Turnul Eiffel

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii, Turnul Eiffel
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari54036

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 31 martie 1889 este inaugurat la Paris Turnul Eiffel, intr-o ceremonie prezidata de Gustave Eiffel, cel care a proiectat turnul. La eveniment au participat primul-ministru francez Pierre Tirard, alti cativa demnitari si 200 de constructori.

In 1889, in onoarea centenarului Revolutiei franceze, guvernul Frantei a organizat o expozitie internationala si a anuntat un concurs de proiectare a unui monument, care urma sa fie construit pe Champ-de-Mars, in centrul Parisului. Dintre cele peste 100 de proiecte trimise, Comitetul Centenarului a ales planul lui Eiffel, care consta dintr-un turn de otel ce urma sa se ridice la o inaltime de aproape 1000 de picioare deasupra Parisului si sa fie cea mai inalta structura construita de om.

Eiffel, un cunoscut constructor de poduri, era un maestru al constructiilor de metal. El a proiectat si structura Statuii Libertatii, care fusese recent ridicata in portul New York. Turnul lui Eiffel a fost intampinat cu scepticism de catre unii critici, care au afirmat ca monumentul are o structura nesanatoasa. Altii au fost indignati, acestia spunand ca monumentul va reprezenta o pata inestetica in inima Parisului. Imperturbabil, Eiffel a finalizat in mai putin de doi ani imensul sau turn, avand nevoie de o suma mai mica decat bugetul prevazut.

Un singur muncitor si-a pierdut viata in timpul constructiei, care la momentul respectiv reprezenta o statistica extrem de scazuta pentru un proiect de o asemenea magnitudine. Structura usoara si aerisita a reprezentat din toate punctele de vedere o minune tehnologica si in cateva decenii a inceput sa fie considerata drept o capodopera arhitecturala.

Turnul Eiffel este inalt de 984 de picioare si consta dintr-o structura de otel sustinuta de patru stalpi de piatra, din care se ridica patru coloane care se unesc, formand un singur turn vertical. Platformele, fiecare cu cate o punte de observatie, sunt situate la trei nivele. Ascensoarele urca in curba de-a lungul stalpilor.

Eiffel a contractat cu Compania de ascensoare Otis din Statele Unite, care au proiectat faimoasele lifturi transparente ale turnului. Totusi, ascensoarele nu au fost terminate la 31 martie 1889, astfel ca Gustave Eiffel a urcat scarile turnului impreuna cu cativa colegi mai rezistenti si au ridicat un enorm tricolor francez in varful structurii. Apoi au fost lansate focuri de artificii de pe a doua platforma.
Eiffel si colegii lui au coborat, dupa care arhitectul a tinut un discurs in fata invitatilor si a aproximativ 200 de muncitori. La inceputul lui mai, s-a deschis Expozitia Internationala de la Paris, turnul avand rolul de poarta de intrare in imensul targ. Turnul Eiffel a ramas cea mai inalta structura construita de om pana la finalizarea cladirii Chrysler din New York, in anul 1930.

Desi pare incredibil, Turnul Eiffel a fost cat pe ce sa fie demolat atunci cand contractul de inchiriere al terenului pe care a fost construit, incheiat pentru Expozitia Internationala pe termen de 20 de ani, a expirat in 1909, insa a fost salvat datorita faptului ca indeplinea rolul de antena pentru transmisii radio. Turnul a ramas in mare parte neschimbat pana in prezent si este una dintre principalele atractii turistice din lume.