Turneul “Rhapsodie Roumaine” în Japonia și România

Detalii

CategoriiCultura
TaguriGeorge Enescu, Judetul Cluj, Romania
Ultima actualizareSambata 20 octombrie 2018
Vizualizari935

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turneul “Rhapsodie Roumaine” a ajuns săptămâna aceasta în Japonia și a adus în fața publicului nipon cea mai renumită compoziție a lui George Enescu, prima Rapsodie Română.

Marți, 16 octombrie, a avut loc primul concert in renumita JT Hall din Tokyo, iar astăzi turneul va continua la Kobe.
“Rhapsodie Roumaine” va ajunge în luna noiembrie și în România, după un lung periplu ce a început în ianuarie, la Viena, când CD-ul “Rhapsodie Roumaine” a fost lansat în celebra sală Musikverein, una dintre cele mai cunoscute din Europa. Mai multe detalii despre înregistrarea CD-ului, în acest film de prezentare.

În București, concertul “Rhapsodie Roumaine” va deschide cea de-a XIII-a ediție a Festivalului SoNoRo, vineri, 2 noiembrie la Palatul Cotroceni, iar în Timișoara, concertul “Rhapsodie Roumaine – Les Messagères” va avea loc pe 14 noiembrie, la Filarmonica Banatul.

Printre lucrările pe care publicul va avea ocazia să le asculte se numără nocturna “Ville d’Avrayen” pentru cvartet cu pian și “Rapsodia Română nr. 1” într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally de George Enescu, în interpretarea unor renumiți muzicieni: pianista Diana Ketler, violonistul Alexander Sitkovetsky, violonceliștii Kyril Zlotnikov și Bernhard Naoki Hedenborg, precum și violistul Răzvan Popovici, coordonatorul proiectului și directorul executiv al Festivalului SoNoRo. În acest an, al Centenarului României, ne-am gândit că cea mai bună celebrare pe care am putea să o facem prin muzică este producând un material ce cuprinde esența talentului și spiritului autentic românesc. Așa a apărut ideea unei colecții George Enescu și Béla Bartók, inspirate din folclorul românesc, practic geniul popular rafinat de geniul unor mari compozitori, ce sunt deja importanți ambasadori ai României în lume. Ne bucură entuziasmul cu care publicul, fie din Austria, Italia, Turcia sau Japonia a primit această parte din ce înseamnă România în esența ei, transpusă în muzică, declară Răzvan Popovici. În Cluj-Napoca, “Rhapsodie Roumaine – Salon Muzical” va poposi pe 15 noiembrie, la Banca Națională, sucursala Cluj-Napoca.

Turneul din România se va încheia cu la Sibiu, pe 20 noimnbrie, la Filarmonca Sibiu – Sala Thalia, dar va continua în Europa cu un concert la Paris pe 5 decembrie și unul la Amsterdam, pe 7 decembrie, într-o altă sala de concert sala emblematică, Concertgebow. Turneul “Rhapsodie Roumaine” în Japonia, România, Franța și Olanda este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.