a murit pe 5 martie 2013, la varsta de 58 de ani. A lasat in urma cinci copii, Rosines, María, Gabriela, Rosa Virginia si Hugo Rafael, conceputi in timpul mariajului cu Maria Isabel Rodriguez.